
Autor: Paul Tobin / Desen: Juan Ferryra
Câte stele i-am dat:





Vezi clasamentul stelelor





Vreau banii inapoi!





Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă





Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)





Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea





TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Dark Horse/ EATComics
Anul apariției: 2016
Traducere: Mircea Pricăjan
Atunci când a apărut pe marile ecrane, filmul “Prometheus” a fost prezentat ca făcând parte din universul seriei “Alien”, iar acest lucru a determinat așteptări uriașe din partea mea.
După ce l-am văzut am fost dezamăgit: nu am avut de-a face cu fratele lui “Alien”, cum speram, ci cu un văr de gradul cinșpe al acestuia, cam handicapat, năuc și bâlbâit. Am oftat și am zis: “Poate partea a doua iese mai bine”. În februarie 2016, a apărut în România comics-ul “Prometheus – Foc şi piatră”. Și iar am început să sper la ceva frumos. Dacă a fost sau nu a fost așa, citiți mai jos…
Acțiunea comics-ului începe în 2090, înaintea evenimentelor din filmul “Prometheus”
Acțiunea comics-ului începe în anul 2090, înaintea evenimentelor din filmul “Prometheus”, și descrie modul în care compania Weyland-Yutani a aflat de existența Inginerilor, ființele care, conform mitologiei din film, ne-au creat și trăiesc pe planeta LV-223. Apoi totul se mută, după terminarea peliculei mai sus menționate, în anul 2219, când vehiculul propulsor Geryon, de care sunt atașate nava de comandă Helios, vehiculul de recuperare Kadmos și nava de patrulare Perses, se îndreaptă spre planeta respectivă cu misiunea oficială de recuperare a unui vas de cercetare prăbușit.
Mi-a plăcut foarte mult modul în care a fost prezentat echipajul care se trezea din somnul criogenic. Prin intermediul unei cameramane ce realiza filmul misiunii am aflat tot ce trebuia să știu despre eroi și eroine… Acesta a fost momentul în care a început să-și facă apariția influența filmelor “Alien” și “Aliens”. Ca și acolo avem de-a face cu un echipaj pestriț, dur, trecut prin multe, care consideră că nimic nu-i poate sta în cale și care nu vrea decât o misiune la finalul căreia să obțină un munte de bani. Din peisaj nu putea să lipsească un căpitan plin de secrete și un android cu un comportament ciudat. Dar acest ultim personaj nu constituie o raritate în universul Alien, din contră…
Arhicunoscutul lichid negru din “Prometheus”
Odată sosiți pe planetă, oamenii descoperă că în loc de un peisaj deșertic au de-a face cu o junglă ciudată, populată cu animale și insecte nemaivăzute și nemaiîntâlnite. Bineînțeles că arhicunoscutul lichid negru din “Prometheus” își face și el apariția, prevestind orori și lucruri îngrozitoare. Comics-ul se încheie cu descoperirea unei navete ce provine de pe planeta LV-426, cunoscută și sub numele de Hadley`s Hope. Pentru cine nu știe/a uitat: este cea din filmul “Aliens”… La bordul ei am regăsit, cu un zâmbet nostalgic, câțiva prieteni dințoși și cam supărați…
Ce mi-a plăcut
-Culorile și desenele, care, deși foarte întunecate, se potrivesc perfect poveștii. Singura dată când apare o nuanță de verde praz, mai optimist, plus câteva raze de soare, este în momentul descoperirii navetei. Numai că, având în vedere pasagerii acesteia, cu siguranță că întreaga cromatică va vira radical spre roșu.
-Atmosfera este una 100% “Alien” și “Aliens”. Dialogurile, personajele umane și sintetice, chiar și planeta au contribuit la sentimentul că tot ceea ce citesc este clar “made in Alien universe”. Și nu vreo clonă zăpăcită care nu știe ce vrea.
Ce nu mi-a plăcut
-Am avut două momente când am crezut că traducerea, altfel excelentă, a fost făcută cu Google Translate. Părea o traducere mot-a-mot și cred că sună mult mai bine în engleză decât în română. Indiferent de situația în care s-ar afla, nu cred că există vreun român care să vorbească așa, chiar și pe îndepărtata planetă LV-223.
-Data de apariție este de-a dreptul… alienă! Numărul 2 apare în luna mai, numărul 3 în septembrie, iar numărul 4 în IANUARIE 2017!!!
După ce am închis comics-ul, pot spune că “Prometheus – Foc şi piatră” este chiar bun. M-a prins mai mult decât filmul și acum vreau să aflu ce se întâmplă în continuare. Însă nu este o capodoperă pe care trebuie să o ai și să o citești neapărat și până în luna mai s-ar putea să uit de ea. Mai mult , la ora la care scriu aceste rânduri, pe comixology.com, un fel de Amazon al comics-urilor în format electronic, toată seria “Predator – Foc şi piatră”, care urmează să apară și la noi, este la nici 4 euro. Sunt sigur că, la un moment dat în cursul acestui an, “Prometheus – Foc şi piatră” va fi la același preț, lucru care constituie o ofertă greu de refuzat…