Salman Rushdie, care a fost înjunghiat pe 12 august 2022, în statul New York, a încercat, de la fatwa care a cerut asasinarea sa în 1989, să nu se lase anulat de reacţiile lumii musulmane.
„Problema mea este că oamenii continuă să mă vadă doar prin prisma fatwa”, a declarat liber-cugetătorul care vrea să fie un scriitor, nu un simbol, scrie g4media.ro.
În memoriile sale „Josef Anton”, publicate în 2012, el a vorbit despre momentul de cotitură din viața sa. La 14 februarie 1989, ayatollahul iranian Rouhollah Khomeini a cerut musulmanilor din întreaga lume să îl ucidă. Fundamentaliștii considerau cartea sa „Versetele satanice” ca fiind o blasfemie la adresa Coranului și a lui Mahomed.
Obligat să trăiască ascuns și sub protecția poliției, trecând din ascunzătoare în ascunzătoare, Salman Rushdie s-a autointitulat Joseph Anton. Era un omagiu adus autorilor săi preferați, Joseph Conrad și Anton Cehov.
Salman Rushdie s-a confruntat cu o imensă singurătate
Scriitorul a trebuit să se confrunte cu o imensă singurătate, agravată de despărțirea de soția sa, romanciera americană Marianne Wiggins, căreia îi sunt dedicate „Versetele…”.
Sunt încătușat și întemnițat (…). Mi-ar plăcea să joc fotbal cu fiul meu în parc. Viața obișnuită, banală, un vis de neatins pentru mine.
Salman Rushdie
Începând din 1993, sătul să fie „un om invizibil”, și-a intensificat călătoriile și aparițiile publice, rămânând în același timp sub supravegherea guvernului britanic.
Locuind în prezent la New York, Salman Rushdie își reluase o viață mai mult sau mai puțin normală înainte de atacul de vineri. El a continuat în tot acest timp să apere satira și ireverența din cărțile sale.
Fatwa nu a fost ridicată, iar mulți dintre traducătorii cărții sale au fost răniți de atacuri sau chiar uciși, cum ar fi japonezul Hitoshi Igarashi, care a fost înjunghiat de mai multe ori în 1991.
„Au trecut treizeci de ani”, a spus Salman Rushdie în toamna anului 2018. „Acum totul este în regulă. Aveam 41 de ani la vremea fatwa, iar acum am 71 de ani. Trăim într-o lume în care problemele de interes se schimbă foarte repede. Acum există multe alte motive pentru care să ne fie frică, alți oameni pe care să-i ucidem…”
Cartea sa, a explicat între timp, a fost „foarte prost înțeleasă”. „A fost de fapt un roman despre imigranții din Asia de Sud din Londra, iar religia lor a fost doar un aspect al poveștii”, a spus el.
Salman Rushdie, un maestru al realismului magic
Acest maestru al realismului magic, un om de o cultură imensă, care se declară apolitic, a fost făcut cavaler de către regina Angliei în 2007, spre disperarea extremiștilor musulmani. A scris aproximativ 15 romane, povestiri pentru tineri, nuvele și eseuri în limba engleză.
Salman Rushdie s-a născut la 19 iunie 1947 în Bombay (sau Mumbai), India. Limba lui maternă este urdu. Provine dintr-o familie bogată, progresistă și cultă de intelectuali musulmani nepracticanți. A devorat epopeile indiene și a participat la festivaluri hinduse, musulmane și creștine.
La vârsta de 13 ani, a plecat să studieze în Anglia. După ce a urmat cursurile Universității Cambridge, a lucrat în Pakistan ca producător de televiziune. Confruntat cu o cenzură constantă, s-a întors la Londra, câștigându-și existența în domeniul publicității.
Iubitor de odisee fantastice
Primul său roman celebru a fost „Midnight’s Children”, care a câștigat Premiul Booker în 1981. Au urmat „Rușinea” (premiul pentru cea mai bună carte străină în Franța în 1985), „Ultimul zâmbet al maurului”, „Pământul de sub picioarele noastre”, „Shalimar clovnul” și „Fermecătoarea din Florența”.
Sunt ficțiuni în care acest iubitor de odisee fantastice vorbește adesea despre India și relațiile sale cu Occidentul și denunță lipsa de repere care, în opinia sa, a destabilizat lumea de ani de zile.
Fost președinte al PEN American Center, mare admirator al scriitorului german Günter Grass și al rusului Mihail Bulgakov, Salman Rushdie a fost căsătorit și a divorțat de patru ori. Ultimul său divorț a avut loc în 2007, de actrița și modelul de origine indiană Padma Lakshmi.