Ce cărţi am primit de la Humanitas pentru a le recenza - Ana are carti!

Ce cărţi am primit de la Humanitas pentru a le recenza

Anaarecarti.ro îşi face prieteni noi – ceea ce ne-a cam luat prin surprindere, că nu ne ştim prea sociabili de felul nostru… 🙂

De data aceasta, e vorba de editura Humanitas care ne-a oferit spre recenzare trei titluri despre care îţi spun sincer că erau oricum pe lista mea de achiziţii.

Însă dincolo de bucuria de a ţine în mâini volumele pe care ţi le voi prezenta imediat – asta până ne întoarcem cu recenziile, normal! -, ce m-a făcut extrem de fericită a fost faptul că Humanitas a primit cu atâta deschidere deja celebra noastră condiţie: “Acceptăm cărţile dacă promiteţi să nu vă supere o eventuală părere negativă”. Mie curajul editurilor care aleg să colaboreze cu noi mi se pare de-a dreptul… nebunesc 🙂 şi nu pot decât să le admir pentru el.

Prin urmare, iată titlurile şi prezentarea lor, furnizată de Humanitas:

“Iată-mă” de Jonathan Safran Foer

LE: „Recenzia” o găseşti AICI!

(Cartea deja a plecat spre Maria, pentru că, dintre noi două, ea e cu adevărat specialista în Foer!)

978-606-779-221-8“Cu mult umor şi profundă melancolie, Jonathan Safran Foer construieşte o poveste multistratificată, greu de sintetizat în câteva cuvinte. Focalizează lentilele camerei sale imaginare asupra unei familii evreieşti din Washingtonul zilelor noastre şi demolează, nivel după nivel, construcţia existenţei ei intime şi sociale, până ajunge la sâmburele care-i alimentează viaţa şi care se dovedeşte a fi mai fragil şi mai vulnerabil decât şi-ar fi imaginat.

Julia, o arhitectă „care n-a construit niciodată nimic”, după cum se autodefineşte, şi Jack, soţul ei, scenarist de succes al postului HBO, dar neîmplinit profesional, trăiesc împreună cu cei trei fii ai lor, Sam, Max şi Benjy – trei copii cu personalităţi complexe şi sofisticate , în confortul metropolei americane, ducând o viaţă tihnită, îmbogăţită de mici ritualuri laice, care-i definesc ca familie. Când, cu puţin timp înainte de ceremonia de bar mitzvah a fiului lor cel mare, Sam, Julia descoperă în telefonul soţului ei mai multe mesaje cu un conţinut sexual explicit, totul sare în aer, scoţând la iveală o adevărată spirală a crizelor identitare.

O panoplie de rude: bunici, străbunici, veri şi unchi intră în scenă pentru a întregi tabloul, nefăcând altceva decât să complice şi mai mult lucrurile, care se vor reaşeza în cele din urmă, reconfigurând relaţiile din interiorul familiei.

Punând în discuţie ce înseamnă să fii uman, Iată-mă e un mare roman american al vremurilor noastre, având în centrul lui disoluţia unei familii şi dispariţia valorilor morale, o capodoperă despre cum trăim acum.”

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI sau de AICI

 

“Fima” de Amos Oz

LE: „Recenzia” o găseşti AICI!

 (Ţi-am spus deja că ambiţia mea e să citesc TOT ce se traduce la noi din Amos Oz, deci n-aveam cum să ratez “Fima”!)

fima“Printre dealurile și prin văile șerpuitoare pe unde au umblat cândva judecători și regi, profeți, mântuitori și vizionari, cuceritori, cruciați, făcători de minuni și martiri, Fima așteaptă o epifanie: povestea lui este cea a unei întregi generații împărțite între propriile aspirații și datoria de a aduce pacea în Israel, o generație care clădește visuri nobile, dar se dovedește incapabilă de acțiune. Publicat în 1991, romanul Fima a fost finalist la The Independent Foreign Fiction Prize în 1994.

Efraim Nomberg Nisan, numit de prieteni Fima, are 54 de ani, locuiește la Ierusalim, este recepționer la o clinică de ginecologie și în tinerețe i-a apărut un volum de poezii din care încă se mai hrănește egoul lui de scriitor. Când nu e copleșit de sentimentul că ar trebui să se afle în cu totul alt loc și nu se ocupă de mici amoruri mai mult sau mai puțin clandestine, Fima își imaginează întâlniri cu miniștri cărora le ține prelegeri despre situația Israelului și pacea cu arabii, iar ideile sale pot fi citite uneori în scurte și tăioase articole publicate în Haaretz.”

Cartea poate fi cumpărată online de AICI sau de AICI

 

“Metamorfoza – integrala prozei antume” de Franz Kafka

LE: „Recenzia” o găseşti AICI!

(Mi-am dat seama că atunci când mi-am manifestat admiraţia pentru fraza cu care începe “Metamorfoza” lui Kafka, am uitat să adaug faptul că eu consider că talentul scriitorului praghez are origini… extraterestre. Fac aici atât de necesara precizare 🙂 )

metamorfoza“Marea descoperire pe care o poate face cititorul acestui volum – ce cuprinde toate scrierile publicate de Kafka în timpul vieții – este dimensiunea fundamental poematică a scrisului său. Cel care deschide cartea simte de îndată că scriitorul praghez este, în bună măsură, un poet. Viziuni transcrise cu o rece exactitate, uneori sub forma fragmentului, dar și în texte cu fluența paginii de roman au drept constantă aderența la clipa trăită, pe care poemul în proză kafkian o dăruiește infinitei retrăiri. Această revelație o datorăm în bună măsură traducătorului care vine, aici, „în întâmpinarea“ operei kafkiene. Doar un poet cum a fost Mircea Ivănescu, călător el însuși pe tărâmuri asemănătoare, putea simți și transpune în limba română, cu o fidelitate de profunzime, lava nestinsă a viziunilor kafkiene.”

„Kafka este poetul care a dat cea mai pură expresie secolului XX.“ (Elias Canetti)

„Metamorfoza, deja de la primul rând, acum unul dintre cele mai celebre din literatura universală, a îndreptat viața mea pe un nou drum.“ (Gabriel García Márquez)

„Era un visător, iar creațiile sale poetice sunt concepute de cele mai multe ori ca prin vis și iau forma viselor… Imită cu exactitate lucrurile nebunești și lipsite de orice logică a căror apariție se petrece în vis, acest joc de umbre al vieții, făcându-ne să amuțim de spaimă și până la urmă să râdem.“ (Thomas Mann)

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Alege varianta potrivită pentru tine!

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!