Ce cărţi îmi pun an de an sub bradul de Crăciun? - Ana are carti!

Ce cărţi îmi pun an de an sub bradul de Crăciun?

De mulţi ani încoace, am un obicei: după ce împodobesc bradul de Crăciun cu tradiţionalele… balerine, bufniţe, vrăjitoare, zâne 🙂 (sper că nu se aştepta nimeni la altceva din partea mea!) şi câteva globuri, aşa… la derută…, mă duc să cotrobăi în bibliotecă după cărţile pe care să le pun sub brad şi fără de care eu nu concep această sărbătoare.

Teancul de volume conţine DE FIECARE DATĂ aceleaşi 4 titluri + 2 sau 3 care se schimbă de la an la an şi pe care le aleg din “biblioteca magică”, după cheful şi inspiraţia de moment.

Prin urmare, ce cărţi l-au aşteptat anul acesta pe Moş Crăciun în cazul în care ar fi avut chef să-şi tragă puţin sufletul în îndelungata lui călătorie citind câteva pagini?

CĂRŢILE CARE NU-MI LIPSESC NICIODATĂ DE SUB BRAD

colind-de-craciun

Colind de Crăciun” de Charles Dickens. Nuvela fantastică scrisă de titanul englez m-a cucerit de la prima lectură, acum ‘enşpe mii de ani.

Am recitit-o de atunci cu acelaşi entuziasm şi la fel de fascinată de nici nu mai ştiu câte ori. Poate “de vină” este Scrooge, al cărui mizantropism pe mine nu m-a îndepărtat niciodată… Sau poate e ceva legat de fantomele care îl vizitează…

Dar eu suspectez că e vorba, în primul rând, de talentul colosal al lui Dickens de a-ţi reda transformarea lui Scrooge dintr-un singuratic zgârcit şi aspru în unchiul pe care ţi l-ai dori alături la masa de Crăciun.

Colind de Craciun Dickens

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICIde AICI, de AICI, de AICI, de AICIde AICI, de AICIde AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

scrisori-de-la-mos-craciun

“Scrisori de la Moş Crăciun” de J.R.R. Tolkien. Ca o adevărată fană Harry Potter ce sunt, hobbiţii şi inelele lui Tolkien nu m-au convins niciodată. În schimb, am rămas cu gura căscată în ziua în care am deschis “Scrisori de la Moş Crăciun”, volumul care mie mi se pare că e pus pe nedrept în umbră de celelalte creaţii ale autorului.

Scrisorile care veneau în fiecare an de la Polul Nord pentru cei patru copii ai lui Tolkien conţin poveşti emoţionante, dar şi pline de umor, din lumea lui Moş Crăciun, despre ajutoarele lui precum ursul-polar, renii sau spiriduşii (care uneori mai rău îl încurcă pe Moş), dar şi despre cei care îi fac zile fripte cum sunt goblinii. Scrisorile, toate autentice 🙂 (parafate şi timbrate) şi scrise de mână, sunt însoţite de ilustraţii GENIALE. Fie că deschizi cartea pentru universul magic construit de Tolkien la Polul Nord, fie că o abordezi ca pe un album de schiţe şi desene, eu cred că n-o vei mai lăsa din mână (bine, asta dacă nu zace în tine vreun pui de Grinch…)

cartea-de-craciun

“Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric. După lumea fantastică a altora, să revenim puţin la… a noastră. Căci Sorin Lavric îţi descrie şi îţi explică în cartea sa tradiţiile româneşti de Crăciun, ajutându-se de Evanghelii, de folclorul autohton, de povestiri din diverse zone ale României. Din punctul meu de vedere, e mai degrabă o carte-document, din care nu lipsesc versurile celor mai cunoscute colinde sau reţete clasice pentru masa de Crăciun. Capitolul meu preferat este “Despre brad la români”, pentru că, până să deschid volumul lui Lavric, habar n-aveam că în tradiţia românească există şi bradul de judecată sau… bradul de pomană!

 

vine-craciunul

“Vine Crăciunul” de Marie Duval şi Alain Jost. Este, de fapt, o carte pentru copii de care, îţi spun sincer, nu m-am îndurat să mă despart. Realizată sunt forma unui album, conţine 5 poveşti chiar pentru pici, dar şi câteva reţete de biscuiţi (pe una dintre ele, în urmă cu câţiva ani, mama a pus-o în practică. Bătaie a fost pe biscuiţii aceia!!!).

CĂRŢILE PE CARE LE-AM PUS ANUL ACESTA SUB BRAD

cartea-micului-vrajitor

“Cartea micului vrăjitor – bagheta magică”. Intră în categoria volumelor pe care eu le consider mici opere de artă şi care constituie comorile bibliotecii mele magice. Îndreptarul, alcătuit de un Mare Maestru Creator de Baghete Magice, nu trebuie să-ţi lipsească din bibliotecă dacă te chinuieşte vreun talent în ale vrăjitoriei. Vei afla care sunt “cele 7 reguli ca să faci o baghetă magică”, vei învăţa cum să citeşti în stele, iar la sfârşitul cărţii vei descoperi sertarul magic în care se află… propria ta baghetă. GENIAL!

Şi pentru că o înşiruire de cuvinte nu este suficientă pentru a descrie această carte, vezi şi video mai jos, realizat de mine aseară (te rog să-l urmăreşti… cu indulgenţă, filmatul nu e punctul meu forte, altele sunt talentele mele 🙂 ).

return-to-fairyopolis

“Return to Fairyopolis”. E un must-have pentru orice posesoare de cărţi cu şi despre zâne. Albumul, şi el o mică operă de artă, este scris sub forma unui jurnal, plin de desene, plicuri care conţin diverse secrete 🙂 , hărţi, totul acoperit cu… praf magic. Iar finalul albumului… pfff, nu mai zic nimic, vezi video de mai jos!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!