Când eram mici, fratele meu avea obiceiul sadic de a mă alerga prin casă întrebându-mă: “Vrei să-ţi spun care e cel mai lung cuvânt din limba română şi ce înseamnă?”. Eu ţipam ca din gură de şarpe pentru că mi-era groază de doctori, iar definiţia cuvântului respectiv care era un termen medical implica verbul “a goli”, substantivul “sange” şi alte chestiuni la fel de… cutremurătoare.
Anii au trecut, groaza mea de doctori a rămas neschimbată, fratele meu mai glumeşte din când în când pe acelaşi subiect, dar acum cel mai lung cuvânt din limba română e un alt termen medical. Nu ştiu cum de-l uitaseră cercetătorii pe drum de l-au descoperit acum, dar îl provoc pe fratele meu să-l pronunţe şi pe acesta (ha!).
Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este cuvântul cu pricina şi reprezinta, conform cunoastelumea.ro, o boală pulmonară provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic, care depunându-se în bronhii afectează funcționarea normală a plămânilor. Înţeleg că până şi doctorii îi spun mai pe scurt “silicoză”.
Termenul a fost pentru prima dată menționat în Dicționarul Oxford al limbii engleze ca și un cuvânt fictiv, inventat în anul 1935 de către Everett M. Smith, președintele de atunci al Ligi Naționale de Puzzle (National Puzzlers’ League).
Cu 44 de litere la activ, acesta este cel mai lung cuvânt existent în limba română.
Cel mai lung cuvânt din lume are nici mai mult, nici mai puţin de 189.819 litere şi aparţine limbii engleze! „Methionylthreonylthreonylglutaminylarginyl … izoleucină” este denumirea chimică a titin-ului şi este o proteină cunoscută. Este nevoie de aproximativ 3 ore si jumătate pentru a fi citit în întregime!
Cele mai lungi cuvinte din limba română sunt:
PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA (44 de litere)
DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere)
ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere)
GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere)
DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere)
Sunt în clasa a cincea și
PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA