Obiectele personale ale filosofului român Emil Cioran, din perioada copilăriei şi formării sale, au fost licitate la Casa de licitaţii de artă Artmark, de la Palatul Cesianu-Racoviţă.
Am citit pe mai multe site-uri de ştiri despre licitaţia la care s-au vândut obiecte personale ale lui Emil Cioran. Deşi de obicei pe mine astfel de evenimente mă fascinează, acum detaliile articolelor m-au întristat profund. Mă voi abţine de la orice alt comentariu şi îţi voi reda informaţia sec, aşa cum am găsit-o în diverse locuri.
Obiectele personale ale filosofului român Emil Cioran, din perioada copilăriei şi formării sale, au fost licitate, marţi seară, la Casa de licitaţii de artă Artmark, de la Palatul Cesianu-Racoviţă. În cadrul licitaţiei, scrie Mediafax, au fost prezentate peste 50 de obiecte. De la inelul mamei, fotografii cu familia sau prietenii, carneţelul cu notiţe al lui Emil Cioran, până la cărţi ce au fost găzduite de casa de la Sibiu şi icoane, cruci, ceasuri de şemineu, mobilier al părinţilor.
Valoarea de achiziţie: 25.000 de euro
Valoarea de achiziţie a acestor „nimicuri lumeşti”, cum le-ar fi considerat filosoful, a ajuns la suma de în jur de 25.000 de euro. Doar şase loturi din aproape 70 de obiecte ce au aparţinut familiei Cioran au primit specificaţia „trimite ofertă post-licitaţie”. Restul au fost adjudicate.
Un set de tacâmuri art deco pentru 12 persoane, din argint masiv, ce a aparţinut familiei filosofului în perioada 1918-1939, a fost adjudecat pentru suma de 5.000 de euro.
Al doilea cel mai valoros obiect ce a aparţinut familiei filosofului Emil Cioran a fost icoana pe sticlă „Duminica Tuturor Sfinţilor, Lancrăm (Valea Sebeşului)”. Datează din ultimul sfert al secolului al XIX-lea și s-a vândut cu 4.250 de euro.
Carneţelul de panseuri şi notiţe olografe aparţinând lui Emil Cioran a avut un preţ de pornire de 900 de euro. Licitaţia s-a oprit la 1.400 de euro, casa aşteptând o ofertă mai consistentă. Obiectul este catalogat de organizatori „de o raritate extremă”.
Obiectele de cult şi fotografiile, cele mai dorite
Cele mai dorite loturi de către cumpărători au fost obiectele de cult şi fotografiile. Astfel, o cruce din lemn, îmbrăcată în filigran şi decorată cu caboşoane policrome, s-a vândut cu 800 de euro. Licitaţia pornise de la 100 de euro. Crucea datează din 1889 și a împodobit casa părintească a lui Emil Cioran.
Menora din bronz ce a împodobit camera adolescenţilor Emil şi Aurel Cioran în casa de la Răşinari s-a vândut cu 600 de euro. În plus, icoana „Maica Domnului Îndurerată”, de factură occidentală, s-a vândut cu 1.400 de euro.
O furtună de oferte a produs fotografia Cioran-Eliade-Ionesco, cunoscută din dese reproduceri. Dar nu a depăşit 800 euro după 10 paşi de licitaţie. Două cărţi poştale trimise de Cioran părinţilor au fost achiziţionate cu 700 de euro fiecare.
Unul dintre obiectele pentru care Artmark a insistat pentru un preţ care să depăşească estimarea a fost un birou în stil Biedermeier. La el a scris adolescentul Emil Cioran primele sale texte şi idei ce s-au materializat ulterior în volumul „Pe culmile disperării”, publicat în 1934. Biroul a fost adjudecat cu suma de 2.500 de euro.
Mobilierul de salon cu mai multe componente şi care pornea de la 12500 euro nu şi-a găsit stăpân.