Muntele vrajit Thomas Mann recenzie - Ana are carti!

„Muntele vrăjit” de Thomas Mann

Tânărul german Hans Castorp ajunge la sanatoriul de tuberculoşi Berghof, din Elveţia, pentru a-şi vizita vărul. În loc să stea 3 săptămâni, sfârşeşte prin a pierde acolo 7 ani din viaţă. Asta, împreună cu titlul, „Muntele vrăjit”, te face să pui mâna pe carte plin de speranţa că vei descoperi în paginile ei o lume fascinantă. Sigur acolo se întâmplă ceva necurat, nu? Sau… magic! Ei bine, orice scenariu ţi s-ar derula în minte… e greşit. Thomas Mann a ales un titlu foarte inspirat, care “vinde”, dar creaţia sa e departe de a vrăji.

Ca să te prindă şi să nu te piardă, Muntele vrăjit ar fi trebuit să aibă, poate, o treime din întindere. Ar fi fost arhisuficient pentru a concentra toata acţiunea sau pseudoacţiunea romanului. În aproape 900 de pagini, ai senzaţia că autorul ba întinde “ciunga”, ba face baloane din ea. Da, ştiu, mă vor înjura, scuipa şi blestema snobii şi scorţoşii care dacă li s-a servit un mare clasic se prosternează şi înghit orice, dând impresia că tocmai au mâncat trufe.

Nu mă interesează! Am dat o căutare scurtă, de curiozitate, şi e plin netul de recenzii sforăitoare şi atât de departe de realitatea acestei cărţi, încât m-a luat durerea de cap. M-am întrebat dacă nu cumva Thomas Mann a scris două cărţi cu acelaşi titlu şi eu am pus mâna pe cea greşită.

Ca să fie clar: nu recomand „Muntele vrăjit” nimănui

Deci, ca să fie clar: nu recomand „Muntele vrăjit” nimănui! În timpul chinuit în care am citit-o (câteva luni, târâş!), am întrebat prin jur dacă există cineva care a reuşit s-o ducă până la capăt. Ana mi-a mărturisit că o ţine pentru când o fi la pensie. Prietenul ei a-nceput-o, dar nu mai ştie de ce… a renunţat la ea. Al meu a renunţat şi el destul de repede (şi a rebotezat-o, la nervi, “Muntele prăjit” 🙂 ).

Alte trei persoane, mai în vârstă – care mi-au mărturisit că prima oară când Muntele vrăjit a fost publicat în România s-a creat o întreagă nebunie, iar în cercul lor, cartea asta a trecut din mână în mână -, au recunoscut şi ele că au cedat înainte de-a ajunge la jumătate. Profesoara de română dragă Anei, care vă ajută aici, pe blog, să vorbiţi corect şi vă îndreaptă micile greşeli, e singura care a dus-o la bun sfârşit.

Personajul principal, Hans Castorp, este un tip leneş, banal, fără vreun talent special ori vreo trăsătură care să-l scoată în evidenţă. Intră virgin, la 23 de ani, în sanatoriul elveţian şi se amorezează adolescentin de o rusoaică vorbitoare de franceză. Aceasta seamănă izbitor cu un fost coleg de şcoală, Pribislav Hippe, pentru care Castorp pare să fi încercat o pasiune fulgerătoare. Pentru un moment, am avut senzaţia ca Mann alunecă uşor pe o pantă… interesantă şi ne serveşte un gay de început de secol XX 🙂 . Reuşeşte să-i fure o noapte de amor, iar gestul făcut parcă din milă de Clavdia Chauchat e suficient pentru ca el să-i poarte sâmbetele tot restul cărţii.

Literatul Settembrini şi iezuitul Naphta sunt vinovaţi de renunţările mele temporare

Clavdia, trebuie s-o spun, e o târfuliţă destul de bogată. E măritată, dar soţul nu-i ţine contabilitatea amanţilor, căci, vezi Doamne!, boala îţi dă dreptul să-ţi trăieşti viaţa care ţi-a mai rămas neţinând cont de convenienţe şi morală. Pare să se fi încurcat pasager şi cu unul dintre mai-marii de la Berghof, consilierul aulic Behrens. Dintr-o escapadă departe de sanatoriu – pacienţilor li se permite să vină şi să plece după bunul plac – s-a întors cu un nou “însoţitor”, un olandez bătrân, foarte bolnav, dar şi foarte potent financiar, Pieter Peeperkorn.

Revenind la Castorp, tipul e un îmbătrânit înainte de vreme, cu comportament şi tabieturi care s-ar potrivi mai degrabă la 60+ decât la 23 de ani. Şi se înconjoară numai de personaje care vorbesc înfiorător de mult, adesea fără a spune nimic – cu excepţia vărului său, Joachim Ziemssen, un tip mai degrabă tăcut.

Sute de pagini despre viaţă, moarte, dragoste sau politică

Sub pretextul contrelor filosofice, se perorează în cartea asta, în sute de pagini însumate, despre viaţă, moarte, dragoste sau politică. Literatul Settembrini şi iezuitul Naphta sunt vinovaţi de cele mai multe dintre renunţările mele temporare la a citi Muntele vrajit. Discuţiile dintre ei mi-au dat “sign out” şi “go to sleep” după doar câteva pagini.

La un moment dat, m-am săturat aşa de tare de Castorp, că l-am dorit mort. Şi, culmea!, aproape de pagina 600, Mann părea că-mi ascultă ruga! Tânărul își descoperă brusc pasiunea pentru schi şi o fire de aventurier deloc potrivită cu portretul desenat de scriitor până atunci. Așa că pleacă pe cărări nebătătorite şi se rătăceşte pe munte, unde-l prinde o furtună straşnică. Ah, zic, acum e momentul! Trebuie să se întâmple ceva, să se schimbe vântul, să se mişte lucrurile…

Dar nu. Omul supravieţuieşte, că, deh, singurul care are curajul să-şi omoare personajele principale e George R.R. Martin, iar el a scris “Urzeala tronurilor”, nu Muntele vrajit… Speranţa că scap de Castorp m-a mai săgetat o dată, aproape de pagina 700, când scriitorul se trezeşte vorbind despre el la trecut, dar, cum s-a dovedit ulterior, m-am păcălit iar.

Ne întoarcem la sanatoriul unde doctorii nu par să vindece pe nimeni

Bun. Cu resemnare, ne întoarcem la sanatoriul unde doctorii nu par să vindece pe nimeni, ci să îmbolnăvească. De exemplu, Castorp venise cu o anemie, a dat în răceală şi apoi i s-a descoperit un pui de tuberculoză – “o pată umedă”; iată şi motivul pentru care i s-a lungit şederea.

Aici, bolnavii o ţin într-o veselie. Cinci mese copioase pe zi, plimbări, distracţie, uneori petreceri udate din plin cu alcool + câte un carnaval. Între, cure de odihnă. Dar ce este cel mai bizar, la Berghof se fumează! În nici un caz nu pare un stabiliment dedicat suferinzilor de plămâni. Aduce, mai degrabă, cu ceea ce numim azi resort de 4 stele, deoarece, în afara micilor neplăceri cu luatul temperaturii, obligativitatea consultaţiilor şi faptul că nu se dă drumul la calorifer decât când se atinge limita îngheţului, internaţii o duc foarte bine. Da, din când în când se moare. Dar cel mai adesea se mănâncă, se bea şi se leneveşte. Cam ca-n vacanţă. Asta îi şi face plăcută şederea amicului Hans Castorp, care, leneş fiind din construcţie, se pliază perfect pe profilul pacientului-parazit. La un moment dat, o şi spune clar că nu se mai vede reluându-şi viaţa “acolo, jos”.

Finalul cărţii e un pic (doar un pic) mai alert

Finalul cărţii e un pic (doar un pic) mai alert, dar artificial construit. O sinucidere (nu, nu a lui Castorp, din nefericire!), şedinţe de spiritism ţinute chiar de capii stabilimentului şi o nebunie virală, care cuprinde pe rând toţi pacienţii şi-i împinge să se certe, să se păruiască şi chiar să se provoace la duel… Plus ieşirea din scenă complet fâsâită a personajului principal, care brusc, ca lovit cu leuca în moalele capului, se trezeşte după 7 ani din “vraja” muntelui şi pleacă la şes, ca să lupte în Primul Război Mondial.

Ideea de la care a pornit cartea nu e rea, însă totul în ea mi se pare forţat, chinuit. Scriitorul se străduieşte prea mult să facă personajele interesante – le reia obsesiv trăsăturile, tarele şi ticurile -, dar nu-i iese. Interacţiunea personajelor se reduce de cele mai multe ori la nişte discuţii sterile, iar asta dă tot cu minus.

Nu pot spune că am rămas în urma acestei lecturi decât cu o mare dezamăgire

Am vânat până la sfârşitul cărţii acel ceva care să mă facă să spun că n-am urcat degeaba “Muntele vrăjit” şi n-am suferit în zadar în vârful lui câteva luni, dar n-am găsit. Nu pot spune că am rămas în urma acestei lecturi decât cu o mare dezamăgire. Care s-a accentuat după ce am descoperit ce a lăsat scris autorul despre această… operă: “Ce v-aş putea spune despre această carte şi despre felul în care trebuie citită? Cred că modul în care este construită, compoziţia ei, face ca plăcerea lecturii să fie mai mare şi mai profundă când o citeşti a doua oară – aşa cum şi muzica trebuie să-ţi fie cunoscută ca s-o poţi savura cu adevărat”. Să nu se fi găsit nici un contemporan care să-l laude, de-a simţit el nevoia să se laude singur???

Eu am să trec “plăcerea” aceasta profundă pe care o promite Mann la a doua lectură pe lista de “must do” pentru viaţa următoare, dacă o exista.

CE-AM SCRIS CÂND AM ÎNCEPUT SĂ CITESC “MUNTELE VRĂJIT”

Mi-am propus să nu mă pronunţ până nu ajung la sfârşit şi nu am tabloul complet, dar m-am trezit cedând (din nou) în faţa Anei, care a insistat să intru la confesional, pe blog, şi să recunosc că urc Muntele vrăjit. De vreo câteva luni. Mai mult târâş. Sisif e mic copil 🙂 🙂 🙂

Are aproape 900 de pagini. De cele mai multe ori, o astfel de “întindere” nu-mi creează angoase, ci aşteptări. Dar acesta e un caz special. Nu puţine au fost dăţile când m-am întrebat ce m-o fi pus să-mi iau acest angajament. Ana susţine că am o doză de masochism. Aşa o fi. Ce-i drept, dacă s-ar putea, printr-o vrajă, să parcurg restul paginilor în 5 minute, preţul fiind un bici pe spinare, nu cred că aş sta mult pe gânduri.

Gata, nu spun mai mult. Vom vedea dacă, până la final, problemele mele cu domnul Thomas Mann se vor rezolva sau vom ajunge la un război în toată regula. Deocamdată, asupra unui singur aspect sunt de acord cu el: că pe Muntele vrăjit timpul nu curge normal (punctează asta destul de des în carte). Mai mult stă.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Comentarii

  1. Am citit primele două paragrafe ale articolului tău și la 1 noaptea îmi vine să sar din pat de bucurie!! Yesss!!! Exact ce ai scris despre roman a fost si sentimentul meu, și deși sunt la jumătatea primului volum de vreo câțiva ani (colecția Adevărul) cu atât mai abitir mă faci să o termin! Promit că după ce termin Arta conversației a lui Ileana Vulpescu, de Muntele vrăjit mă (re)apuc! Mai precis de unde am rămas în carte! 😛 Poate într-o zi se vor acorda premii Nobel pentru „Cei mai răbdători cititori ai celor mai plictisitoare romane de premiu Nobel pentru Literatură” hihi!

    1. Dragă Cristina, nu speram să obțin o astfel de reacție… Să simți nevoia să sari din pat la 1 noaptea, pentru că ai citit ceva ce-am scris eu!? 😊Dar să știi că nu înțeleg ceva: dacă noi…. vorba cântecului, “gândim la fel, simțim la fel” 😊, de ce vrei să reiei/continui chinul pe Munte? Până s-o inventa lumea aia (sigur paralelă) unde noi o să luăm premii (în cărți, sper 😊) pentru “Cei mai răbdători cititori ai celor mai plictisitoare romane de premiu Nobel pentru Literatură” – ca să te citez -, te-aș sfătui (ba chiar aș insista 😊) să-ți petreci timpul în compania unor scriitori mai… inspirați! Ce-ai zice de… Foer și al său “Iată-mă”, despre care am scris aici, pe blog? Sau despre cartea pe care Ana a notat-o cu cinci stele, “Iuda” a lui Amos Oz?
      Dacă, totuși, te vei reînhăma la “Muntele vrăjit”, te rog ceva. Pot, nu? 😊 Revino aici, când o termini, și spune-ne părerea ta! S-a făcut? Noi te așteptăm!

  2. Eu cautam alt roman recomandat de niste prieteni , stii tu „Prietena mea geniala” si am vazut in josul paginii referinta la Muntele vrajit.Mi-am amintit titlul, mi-am amintit ca am citit-o in liceu, dupa liceu..perioada aceea tulbure in care citeam asa cum privesc acum seriale pe banda rulanta si recunoscand finalul inseamna ca am razbit-o (dar am si un stil de a sari descrieri sforaitoare, deci am cam citit cam pe diagonala). In afara de firul narativ nu cred ca mi-a ramas nimic in cap si daca o-i fi avut opinii nu le mai tin minte. Dar singura data cand m-a mai prins Thomas Man a fost o vara in care nu am avut absolut nimic de facut si aceea a fost ultima data cand i-am mai acordat timp, cu promisiunea ca de-l prind il strang de gat.Acum, nu am nici studii filologice ca sa pot sa-mi permit critici dar foarte multe dintre romanele din secolul trecut erau scrise pentru oameni care traiau la alta viteza, care nu aveau alte evadari sau perorari publice ca acum, care aveau o infinita rabdare. Multumesc totusi pentru rememorare si pentru recenzia „prietenei..” inca nu ma pot hotara daca sa o abordez

    1. Vezi tu, Roxana, aici greșim mulți: credem că fără studii filologice nu avem dreptul să discutăm despre cărțile citite. Eu cred că avem. Și că trebuie. Să facem schimb de păreri, să lăudăm, dacă avem de ce, să ne spunem nemulțumirile, să ne ajutăm între noi să descoperim cărți-comoară sau să ocolim mâncătoarele de timp de genul “Muntelui vrăjit” 🙂

      Cât despre “Prietena mea genială”… Dacă te hotărăști să o citești, te așteptăm aici cu “concluziile” 🙂

  3. Dragele mele,
    Mă alătur şi eu comentariilor foarte pertinente în legătură cu acest roman, care doar în aceste zile de claustrare poate fi parcurs cu răbdarea unui îndărătnic şi împătimit de lectură. De curând am urmărit un interviu cu scriitorul C-tin Ţoiu, fie-i ţărâna uşoară!, la emisiunea Eugeniei Vodă, care spunea că a citit acest roman de mai multe ori. Şi nu numai el. Poate că este o lecţie a răbdării şi perseverenţei diabolice în a insista asupra unui text fluviu care, până la urmă, se dovedeşte a fi unul dezamăgitor. Nu am citit cartea şi, de aceea, nu pot să mă pronunţ asupra ei. În stilul de viaţă alert pe care o parcurgem azi, nu mai suntem dispuşi să înghiţim pe nerăsuflate o saga, fie ea şi de provenienţă germană. Eu scriu romane de o sută sau două sute de pagini, pentru că esenţa se poate desprinde destul de uşor din materia concentrată. Aşa cum procedează Amos Oz sau Andrei Makine.

  4. Poate aceste 900 de pagini reprezintă însăși viața noastră care de multe ori are pasaje extrem de plictisitoare și noi ne grăbim să-i aflăm finalul sau așteptăm momente unice care parcă nu mai vin. Uneori stăm și discutăm pagini întregi de nonsensuri care pt noi reprezintă multe, dar poate pe alții îi bagă în boală. Părerea mea…

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!