Libertatea conducând poporul - tabloul lui Delacroix, vandalizat cu un marker
Libertatea conducând poporul

„Libertatea conducând poporul” – tabloul lui Delacroix, vandalizat cu un marker. Secretele tablourilor celebre

Tabloul de astăzi: Eugène Delacroix, Libertatea conducând poporul – 1830, 260 x 325 cm, ulei pe pânză, Muzeul Luvru.

Știați că faimosul tablou al lui Eugène Delacroix, “Libertatea conducând poporul”, nu reprezintă Revoluția din 1789, ci pe cea din 1830?

Confundată de cele mai multe ori de publicul larg ca fiind simbolul primei revoluții franceze, opera face referire, în realitate, la Revolutia din Iulie – sau Cele Trei Zile Glorioase (27, 28 și 29 iulie 1830). Pentru a doua oară în istorie, monarhia de Bourbon era înlăturată de la putere și înlocuită cu Casa de Orléans, prin regele Louis-Philippe.

Delacroix  reunește în tabloul său scene reale de pe străzile Parisului, alegorii, simboluri antice și ficțiune literară.

Libertatea conducând poporul
Libertatea este o fată tânără și din popor, zveltă și în putere, conducând oamenii spre victorie

Libertatea, reprezentată în centrul picturii, este o fată tânără și din popor, zveltă și în putere, conducând oamenii spre victorie. Are pe cap o bonetă frigiană (boneta sclavilor liberi), iar în mâna dreaptă ţine drapelul francez care flutură deasupra scenei. În mâna stânga duce o arma specifică acelei perioade, astfel tabloul devenind real si actual, cu o protagonistă care participă activ în luptă.

Libertatea conducând poporul
Băiatul face trimitere la personajul Gavroche din Mizerabilii lui Victor Hugo

Personajul care intrigă publicul este băiatul din dreapta Libertății. Simbol al tinereții, el face trimitere la personajul Gavroche din Mizerabilii lui Victor Hugo, roman inspirat de aceeași revoluție.

Băiatul avansează în fața inamicului fără frică, înarmat cu două pistoale şi motivat de sărăcia în care se zbăteau parizienii de rând în epocă.

Revoluţia pictată de un aristocrat

În 1830, Delacroix, care are 32 de ani, este un tânăr plin de pasiune. Artistul nu a luat, totuși, parte la revoluție. Dependența lui de comenzile statului și de cele ale membrilor familiei regale, creau un fel de „ambiguitate” care limitau gesturile artistului la rolul de simplu spectator.

Delacroix era, de fapt, un aristocrat. Oficial, era fiul unui burghez ce urcase mult pe scara socială în timpul Revoluției franceze – Charles Delacroix fusese prefect, ministru de externe în timpul Directoratului-, dar neoficial, se pare că era fiul lui… Talleyrand, cu care fizic semăna foarte tare.

Tânărul Delacroix era apreciat de către Carol al X-lea, care îi cumpărase tablourile, şi era prieten și cu Ludovic-Filip de Orleans, viitorul rege. Pe de altă parte, avea o relație specială și cu unul dintre animatorii revoluției din 1830, Adolphe Thiers, celebrul ziarist și politician care acum ezita între instituirea monarhiei constituționale și restaurarea Republicii.

Cu toate aceste prietenii aristocrate, Delacroix, care va deveni liderul curentului romantic în pictură, a dovedit că era cu adevărat pasionat de libertate. La Revoluția din Iulie artistul urmează curentul general și vibrează la vederea tricolorului pe care insurgenții îl amplasaseră în vârful catedralei Notre-Dame din Paris. Simte că devine un artist cetățean. Simte ca are o datorie față de țară.

„Am preluat un subiect modern, o scenă pe baricade… și dacă nu am luptat pentru țara mea, cel puțin am pictat pentru ea.”

Eugene Delacroix

„Libertatea conducând poporul” este singurul tablou cu conținut politic al lui Delacroix.

In 2013, tabloul „Libertatea conducând poporul” a fost vandalizat

In februarie 2013, o femeie de 28 de ani a fost arestată pentru că a vandalizat tabloul „Libertatea conducând poporul”, aflat la Muzeul Luvru. Femeia scrisese o inscripţie cu markerul pe faimoasa pânză realizată de pictorul Eugene Delacroix.
Femeia a fost reţinută imediat de gardieni şi de alţi vizitatori, care au predat-o poliţiei. Potrivit cotidianului „Le Figaro”, tânăra ar fi scris „AE911” cu un marker negru în partea dreaptă inferioară a pânzei. O sursă apropiată anchetei a declarat că inscripţia, care, din fericire, a putut fi uşor înlăturată, fără ca tabloul să aibă de suferit, ar fi avut legătură cu atentatele din 11 septembrie 2001, comise de Al-Qaida la New York şi Washington.

·  Cine este autoarea materialului?

Salut! Numele meu este Irina Adam, sunt absolventă în istoria artei, iar specializarea mea este Arta Europeană. Haideți să descoperim împreună enigmele muzeelor și ale artiștilor și să înțelegem simbolurile din tablouri! Sunt nerăbdătoare să împărtășesc cu voi pasiunea mea pentru cultură.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!