Ce carti mi-a adus Mos Craciun in 2021
carti Craciun

Ce cărţi mi-a adus Moş Crăciun în 2021

Cred că ţi-am mai povestit că la noi în casă e un “du-te vino” de cărţi.  Iar în perioada Sărbătorilor de iarnă, traficul se înteţeşte: volumele vin şi pleacă într-o veselie, căci mie mi se pare că acestea sunt cadourile perfecte. Cu o condiţie, desigur: ca destinatarului/destinatarei să-i placă să citească. Măcar puţin! Altfel, rişti să fii confundat(ă) cu Grinch 🙂 !

Azi trecem în revistă cărţile pe care eu le-am primit în 2021 de la Moş Crăciun. Din ce văd, Moşu’ a făcut un popas mai îndelungat în lumea literaturii fantastice. Apoi doi ruşi cu greutate i-au ţinut calea şi i-au bătut obrazul: “Bre, fii serios, nu te poţi duce la Ana doar cu zâne, vrăjitori şi magie, are ditamai blogul de susţinut”. Pentru ca, în final, în sacul lui să sară, impetuoasă ca toate americancele care se respectă, o autoare de care nu auzisem până acum.

“Educație fatală” de Naomi Novik

carti Craciun 2021 - Educatie fatala

“Educație fatală”a deschis, practic, Sărbătorile, fiind prima carte care a dat buzna în bibliotecă. Dincolo de faptul ca îi ADOR coperta, stau destul de relaxată în ceea ce priveşte conţinutul, deoarece avem de-a face cu o poveste fantasy care se petrece într-o şcoala de magie… malefică. Îţi spun, aud deja cum se calcă steluţele în picioare la uşa blogului 🙂 .

Cum o prezintă editura Armada:

La Școala Solomonarilor nu se pot înscrie decât tinerii care pot stăpâni magia. Iar eșecul nu aduce note proaste, ci moartea. Nu există profesori, nu există vacanțe. Singurele prietenii sunt acelea care se leagă din motive strategice. Supraviețuirea e mai importantă decât orice notă, fiindcă din Școala Solomonarilor nu poți pleca decât dacă ai absolvit.

Iar regulile sunt înșelător de simple:

SĂ NU MERGI NICIODATĂ SINGUR PE HOLURI.

ȘI SĂ FII ATENT LA MONȘTRII CARE PÂNDESC ÎN FIECARE UNGHER.

Galadriel „El“ Higgins este o vrăjitoare aparte, capabilă să înfrunte toate pericolele. Ce-i drept, nu prea știe să-și facă aliați, dar are o forță întunecată îndeajuns de puternică, încât să pună la pământ munți sau să distrugă milioane de oameni. Pentru ea ar fi floare la ureche să înfrângă toate primejdiile. Numai că asta i-ar putea ucide pe ceilalți elevi.

Cartea poate fi cumpărată de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

“Cele zece mii de uși ale lui January” de Alix E. Harrow

carti Craciun 2021 - Cele zece mii de usi ale lui January

O altă carte din lumea fantasy. O altă copertă superbă. Şi, desigur, o altă înghesuială de steluţe la uşă 🙂 !

Când am citit prezentarea realizată de editură, am zâmbit cu gura până la urechi şi… am decis că am nevoie de un cufăr albastru în biblioteca mea.

Cum o prezintă editura Paladin:

Întotdeauna există un portal. Un punct care desparte aici de acolo, pe noi de ei, mundanul de magic. Poveștile se petrec în momentele în care ușile se deschid, în care întâmplările circulă între lumi.

În inima reședinței Locke, January este o curiozitate printre alte curiozități – o copilă metisă, în grija unui colecționar excentric. Uneori ar vrea să plângă pe umărul tatălui ei, numai că el este aproape tot timpul absent, iar mamă nu are. Așa că, ori de câte ori simte că nu-și găsește locul în lumea ei tristă, evadează într-o carte. Pentru că o carte – nu-i așa? – poate deschide o ușă spre o altă lume. Însă cartea pe care January o găsește în cufărul albastru deschide multe uși, iar în spatele uneia dintre ele își descoperă adevărata ei poveste de viață.

Cartea poate fi cumpărată de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

“Harry Potter și prizonierul din Azkaban” de J. K. Rowling

carti Craciun 2021 - Harry Potter

Cred că orice iubitor de literatură magică o să fie în asentimentul meu când afirm că nu există Crăciun fără Harry Potter. Că e vorba de cărţi pe care le primeşti/le dăruieşti. Că te uiţi la unul dintre filmele seriei (sau… la toată seria). Că bei cafeaua sau ceaiul dintr-un ceaun vrăjitoresc 🙂 . Crăciun fără Harry Potter NU EXISTĂ!

Prin urmare, cele doua rafturi dedicate vrăjitorului meu preferat tocmai s-au îmbogăţit şi cu volumul al treilea din seria ilustrată publicată de editura Arthur. Aşa cum i-am spus doamnei profesoare care mi-a cerut sfatul pentru nepoţica sa, avem de-a face cu o ediţie-bijuterie Harry Potter cu care mergi la sigur, indiferent dacă o dăruieşti unui copil sau… unui copil mare!

Cartea poate fi cumpărată de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

“Crimă şi pedeapsă” de F. M. Dostoievski

carti Craciun 2021 - Crima si pedeapsa

Numai şi pentru faptul că l-a creat pe prinţul Mîşkin, Dostoievski va ocupa de-a pururi un loc special în sufletul meu de cititoare. În plus, am avut în tinereţea-mi timpurie perioada mea dostoievskiană – de care tot doamna profesoara de mai sus se face vinovată 🙂 – când am citit tot ce avea tata prin bibliotecă semnat de scriitorul acesta uriaş.

Cu mintea de atunci, la anii aceia, Dostoievski mi-a răsturnat lumea literară cu fundul in sus, mi-a tulburat felul în care apreciam un scriitor şi o scriitură şi s-a aşezat, liniştit, printre favoriţii mei. Mi-am promis că, într-o bună zi, la o altă vârstă şi cu mult mai multă experienţă, mă voi întoarce la el. Şi n-am nicio emoţie: îmi va plăcea la fel de mult!

Anul acesta, Moş Crăciun mi-a pus sub bradul… de cărţi “Crimă şi pedeapsă”, fiind probabil la curent cu faptul că ediţia pe care o deţin în bibliotecă, moştenită de la tatăl meu, e atât de veche încât literele au început să se estompeze, devenind extrem de dificil de citit. 

Să fie oare 2022 anul reîntâlnirii mele cu Dostoievski? Vom vedea…

Cartea poate fi cumpărată de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

“Cursuri de literatură” de Vladimir Nabokov

carti Craciun 2021 - Cursuri de literatura Naboov

Acesta a fost… miracolul meu de Crăciun. Pentru că eram înnebunita să studiez cursurile de literatură ale lui Nabokov, dar nu le găseam nicăieri, am apelat la comunitatea creată pe facebook în jurul blogului nostru: “Le are cineva? Le-a văzut cineva?”

Doua zile mai târziu, Ileana Stănică, o doamnă pe care nu am întâlnit-o niciodată în viaţa reală, a zărit cartea la un anticariat din Ploieşti. O secundă n-a şovăit: a cumpărat-o şi mi-a trimis-o imediat.

Pentru că… magia Crăciunului chiar funcţionează!

Desigur, te vei întreba de ce mi s-a pus pata pe cursurile de literatură ale scriitorului despre care eu nu am avut cuvinte de laudă atunci când am terminat de citit “Lolita”. Însă, lăsând la o parte subiectul pe care l-am detestat pur şi simplu, nu ai cum să nu-i admiri lui Nabokov erudiţia si rafinamentul. Şi m-am gândit cât de mult mi-ar fi plăcut să fie profesorul meu.

Iar azi acest lucru este posibil. Periodic, am “meditaţii” cu el în biblioteca mea. Înarmată cu creion şi caiet de notiţe, mă aplec cu toată seriozitatea asupra analizelor lui literare. Şi îţi spun, nu e loc de glumă: la sfârşitul cursurilor se află o listă de întrebări menite să verifice nivelul de cunoştinţe acumulat după acest studiu. Iar eu am de gând să trec examenul cu brio!!!

“The True. Adevăratul” de Sarah Kornfeld

carti Craciun 2021 - The True - Adevaratul

A fost cea mai surprinzătoare apariţie din biblioteca mea de acest Crăciun. Căci nu ştiam nimic despre carte, nu ştiam nimic despre autoare.

Prin urmare, şi mai surprinsă am fost să aflu că Sarah Kornfeld, o scriitoare americană, s-a iubit în tinereţe cu regizorul Ducu Darie, căreia îi şi dedică titlul de faţă. Însă nu avem de-a face cu o poveste de dragoste…

Cum o prezintă editura Integral:

„O trilogie a fantomelor” este un compozit format din trei cărți numite THE TRUE.

În 2019, a murit regizorul de teatru român de renume mondial Alexandru Darie, știrea șocând lumea creativă. Aducându-i pe Darie și România în mod viu la viață, THE TRUE povestește, de asemenea, povestea unei femei curajoase care trece printr-o rețea de minciuni care conține corupția globală.

THE TRUE este un hibrid de memorii, criminalitate adevărată, autoficțiune. Editura Integral publică volumul în trei limbi (română, engleză și franceză), fiecare ediție având un final diferit.

Kornfeld și Darie fuseseră iubiți în anii 1990, dar au rămas prieteni foarte apropiați după despărțire. Când Darie a murit, Kornfeld a plecat în România pentru a căuta motivul morții sale. A întâlnit acolo o tânără româncă care pretindea că ar fi fost iubita lui Darie. Pe o perioadă de doi ani, Kornfeld a scris o carte despre moartea lui Darie, a semnat acorduri cu Netflix și Disney pentru scenarii despre Darie (și alte proiecte), totul pentru a descoperi în mod devastator că fusese profund indusă în eroare de un escroc.

Prin urmare, ceea ce începe ca o examinare a unei relații amoroase de acum multă vreme se transformă într-un adevărat thriller.

Cartea poate fi cumpărată de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!