Igor Bergler, opinie dură despre Orhan Pamuk: “E un laș”
Igor Bergler Orhan Pamuk

Igor Bergler, opinie dură despre Orhan Pamuk: “E un laș. Mie nu-mi place nici ca scriitor, nici ca persoană publică”

Igor Bergler a făcut afirmații dure la adresa lui Orhan Pamuk, laureatul premiului Nobel pentru Literatură.

Igor Bergler nu se ferește de controverse. Autorul volumelor “Biblia pierdută” (care m-a dezamăgit fantastic) și “Testamentul lui Abraham” (care mi-a plăcut la nebunie) a fost invitat zilele trecute în studioul emisiunii “Prietenii de la radio” (Radio România Actualități).

Întrebat de realizatorul Dan Creța despre recenta vizită pe care Orhan Pamuk a făcut-o la Timișoara, orașul copilăriei lui Igor Bergler, scriitorul român s-a arătat extrem de critic la adresa confratelui său din Turcia.

Orhan Pamuk nu prea e o voce politică asumată. E un laș. Mie nu-mi place Orhan Pamuk nici ca scriitor și ca persoană publică îmi place și mai puțin. N-a mișcat un deget pentru lucrurile sinistre care se întâmpla cu colegii lui scriitori și cu intelectualii din țara lui.

Plus că Orhan Pamuk are o problemă: n-are simțul umorului deloc. Am văzut mulți oameni cu umor care l-au interpelat în diverse situații și, săracu’, nu gustă.

Ca scriitor nu discutăm despre el acum. A luat Premiul Nobel, foarte bine, bravo lui! Nu-i genul meu de Nobel. Dar ca persoană îmi repugnă total. Lașitatea aceasta… La cât este de mare, poate să plece în altă țară și să le ia apărarea. Sunt scriitori, confrați de-ai lui de breaslă, mai slabi ca el sau mai buni ca el sau la fel ca el, care sunt închiși în Turcia pentru că au avut curajul să scrie un articol sau să zică trei cuvinte împotriva dictatorului.

Și el face turnee, și se plimbă, și se lăfăie în bani în țara aia unde alții suferă. E ca și când ai fi de partea lui Stalin când restul de scriitori sunt fie executați, fie trimiși în Siberia… păstrând proporțiile, epoca s-a schimbat.

Eu cred că e obligația intelectualului să fie și o conștiință pentru poporul lui.

La Timișoara Orhan Pamuk a vorbit despre amenințările pe care le-a primit

La Timișoara, Orhan Pamuk a vorbit despre importanţa libertăţii cuvântului şi despre curaj artistic şi civic pe care îl au cei care spun lucrurilor pe nume, înfruntând regimuri autoritariste, despre jurnalişti turci condamnaţi la închisoare pentru opiniile lor, despre situaţia politică din Turcia şi regimul Erdogan. A abordat inclusiv subiectul ameninţărilor pe care le-a primit el însuşi. 

Nu vreau să pozez în victimă. De 18 ani am alături de mine gărzi de corp. Vreau să pot să glumesc pe această temă, deoarece jurnaliștii au mereu replici de genul «Aveți gărzi de corp pentru că sunteți foarte important». Eu chiar fac glume și le spun «Cândva aveam trei bodyguarzi, acum am unul. Așa că n-ar trebui să critic Turcia prea mult, pentru că e totuși o îmbunătățire a situației»

Orhan Pamuk

Orhan Pamuk a mai spus la Timişoara că încearcă să ţină departe politica de literatură.

Aceasta e contradicţia faptului de a fi scriitor, cu cât eviţi mai mulţi judecăţile morale, cu atât mai mult eşti scriitor, dar e foarte greu să faci acest lucru, iar critica politică şi socială poate distruge o carte. În cea mai mare parte duc politica în afara cărţilor mele şi încerc să o evit.

Orhan Pamuk
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!