Tăcerea de Don DeLillo - recenzie
Tăcerea

„Tăcerea” de Don DeLillo

AVERTISMENT: Următoarea recenzie se adresează unui public adult din cauza limbajului licențios folosit de către autorul ei!

De când am început jobul la anaarecarti.ro, m-am temut că o să vină și clipa asta. Clipa în care o să ajung la finalul unei cărți și o să mă întreb ʺCe WTF am citit?!ʺ. Exact asta s-a întâmplat când am terminat ʺTăcereaʺ.

Mereu am crezut că romanul care o să mă facă să mă întreb așa ceva o să fie o cărămidă cu aproape o mie de pagini, cu sute de personaje, cu o poveste întortocheată și complet plictisitoare. Dar nu! Ca umilința să fie maximă, ʺTăcereaʺ are 95 de pagini, câteva personaje și o poveste interesantă!

În plus, mereu m-am gândit că romanul care o să mă facă să-mi pun această întrebare o să fie unul dintre cele pe care le primesc de la Ana atunci când îi spun: ʺDă-mi te rog ceva de citit, ceva ce eu nu aș alege niciodată!ʺ.

(Deschid o paranteză… uneori fac acest lucru ca să ies din zona mea de confort literar și să descoper si alte genuri, povești și personaje total diferite de ce îmi place mie. Închid paranteza…)

Transmisiunea TV se oprește, iar ecranul televizorului se întunecă și… așa rămâne

Mi se pare incredibil că de data aceasta EU chiar am vrut să citesc ʺTăcereaʺ. Eu și numai eu… Pentru ca la final să zic ʺCe WTF am citit?! ʺ. Așa ceva…!!!

„Tăcerea” de Don DeLillo începe în anul 2022, la bordul unui avion care traversează Atlanticul de la Paris la New York. Cuplul Jim Kripps & Tessa Berens se pregătește pentru ceea ce se anunță un zbor plictisitor. Așa că bărbatul începe să urmărească pe ecrane timpul rămas până la destinație și viteza cu care zboară avionul, în timp ce femeia își notează în jurnal diverse lucruri văzute în vacanța de la Paris. Numai că la un moment dat, avionul lor are probleme și se prăbușește…

Apoi povestea se mută în Manhattan, unde un alt cuplu, Diane Lucas și Max Stenner, se pregătește să urmărească la TV finala de fotbal american. La serata petrecută în fața televizorului participă încă o persoană, Martin, fostul student al Dianei și este așteptat să ajungă și cuplul din avionul cu probleme de mai sus. Cu câteva secunde înainte de începerea meciului, transmisiunea TV se oprește, iar ecranul televizorului se întunecă și… așa rămâne.

De fapt, nimic nu mai funcționează…

Încercând să descopere ce se întâmplă, oamenii realizează că nimic nu mai funcționează: telefoanele, laptopul și calculatorul din camera alăturată sunt moarte complet și, groaza groazelor, și internetul e mort. Nu numai la ei în apartament, ci în tot blocul și, după toate aparențele, în tot orașul, în toată țara și pe toată planeta.

La un moment dat își fac apariția și Jim și Tessa. Cei doi sunt cam șifonați, dar teferi după prăbușirea aeronavei în care se aflau. Dar nici ei nu știu de ce nimic nu mai funcționează… E posibil ca Al Treilea Război Mondial să fi început, iar omenirea să-și trăiască ultimele zile, dar nimeni nu știe asta cu siguranță deoarece planeta a devenit tăcută…

Cam aceasta este Prima parte a cărții: 58 de pagini interesante, misterioase și destul de incitante în care un avion se prăbușește, iar sfârșitul lumii pare să fie în pagina următoare… Deci pentru mine sunt întrunite absolut toate condițiile care să mă facă să încep cu elan Partea a doua a ceea ce se anunță un excelent roman apocaliptic…

Tăcerea devine în partea a doua o piesă de teatru experimentală

Numai că în Partea a doua, scriitorul schimbă complet stilul și impresia că citesc un mini roman se transformă în siguranța că am de-a face cu o piesă de teatru experimentală. Ce conțin capitolele următoare? Discuții scurte, pe una sau două pagini, despre Einstein și Teoria Relativității, un telescop din Chile, criptomonede, asteroizi care se prăbușesc pe Terra, whisky, scări și trepte și altele. De ce? Nu știu, dar nu te aștepta la un răspuns clar din partea mea, pentru că de fiecare dată când terminam o asemenea discuție,  îmi puneam întrebarea ʺCe WTF am citit?!ʺ.

Așa că ce și de ce se întâmplă tot ce-am citit în prima parte rămâne un mister… Este tăcerea rezultatul unor energii obscure sau valuri spectrale, este oare realitatea noastră o iluzie, omenirea este un experiment eșuat și cineva o reconfigurează dând un Restart? Nu știu, dar ce știu este că în lumea lui  Don Delillo lipsa de informații duce la violență, paranoia, frică și mulțimii înfuriate. Cel puțin asta descoperă unul dintre personaje care decide să facă o scurtă plimbare pe străzile cufundate în beznă ale New Yorkului.

Până la ʺTăcereaʺ nu citisem nimic de Don DeLillo. Dar sinopsisul m-a făcut foarte curios. Acum curiozitatea a murit de mult și ce pot spune cu siguranță este că romanul este mult prea scurt, motiv pentru care nici povestea și nici personajele nu sunt dezvoltate prea mult. Pe de altă parte, având în vedere modul cum este scrisă cartea, mai mult ca sigur că totul este exact cum a vrut autorul.

Îmi poate spune cineva ʺCe WTF am cititʺ?!

Discuțiile din Partea a doua sunt importante? Poate, dar nu pentru subsemnatul. Și asta deoarece le-am simțit departe de mine, de omenire & de planetă și complet nerealiste având în vedere ce se petrecea afară în oraș și în lume. Nu știu dacă cineva care ar trăi așa ceva pe pielea lui ar avea tăria de a discuta despre Einstein sau despre telescopul din Chile în loc să scoată maceta din dulap și să jefuiască primul Mega care îi iese în cale…

Deci, cu riscul de a părea un sălbatic care până acum a citit doar cărțile de joc și care tocmai a deschis un roman scris de ʺUn Beckett al epocii Facebookʺ conform lui The Guardian… Îmi poate spune cineva ʺCe WTF am cititʺ?!

PS1: Tocmai am aflat că cineva vrea să facă un film după carte și este în căutarea unui regizor!!! Ce WTF se întâmplă?!

PS2: Sper că folosirea lui WTF nu a deranjat prea tare. Daca a supărat pe cineva, îmi cer iertare. În apărarea mea nu pot să spun decât că anul 2025 a început, în orice calendar în limba engleza, cu zilele Wednesday, Thursday și Friday, pe scurt… WTF. Am neplăcuta senzația că 2025 o să fie un an tare WTF și o să folosim foarte des acest WTF!!!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!