Când Dante trece în plan secund :) … Secretele tablourilor celebre
Dante

Când Dante trece în plan secund :) … Secretele tablourilor celebre

Tabloul de astăzi: Ary Scheffer, Umbrele Francescăi de Rimini și a lui Paolo Malatesta apar în fața lui Dante și Virgiliu, 1855, ulei pe pânză, 172 x 225 cm, Muzeul Luvru.

Scena reprezentată aici are loc în Infernul lui Dante, în al doilea cerc, cel al desfrâului, dar și al iubirii adulterine tragice. Umbrele lui Paolo și a Francescăi, un cuplu pe care Dante avea să-l facă atât de cunoscut, nu-şi găsesc liniştea, plutind pe vecie în întunericul cercului, ca pedeapsă pentru iubirea lor.

Povestea lor de dragoste s-a desfășurat în Renașterea italiană. Francesca de Rimini este căsătorită cu Giovanni Malatesta, un bărbat infirm, mai în vârstă ca ea, însă se îndrăgostește de cumnatul ei, Paolo, care, la rândul său, este vrăjit de frumusețea fetei.

Cei doi amanți își consumă iubirea în secret, dar Giovanni îi descoperă și îi omoară pe loc cu sabia sa. Dacă vă uitați atent, artistul a pictat urmele rănilor pe corpurile personajelor.

Dante

Tușa artistică este specifică Romantismului, cu aceste poziții teatrale și expresii care arată sentimentele. Tematica visului, a reveriei, dar și a coșmarului este, de asemenea, o caracteristică a acestui curent.

În colțul drept al tabloului, Dante îi prezintă lui Virgiliu povestea cuplului. Cei doi scriitori sunt ușor identificabili datorită coroanei din foi de dafin, tipică Antichității, și a costumului roșu, specific Renașterii italiene.

Dante

Ultimele studii arată că figura Francescăi ar putea fi o inspirație pentru Muza adormită a lui Brâncuși, dar aceasta rămâne doar o ipoteza momentan.

Ce reţine adevărul istoric

Francesca da Polenta s-a născut la Ravenna în anul 1255. Era fiica lui Guido di Polenta, sau Guido al III-lea, stăpânul din Ravenna. În 1275 s-a căsătorit cu Giovanni Malatesta, zis si Gianciotto Malatesta.

Giovanni Malatesta s-a născut la Rimini în anul 1240. Era fiul lui Malatesta da Verucchio, sau “centenarul”, stăpânul din Rimini.

Cele două familii erau printre cele mai importante din Romagna şi se aflau în război, aşa că nunta a avut drept scop încheierea unei alianțe între ele.

Francesca şi Giovanni au împreună doi copii.

Beatrice și Paolo (presupusul amant al Francescăi din opera scrisa de Dante și fratele mai mic al lui Giovanni) au și ei la rândul lor doi copii.

Ce a scris Dante

Dante Aligheri sugerează o posibilă poveste de dragoste adulterină între Francesca și cumnatul ei, Paolo Malatesta, dedicându-le acestora versurile 73-142 din cântul V din Divina Comedie.

Poetul sugerează că aceștia s-au îndrăgostit și au devenit amanți, implicându-se într-o relație adulterină şi că au fost uciși de Giovanni atunci când au fost surprinși împreună.

În Infern, acolo unde cei doi amanţi îşi trăiesc mai departe iubirea interzisă, Francesca este cea care le va istorisi tragica poveste lui Dante şi lui  Virgiliu.

Cine este autoarea materialului?

Salut! Numele meu este Irina Adam, sunt absolventă în istoria artei, iar specializarea mea este Arta Europeană. Haideți să descoperim împreună enigmele muzeelor și ale artiștilor și să înțelegem simbolurile din tablouri! Sunt nerăbdătoare să împărtășesc cu voi pasiunea mea pentru cultură.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!