Autor: Peter Swanson
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Litera
Anul apariției: 2020
Traducere: Marius Michal Klimowicz
Când am văzut pentru prima dată această carte, am fost convins de două lucruri: a) este un roman Young Adult și b) are influențe steampunk. Așa că am citit prezentarea și am descoperit că a) din fericire, nu e deloc Young Adult și b) din nefericire, nu este steampunk, ci un thriller noir. Am vrut să renunț la ea, dar ceva, nu știu ce, m-a îndemnat să o iau și să o citesc. Și după ce am terminat „Fata cu un ceas în loc de inimă” am adăugat numele scriitorului pe lista autorilor de urmărit și am descoperit cu groază că din trei cărți publicate în România, doar două mai sunt disponibile. Uffff!!!
Dacă ești ești pasionat/ă de cărțile cu detectivi ce au loc în anii ‘30-‘40, de filmele alb-negru polițiste precum “Șoimul maltez” și fanul/fana regizorului Alfred Hitchcock, cartea aceasta o să-ți placă la nebunie. Dacă nu, ai șansa de a citi un excelent thriller noir în care nimic nu este așa cum pare la prima vedere și care la final o să-ţi placă la nebunie. Cale de mijloc nu există!
Producțiile noir, de la cărți, filme, jocuri video până la piese de teatru, au o caracteristică: prezența unei femei fatale, capabilă să zăpăcească, să seducă și să anuleze orice nivel de bun simț, logică și răspundere din orice bărbat, indiferent că este detectiv sau politician, comis voiajor sau vagabond singuratic, burlac sau un soț fidel. Ei bine, fata cu un ceas în loc de inimă este o asemenea femeie fatală, iar personajul principal, un contabil la o revistă, este un asemenea bărbat ușor de zăpăcit și de sedus.
Eroul cărții este George Foss (în continuarea recenziei o să mă refer la el, din motive ce vor deveni evidente, sub porecla de FRAIERUL), un tip cu o viață liniștită, comodă, cu o slujbă plictisitoare și o fostă iubită devenită actuală prietenă cu beneficii. Într-o seară, se întâlnește într-un bar cu Liana Decter, iubirea vieții sale, cea care l-a sedus și abandonat în facultate, cea pe care o caută de ani de zile în orice femeie care îi iese în cale și care acum, minunea minunilor!, are nevoie de ajutorul lui.
Ce faci când afli că iubita ta e suspectată de două crime?
Povestea femeii este lacrimogenă: a avut o idilă cu șeful ei milionar, acesta a abandonat-o și ea, ca să se răzbune, l-a ușurat de 500.000 de dolari. Problema e că acum pe urmele Lianei se află un ucigaș dur și ea, fiind doar o femeie neajutorată și speriată, are nevoie de cineva care să restituie banii furați proprietarului de drept. Așa că nu vrea Geor…, adică FRAIERUL să fie el cel care face asta? Adaugă la asta un zâmbet plin de promisiuni, o atingere fierbinte și câteva amintiri și mai fierbinți din studenție și. ce să vezi?, FRAIERUL, deși știe cu cine are de-a face, acceptă.
Cum știe FRAIERUL cu cine are de-a face? În timpul facultății, a cunoscut-o pe Liana și s-a îndrăgostit de ea. A fost prima și marea sa dragoste. Dragoste care nu s-a domolit nici când a aflat că iubita lui preluat identitatea altcuiva și că este căutată de poliție, fiind suspectată de două crime. Acesta este momentul în care George a devenit FRAIERUL care nu poate să accepte realitatea și care e dispus să o ajute pe iubita sa oricând, oriunde și oricum. Nu mai zic că supraviețuiește unor bătăi crunte, totul în numele Lianei, și el nimic: în continuare e dispus să o ajute oricând, oriunde și oricum.
Revenind în prezent, FRAIERUL duce banii milionarului, se desparte de acesta amiabil, se duce acasă unde petrece o noapte plină de pasiune cu Liana. A doua zi, surprize, surprize!, femeia a dispărut, iar poliția îi bate la ușă cu vești proaste: milionarul a fost omorât, iar din seiful acestuia lipsesc diamante în valoare de cinci milioane de dolari. Știe FRAIERUL ceva depre asta? Abia în acest moment, FRAIERUL realizează că există o mare probabilitate ca Liana să se fi folosit de el, să fi comis o a treia crimă și să-l fi abandonat drept țap ispășitor pentru tot ce s-a întâmplat. Încercând să se șteagă de pe lista suspecților, eroul nostru colaborează cu poliția și cu rudele milionarului și încetișor începe să adune indicii și dovezi care în final îl va aduce alături de Liana, dar și de propria moarte.
Bărbații nu se învață minte niciodată când este vorba de foste iubite super sexy 🙂
Ca un cititor de thrillere și devorator de filme polițiste, pot spune că FRAIERUL este un mare… fraier. Face greșeli după greșeli, evaluează situațiile aiurea, se pune în pericol gratuit. Și totul în numele obsesiei sale pentru Liana. La un moment dat, chiar el recunoaște că memoria îi este plină numai cu detalii cu și despre femeia iubită. Mai mult decât atât, a fost greu de acceptat faptul că FRAIERUL este abandonat de fata cu un ceas în loc de inimă nu o dată, ci de două ori! Am auzit și eu de mitul conform căruia bărbații nu se învață minte niciodată mai ales când este vorba de foste iubite care arată super sexy, dar nici chiar așa!!! :)))
În ciuda problemelor de mai sus, a fost imposibil să las cartea din mână. Practic am devorat-o în timpul unui weekend: se citește ușor, este plină de suspans și amuzantă. Iar FRAIERUL mi-a devenit chiar simpatic când am aflat că apartamentul în care stă este plin cu cărți, cărți alese chiar de el!!! Numai că am început un nou capitol și eroul a devenit iar FRAIERUL după ce a făcut ceva stupid… Și face multe lucruri stupide! Pe scurt: „Fata cu un ceas în loc de inimă” nu este o super-mega capodoperă a genului. Nu! Este un roman ușurel, cu răsturnări de situații complet neașteptate și un final pe măsură. O excelentă carte de weekend!
P.S.: În caz că Ana se va întreba: Care-i treaba cu steampunk-ul asta? Ei bine, steampunk este o ramură a literaturii SF, iar dacă „Fata cu un ceas în loc de inimă” ar fi fost un roman steampunk, atunci fata chiar ar fi avut în loc de inimă un ceas (cu rotițe, arcuri și cheițe), iar acesta ar fi funcționat cu ajutorul puterii colosale a aburului… WOW!!! Asta da subiect, aș citi așa ceva oricând, oricum, oriunde! :)))
P.S.2 scris de Ana: Mulţumesc foarte mult, dar Ana nu se întreabă “care-i treaba cu steampunk-ul ăsta”! Nu de când a citit “Harta timpului” de Felix J. Palma. Şi i-a plăcut la nebunie!
Thrillerul „Fata cu un ceas în loc de inimă” poate fi cumpărat online de AICI, de AICI sau de AICI