Crăciun fericit! - este pleonastică expresia? Cu ce s-o înlocuieşti
craciun fericit

Este pleonastică expresia „Crăciun fericit!“? Și, dacă da, care este urarea corectă?

Acum, în plin scandal privind folosirea termenului Crăciun, eu îţi spun sincer că sunt decisă să-l ignor cu desăvârşire (scandalul, nu termenul!) şi să te deranjez cu alt gen de probleme 🙂 . De exemplu: „Crăciun fericit!“. Faci parte, ca şi mine, din grupul celor care au avut mereu impresia că e ceva în neregulă cu această urare?!

Cel care ne dă dreptate şi ne explică şi de ce este părintele Eugen Tănăsescu, preotul-blogger al ziarului „Adevărul“. Şi ca de la un coleg blogger la altul, eu una îl voi asculta cu mare atenţie. Pe principiul “fă ce-ţi zice popa”… 🙂

Întrebat care este răspunsul potrivit cu care să-i primim pe colindători şi cu care să ne urăm unul altuia de Crăciun, părintele Tănăsescu recomandă: „Crăciun binecuvântat!“, „Naşterea Domnului cu folos sufletesc!“, „Mântuitorul se naşte!“.

Crăciun fericit – cum poate fi altfel Crăciunul decât fericit?

„În vechime creştinii răspundeau cu formula: „Hristos se naşte! Slăviţi-l!“. Este un salut care funcţionează similar cu cel de la Paşti: „Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!“ Acum însă nu prea mai plac astfel de saluturi creştine.

Aud formule din ce în ce mai hilare, în care se urează o fericire seacă, din care lipseşte sursa. De pildă, „Crăciun fericit”. Crăciun înseamnă însă Naşterea Domnului Hristos. E un pleonasm. Îşi închipuie cineva că poate fi altfel Crăciunul decât fericit? Deci, în niciun caz nu spunem «Crăciun fericit».

Cu ce poţi înlocui urarea „Crăciun fericit!“?

Eu unul colind aşa: «Crăciun binecuvântat, cu Hristos încununat, cu colinde presărat, în dragoste îmbelşugat!». Revenind însă, problema reală este că nici nu se mai ştie ce este Crăciunul, nu se mai pătrunde esenţa, dar există şi o încăpăţânare de a ne feri să rostim numele Domnului Hristos, aproape ca diavolul de tămâie, dacă tot este să vorbim popular. Din acest motiv, eu prefer formulele cu impact mai mare, fie cea din vechime, fie altele similare: „Crăciun binecuvântat!“, „Naşterea Domnului cu folos sufletesc!“, „Mântuitorul se naşte!“ sau oricare conţine esenţa Crăciunului”, a declarat părintele Tănăsescu.

Tu cum colinzi?

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!