Ministerul pentru viitor de Kim Stanley Robinson - recenzie
Ministerul pentru viitor

„Ministerul pentru viitor” de Kim Stanley Robinson

Ministerul pentru viitor

ʺMinisterul pentru viitorʺ nu este deloc cartea la care m-am așteptat. 

Înainte de a o citi, am fost convins – și nu mai știu cum am ajuns la această convingere – că o să am de-a face cu un SF 100% cu și despre viitorul îndepărtat. Ceva de genul: nave spațiale pentru toată lumea, destinații de vacanță pe planete din alte sisteme solare, construcții și instalații spațiale care mă vor lăsa cu gura căscată etc. Cam așa ceva…

Însă nu puteam să mă înșel mai mult! Romanul este mai mult decât un SF. Este un documentar literar științifico-politico-ecologic despre ziua de azi, dar și despre viitorul imediat. Care, conform lui Kim Stanley Robinson, nu este deloc unul plăcut dacă nu vom lua urgent măsuri.

Apoi, deoarece m-am apucat să citesc ʺMinisterul pentru viitorʺ la scurt timp după ce am terminat ʺMarte roșuʺ (recenzia, AICI) eram convins (sincer… chiar nu știu de unde tot apar convingerile astea !!!), că o să fac față la orice ar putea Kim Stanley Robinson să aștearnă pe hârtie.

Însă au fost momente cand m-a pierdut prin cantitatea uriașă de informații tehnice, economice, ecologice plasate în fiecare propoziție, frază, paragraf sau pagină. La un moment dat, am renunțat la luptă și mi-am zis „Dacă Kim Stanley Robinson a scris asta, înseamnă că știe el ceva și de aici încolo voi merge pe mâna lui”. Oricum după excepționala serie Marte, am toată încrederea că știe despre ce vorbește.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

Partea tehnică a fost uneori prea… tehnică pentru mine

Ca să înțelegi cantitatea uriașă de informații existentă în această carte de 655 de pagini și 106 capitole… Practic structura este cam așa… Ai unu-două capitole despre modul în care deplasarea ghețarilor poate fi încetinită, fiind astfel împiedicați să ajungă în ocean unde se vor topi, ceea ce va duce la creșterea nivelul apelor. Apoi ai un capitol despre viața unor pescari. Urmează unul sau două capitole despre o nouă modalitate de plată intitulată carbon-moneda, apoi este descrisă viața unor fermieri. Când ceva tehnic, când ceva foarte uman. Din când în când, Kim Stanley Robinson include în poveste și ceva complet neuman: o narațiune spusă de un carbon, de soare, de piață…

Partea tehnică a fost uneori prea… tehnică pentru mine. Mi-au plăcut ideile, conceptele, dar a fost mult prea mult. În schimb, partea umană a poveștii mi-a plăcut la nebunie. Aceste pagini sunt desprinse din jurnale, declarații, memorii, relatări și descriu confruntările unor oameni simpli cu schimbările climatice, seceta, poluarea, foametea. Deci cu tot ce poate să fie mai rău pentru omenire.  

ʺMinisterul pentru viitorʺ începe sumbru

ʺMinisterul pentru viitorʺ începe sumbru și așa o ține cam trei sferturi din carte, cu mici momente de speranță. Primele pagini te trimit direct într-un infern termic. Este anul 2.025 și undeva în India sunt 38 de grade Celsius la ora 6 dimineața. Iar acest adevărat cuptor va duce la moartea a 20 de milioane de oameni. Printre supraviețuitorii dezastrului se află Frank May (unul dintre cele două personaje principale ale romanului), un voluntar american. Acesta va fi marcat atât de marcat de trauma suferită încât tot restul vieții sale va încerca să găsească o cale de a face ceva care să îndrepte lucrurile.

Bineînțeles că umanitatea șocată decide să ia măsuri ca așa ceva să nu se mai întâmple. La început totul pare OK, dar pe măsură ce trece timpul, lumea revine la vechile obiceiuri, iar India este lăsată să se descurce singură. Și, spre surpriza tuturor, chiar reușește. Totodată, apar organizații care, unele prin metode pașnice (mitinguri, conferințe), altele prin acțiuni foarte violente (precum folosirea dronelor pentru a doborî avioanele de pasageri), vor să fie sigure că un asemenea dezastru nu se mai va repeta.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

Umanitatea iubitoare de confort are de luat decizii dure

Între statele lumii, aceste organizații și restul planetei se află ʺMinisterul pentru viitorʺ, un organism înființat tot în 2.025 de către Națiunile Unite pentru apărarea drepturilor generațiilor viitoare. Dar cum planeta are privirea îndreptată numai spre prezent, misiunea lui Mary Murphy, șefa acestui minister (și totodată, al doilea personaj principal al romanului), nu este deloc una ușoară.

Pe parcursul cărții, ea caută și găsește soluții la o serie de probleme sociale, economice, politice și științifice cu care omenirea se confruntă. Jobul lui Mary implică poluare, refugiați, războaie, salarii disproporționate, foamete, evaziune financiară, protejarea animalelor sălbatice și lista poate continua. Iar modalitatea prin care reușește nu implică folosirea forței sau a lacrimilor. Ci convingerea băncilor, organizațiilor financiare și a guvernelor lumii că vor avea numai de câștigat dacă îi vor sprijini deciziile, care inițial par dificile, radicale, exorbitante și imposibil de acceptat de umanitatea iubitoare de confort.

Un roman plin de idei uluitoare

ʺMinisterul pentru viitorʺ este curajos, plin de idei uluitoare și, fără îndoială, unele dintre ele vor fi făcute varză de către specialiști. Dar Kim Stanley Robinson, beneficiarul unei imaginații incredibile, este cu siguranță capabil să depășească toate criticile fără niciun stres. Sfârșitul este optimist, poate prea optimist  având în vedere starea în care se află acum Terra și populația ei.

ʺMinisterul pentru viitorʺ trebuie să fie citit de toată lumea deoarece constituie un semnal de alarmă. Un avertisment privind viitorul planetei care acum încă mai poate să fie salvat astfel încât cei… din viitor să se bucure de el.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!