Venirea scriitorului Orhan Pamuk la Timișoara a fost așteptată cu un interes uriaș de admiratorii săi din România. anaarecarti.ro îți oferă primele imagini cu laureatul premiului Nobel din Aula Magna a Universitatii de Vest.
Luni seară, nu aveai loc să arunci un ac în Aula Magna unde Orhan Pamuk urma să participe la o dezbatere publică moderată de scriitorul Radu Paraschivescu.
Lista cu cei care doreau să îl asculte pe renumitul scriitor turc a depășit cu mult capacitatea salii, dată fiind anvergura invitatului.
Orhan Pamuk la Timișoara. Vezi imaginile în exclusivitate
Prin urmare, organizatorii anunțaseră încă de luni dimineață că pentru cei care nu vor reuși să intre în Aula Magna vor fi disponibile locuri în celelalte amfiteatre, unde conferința va fi transmisă live.
anaarecarti.ro îți prezintă în premieră și în exclusivitate primele imagini cu scriitorul turc din România. Fotografiile sunt realizate de talentatul Virgil Simionescu. Multumesc, Virgil!
La Timișoara, Orhan Pamuk a oferit o viziune asupra culturii și literaturii spațiului de frontieră situat între Orient și Occident. A vorbit despre opera şi viaţa sa, despre Istanbulul natal şi melancolie, despre compasiune faţă de victime, despre importanţa mișcărilor de emancipare și apărare a minorităților etnice și ale femeilor. Dar și despre importanţa libertăţii cuvântului şi despre curaj artistic şi civic pe care îl au cei care spun lucrurilor pe nume, înfruntând regimuri autoritariste, despre jurnalişti turci condamnaţi la închisoare pentru opiniile lor, despre situaţia politică din Turcia şi regimul Erdogan. A abordat inclusiv subiectul ameninţărilor pe care le-a primit el însuşi.
Nu vreau să pozez în victimă. De 18 ani am alături de mine gărzi de corp. Vreau să pot să glumesc pe această temă, deoarece jurnaliștii au mereu replici de genul «Aveți gărzi de corp pentru că sunteți foarte important». Eu chiar fac glume și le spun «Cândva aveam trei bodyguarzi, acum am unul. Așa că n-ar trebui să critic Turcia prea mult, pentru că e totuși o îmbunătățire a situației».
Orhan Pamuk, Timișoara, 2023
Deşi este o voce critică asumată şi chiar a avut de suferit din acest motiv, Orhan Pamuk a spus, la Timişoara, că încearcă să ţină departe politica de literatură.
Aceasta e contradicţia faptului de a fi scriitor, cu cât eviţi mai mulţi judecăţile morale, cu atât mai mult eşti scriitor, dar e foarte greu să faci acest lucru, iar critica politică şi socială poate distruge o carte. În cea mai mare parte duc politica în afara cărţilor mele şi încerc să o evit.
Orhan Pamuk, Timișoara, 2023
Orhan Pamuk are o bibliotecă personală cu peste douăzeci de mii de volume
Întrebat dacă nu e tentat totuşi de politică, Orhan Pamuk a spus că literatura este mult mai importantă pentru el, mai ales din perspectiva efectelor pe care aceasta le are. Cititul – spunea scriitorul turc – este o formă de compasiune şi o importantă calitate a umanităţii noastre.
Nu doar că avem imaginaţie, dar ne folosim imaginaţia pentru a ne pune în pielea celorlalţi. Avem posibilitatea să vedem lumea prin ochii altor oameni şi cred că acesta este primul lucru important al nostru ca fiinţe umane. Avem puterea să ne întrebăm: Dacă mi s-ar fi întâmplat mie asta? – şi acesta e începutul milei şi al înţelegerii şi al compasiunii, precum şi al altor sentimente asociate cu acestea.
Orhan Pamuk, Timișoara, 2023
Orhan Pamuk a acceptat să răspundă la cele mai diverse întrebări din sală, cu umorul și spontaneitatea adevăratului intelectual. Mărturisirea finală, când am aflat că are o bibliotecă personală cu peste douăzeci de mii de volume, că mereu cumpără cărți, asemenea tatălui său, chiar dacă nu reușește să le citească pe toate, a fost, cred, o adevărată profesiune de credință: doar iubind cărțile la modul absolut poți deveni tu însuți mare scriitor!
Am citit toate cărțile canonice, cele mai bune cărți din lume. Îi admir pe Tolstoi, Dostoievski, Proust, citesc mereu introducerile cărților tuturor acestor mari scriitori de ficțiune. Dar citesc și în scop profesional foarte mult. Spre exemplu, următoarea mea carte este despre jocurile de cărți, așa că citesc despre jucători de cărți.
Sunt foarte încântat să trăiesc într-o casă mare, cu douăzeci de mii de cărți și să am bibliotecarul doar la mine în minte. Am auzit de o carte despre un protagonist care iubește cărțile și am simțit că este despre mine. Însă, am fost și criticat ca fiind un scriitor prea atașat de citit. E parțial adevărat. Îmi bazez cărțile cel mai mult pe lecturi, deși conțin și discuțiile mele cu oamenii, observațiile asupra lor și intervin prin propria imaginație. Dar nu îmi pot imagina o viață fără lectură, deși cumpăr mai multe cărți decât citesc.
Nu este pentru că nu îmi place viața mea, îmi place să fi trăit în aceeași cameră, înconjurat de cărți, pentru aproape 45 de ani deja. Ca scriitor de ficțiune, așa trăiești, singur într-o încăpere.
Orhan Pamuk, Timișoara, 2023
Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, este invitat şi onorat la Timişoara, în cadrul programului „Capitală Europeană a Culturii”. Marți, de la ora 10.00 tot în Aula Magna, renumitului scriitor Orhan Pamuk îi va fi acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara.
Orhan Pamuk, printre cei mai tineri laureaţi ai premiului Nobel
Laureatul premiului Nobel pentru literatură se află în galeria celor mai renumiți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări.
Orhan Pamuk s-a născut în 1952, la Istanbul, şi a crescut într‑o familie numeroasă, asemănătoare acelora pe care le descrie în romanele sale Cartea neagră şi Cevdet Bey şi fiii săi, într‑o zonă înstărită din Nişantaşı. La 23 de ani, Orhan Pamuk hotărăşte să devină romancier. Trăieşte retras în apartament şi începe să scrie. Cu excepţia unei perioade de trei ani petrecute la New York, a locuit numai la Istanbul. Cărţile i‑au fost traduse în peste 50 de limbi, iar unul dintre cele mai apreciate romane ale sale, Mă numesc Roşu, a câştigat în anul 2003 IMPAC Dublin Literary Award. În 2006, Orhan Pamuk a primit Premiul Nobel pentru Literatură, numărîndu‑se printre cei mai tineri laureaţi ai săi. În România, Orhan Pamuk este publicat de Polirom.
Între cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, scriitorul turc Orhan Pamuk evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de hüzün, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali.