Cărţi de Crăciun: ce volume îmi pun în fiecare an sub brad?

Ce cărţi îmi pun an de an sub bradul de Crăciun?

De mulţi ani încoace, am un obicei. După ce împodobesc bradul de Crăciun cu tradiţionalele… balerine, bufniţe, vrăjitoare, zâne 🙂 , mă duc să cotrobăi în bibliotecă după cărţile pe care să le pun sub brad. Fără ele eu nu concep această sărbătoare.

Teancul de volume conţine DE FIECARE DATĂ aceleaşi 4 titluri. Plus 2 sau 3 care se schimbă de la an la an şi pe care le aleg din “biblioteca magică”, după cheful şi inspiraţia de moment.

carti craciun

Prin urmare, ce cărţi l-au aşteptat anul acesta pe Moş Crăciun?

carti craciun

Cărţi Crăciun: Colind de Crăciun” de Charles Dickens

Nuvela fantastică scrisă de titanul englez m-a cucerit de la prima lectură, acum ‘enşpe mii de ani.

carti craciun

Am recitit-o de atunci cu acelaşi entuziasm şi la fel de fascinată de nici nu mai ştiu câte ori. Poate “de vină” este Scrooge, al cărui mizantropism pe mine nu m-a îndepărtat niciodată… Sau poate e ceva legat de fantomele care îl vizitează…

carti craciun

Dar eu suspectez că e vorba, în primul rând, de talentul colosal al lui Dickens de a-ţi reda transformarea lui Scrooge dintr-un singuratic zgârcit şi aspru în unchiul pe care ţi l-ai dori alături la masa de Crăciun.

Colind de Craciun Dickens

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICIde AICI, de AICI, de AICIde AICIde AICI, de AICI sau de AICI

scrisori-de-la-mos-craciun

Cărţi Crăciun: “Scrisori de la Moş Crăciun” de J.R.R. Tolkien

Ca o adevărată fană Harry Potter ce sunt, hobbiţii şi inelele lui Tolkien nu m-au convins niciodată. În schimb, am rămas cu gura căscată în ziua în care am deschis “Scrisori de la Moş Crăciun”. Un volum care mie mi se pare că e pus pe nedrept în umbră de celelalte creaţii ale autorului.

Scrisorile care veneau în fiecare an de la Polul Nord pentru cei patru copii ai lui Tolkien conţin poveşti emoţionante, dar şi pline de umor, din lumea lui Moş Crăciun, despre ajutoarele lui precum ursul-polar, renii sau spiriduşii (care uneori mai rău îl încurcă pe Moş), dar şi despre cei care îi fac zile fripte cum sunt goblinii. Scrisorile, toate autentice 🙂 (parafate şi timbrate) şi scrise de mână, sunt însoţite de ilustraţii GENIALE. Fie că deschizi cartea pentru universul magic construit de Tolkien la Polul Nord, fie că o abordezi ca pe un album de schiţe şi desene, eu cred că n-o vei mai lăsa din mână (bine, asta dacă nu zace în tine vreun pui de Grinch…)

cartea-de-craciun

Cărţi Crăciun: “Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric

După lumea fantastică a altora, să revenim puţin la… a noastră. Căci Sorin Lavric îţi descrie şi îţi explică în cartea sa tradiţiile româneşti de Crăciun, ajutându-se de Evanghelii, de folclorul autohton, de povestiri din diverse zone ale României. Din punctul meu de vedere, e mai degrabă o carte-document, din care nu lipsesc versurile celor mai cunoscute colinde sau reţete clasice pentru masa de Crăciun. Capitolul meu preferat este “Despre brad la români”, pentru că, până să deschid volumul lui Lavric, habar n-aveam că în tradiţia românească există şi bradul de judecată sau… bradul de pomană!

 

vine-craciunul

“Vine Crăciunul” de Marie Duval şi Alain Jost

Este, de fapt, o carte pentru copii de care, îţi spun sincer, nu m-am îndurat să mă despart. Realizată sunt forma unui album, conţine 5 poveşti chiar pentru pici, dar şi câteva reţete de biscuiţi (pe una dintre ele, în urmă cu câţiva ani, mama a pus-o în practică. Bătaie a fost pe biscuiţii aceia!!!).

CĂRŢILE PE CARE LE-AM PUS ANUL ACESTA SUB BRAD

cartea-micului-vrajitor

“Cartea micului vrăjitor – bagheta magică”. Intră în categoria volumelor pe care eu le consider mici opere de artă şi care constituie comorile bibliotecii mele magice. Îndreptarul este alcătuit de un Mare Maestru Creator de Baghete Magice. Vei afla care sunt “cele 7 reguli ca să faci o baghetă magică”, vei învăţa cum să citeşti în stele, iar la sfârşitul cărţii vei descoperi sertarul magic în care se află… propria ta baghetă. GENIAL! După părerea mea, nu trebuie să-ţi lipsească din bibliotecă dacă te chinuieşte vreun talent în ale vrăjitoriei.

Şi pentru că o înşiruire de cuvinte nu este suficientă pentru a descrie această carte, vezi şi video mai jos, realizat de mine aseară (te rog să-l urmăreşti… cu indulgenţă, filmatul nu e punctul meu forte, altele sunt talentele mele 🙂 ).

return-to-fairyopolis

“Return to Fairyopolis”. E un must-have pentru orice posesoare de cărţi cu şi despre zâne. Albumul, şi el o mică operă de artă, este scris sub forma unui jurnal. Ca orice jurnal, este plin de desene, plicuri care conţin diverse secrete 🙂 , hărţi, totul acoperit cu… praf magic.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!