“Metamorfoza – integrala prozei antume” de Franz Kafka – Ana are carti!

“Metamorfoza – integrala prozei antume” de Franz Kafka

metamorfoza

Nu mai stau acum să socotesc câţi ani au trecut de când am ţinut prima dată în mâini “Metamorfoza” lui Kafka… Multe dintre detaliile nuvelei mi s-au şters din minte, asta e sigur!, dar n-am să uit niciodată CUM am citit-o: CU GURA CASCATĂ! De la primul până la ultimul rând!

Uluitorul talent al lui Kafka nu doar că pare coborât de pe altă planetă, aşa cum am mai spus, dar, cel puţin în ceea ce mă priveşte, a ridicat standardele nuvelei la un nivel pe care niciun alt scriitor nu l-a mai atins ulterior din tot ce am citit eu.

Prin urmare, atunci când editura Humanitas mi-a oferit spre recenzare volumul “Metamorfoza – integrala prozei antume” de Franz Kafka, un fior m-a trecut pe şira spinării: “mă bag” s-o recitesc sau aleg altă nuvelă?

Dacă am apucat deja să ne cunoaştem prin intermediul acestui blog, atunci ai ghicit deja raspunsul: DA! Deşi mă feresc ca arsă să redeschid cărţi care mi-au plăcut la o anumită vârstă şi într-o anumită etapă a vieţii, de data aceasta, orice ar fi, cu orice risc, voi reciti povestirea care mi-a bântuit multe nopţi!

Până mă întorc cu “recenzia”, las aici un citat din Gabriel Garcia Márquez, care e unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii şi atunci când vorbeşte de confraţii lui: „Metamorfoza lui Kafka a fost probabil o revelaţie… Era în 1947… Aveam 19 ani… Eram în primul an la Drept… Îmi amintesc şi acum fraza de început: Într-o bună dimineaţă, când Gregor Samsa se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat într-o gânganie înspăimântătoare… Măi să fie! mi-am spus. Nu se poate!… Nimeni nu mi-a spus că e voie să scrii aşa!… Dar uite că se scrie!… Deci aş putea şi eu!… La naiba! Aşa spunea bunica mea poveştile… Cele mai incredibile întâmplări cu tonul cel mai firesc din lume.”

Declarându-mă 100% de acord cu Márquez şi invitându-te să citeşti “Alte… 10 începuturi de carte care mi-au plăcut la nebunie + FRAZA PE CARE AŞ VREA SĂ N-O FI CITIT VREODATĂ!” – asta ca să nu te plictiseşti… -, mă retrag, nu înainte de a-ţi cere ajutorul într-o privinţă: ai vreo idee cum aş putea să fac poza pentru această “recenzie”? Că nu cred că vrea nimeni să vada pe blog un gândac drăguţ, de preferat, mort, lângă carte, nu?!

 

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Alege varianta potrivită pentru tine!

Facebook Comments

Leave a Reply