Radu Paraschivescu: “Există o legătură între felul cum gândeşti şi felul cum vorbeşti” - Ana are carti!

Radu Paraschivescu: “Există o legătură între felul cum gândeşti şi felul cum vorbeşti”

“În ceea ce priveşte curtoazia, manierele, suntem exact în locul în care suntem şi în ceea ce priveşte exprimarea corectă”, crede Radu Paraschivescu, jurnalist, scriitor, traducător şi cel care ne “administrează” la Digi24 pastila de limbă…. română. Autorul “Ghidului nesimţitului” a acordat un interviu pentru emisiunea Bonton, de la Digi 24, în care şi-a expus mai multe idei legate de modul de exprimare al românilor.

Eu mă încăpăţânez să cred că există o legătură între felul cum gândeşti şi felul cum vorbeşti! Şi am această convingere, pe care la un moment dat pot să o şi demonstrez, că un om care vorbeşte şleampăt, gândeşte şleampăt! Sau gândeşte încurcat, sau nu reuşeşte să îşi facă lumină!”

“Mi s-a mai pus o întrebare, şi anume: de ce mai contează felul în care vorbim, câtă vreme mesajul ajunge acolo unde trebuie să ajungă, la destinaţie! Pentru bunul motiv că făcând abstracţie de felul cum vorbim şi de felul în care scriem, punem între paranteze noţiunea de stil. Pentru că există un stil nu doar în vestimentaţie, nu doar în modă, ci şi în exprimare! Literatura se bazează pe stil, între altele!”

Este nevoie de reguli! O spune un om care nu iubeşte regulile! Dar care, câteodată, le recunoaşte necesitatea! În momentul în care într-o limbă, română sau altă limbă, nu se mai respectă regulile, se încalcă, fiecare vine cu o contribuţie proprie pe care nu o validează printr-un organ sau organism abilitat, atunci se ajunge într-un soi de balamuc al limbii şi se ajunge la confuzii primejdioase. Adică vom confunda nevasta cu nevăstuica! Fiecare cuvânt va dobândi sensuri noi, în funcţie de practicantul care îl foloseşte! Şi de asta, cred eu, mai e nevoie de un om care, din când în când, să spună: măi, cam aşa ar trebui!”

Citeşte tot interviul AICI

“Ghidul nesimţitului” poate fi cumpărat online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Alege varianta potrivită pentru tine!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!