Orașul în flăcări de Don Winslow - recenzie
orasul in flacari

„Orașul în flăcări” de Don Winslow

Orașul în flăcări

Din clipa în care am văzut cartea Orașul în flăcări, am știut că o să-mi placă. Am avut același vibe ca la ʺPustiul de asfaltʺ de S.A. Cosby (recenzia AICI). Nu știu cum, dar am fost sigur că eroul o să fie un gangster, că o să aibă foarte multe probleme și că la sfârșitul cărții viața lui o să se schimbe radical… în ceva foarte rău.

De la bun început, am bănuit că ʺOrașul în flăcăriʺ o să aibă atmosfera din ʺNașulʺ, dar cu irlandezi în rolurile principale, și cea din ʺClanul Sopranoʺ, dar fără niciun psiholog.

Am avut dreptate.

Acțiunea din ʺOrașul în flăcăriʺ are loc în orașul Providence, din Rhode Island. Acesta este controlat de mafia italiană și de cea irlandeză, care în urmă cu zeci de ani au realizat că fac mai mulți bani dacă încetează să se mai lupte una cu cealaltă. Așa că au încheiat un armistițiu, solid la prima vedere, dar în realitate foarte fragil.

Eroul cărții este Danny Ryan, un soldat din cadrul mafiei irlandeze. Deși visează la o viață mai liniștită, tânărul nu ezită să se implice în afaceri necurate, și mari, și mici, ordonate de șefii săi direcți. Este mulțumit de statutul său minor în cadrul organizației, deși el este fiul fostului șef mafiot devenit un bețiv și este căsătorit cu fiica actualului șef mafiot. Este inteligent, curajos și foarte loial.

Ce altceva ar putea să distrugă legăturile din cadrul unui grup de bărbați decât o femeie?!

Viața sa și a colegilor săi este dată peste cap de apariția unei femei frumoase într-o liniștită zi de vară, care nu prevestea deloc dezastrul care va urma. Deoarece ce altceva ar putea să distrugă legăturile din cadrul unui grup de bărbați, dispuși să facă orice pentru bani și putere, decât farmecul unei femei?! Și tipa e atât de… superbă, atât de… perfectă încât în clipa în care Danny Ryan a văzut-o, a știut că va aduce numai probleme și necazuri. Și durere. Și moarte.

La o petrecere, la care participă crema mafiei irlandeze și a celei italienești, un membru al acesteia din urmă vine la braț cu o femeie incredibil de frumoasă. Însă în timp ce majoritatea bărbaților își ține mâinile acasă, un irlandez face o mișcare deloc politicoasă. Urmarea? A doua zi, respectivul este bătut măr de către italieni și ajunge în spital. Când toată lumea credea că asta a fost tot, tipa perfectă îi face o vizită la spital irlandezului, acesta o cucerește cu zâmbetul strâmbat de bâtele italienilor și, cât ai clipi, cei doi devin un cuplu. Lucru deloc pe plac iubitului italian!

Trădarea în dragoste este singurul lucru pe care un italian adevărat nu-l poate ierta

Apoi, când lumea iar credea că părțile vor găsi o cale de împăcare, vine lovitura de teatru: irlandezul și superbitatea se căsătoresc. Din acest moment, armistițiul dintre interlopi încetează și cu toții încep să-și scoată armele de la naftalină, le șterg de praf și se pregătesc de război, deoarece trădarea în dragoste este singurul lucru pe care un italian adevărat nu-l poate ierta. Iar trădarea în dragoste cu un irlandez este păcatul suprem care nu poate să fie șters nici cu sângele a 100 de generații! Plus că dacă vor câștiga războiul, italienii știu că vor scăpa pentru totdeauna de irlandezi, devenind șefii întregului oraș.

Și așa începe războiul, unul sângeros, violent, cu victime de ambele părți. Răsturnările de situație se succedă cu repeziciune și nimeni nu este în siguranță, nici soldații de rând, nici șefii clanurilor… și nici chiar orașul, care, așa cum spune și titlul cărții, ajunge în flăcări. Conflictul tot mai violent duce la creșterea numărului de morți cauzate de tot ce înseamnă arme: cuțite, pistoale, lunetiști din Armata Republicană Irlandeză, ucigași profesioniști și mașini capcană. 

Orașul în flăcări este un prim volum perfect pentru trilogia din care face parte

În ambele tabere, dorința de a câștiga duce la abandonarea tuturor regulilor de luptă, unele vechi de zeci de ani, în timp ce loialități ce păreau imposibil de zdruncinat încep să se clatine. Însă, deși știe că ai lui sunt depășiti de italieni în toate domenile care contează într-un război – oameni, arme, bani -, Danny Ryan nu renunță la luptă. Acesta fiind și motivul pentru care și ajunge, la un moment dat, șeful irlandezilor. În afară de luptele cu italieni, eroul nostru mai are de dus și o altfel de luptă: soția sa, care tocmai a născut, descoperă că este bolnavă de cancer…

Cartea este scrisă așa cum îmi place mie: direct, rapid, cu umor, când e cazul, și cu încrâncenare, când iar e cazul. Don Winslow se pricepe la descrierea vieților interlopilor, prin urmare cartea abundă în detalii legate de ce înseamnă existența acestora. Mult misoginism, homofobie peste tot, rasismul ca mod de viață, șantajul – o banalitate cotidiană, respectarea cuvântului lui Dumnezeu – doar duminica, în biserică, și pe cel al Diavolului, în restul săptămânii și în restul orașului. Loialitatea, onoarea, curajul se regăsesc în fiecare pagină, dar la fel și trădarea, minciuna și lașitatea.

ʺOrașul în flăcăriʺ este un prim volum perfect pentru trilogia “Danny Ryan” din care face parte. Așa că, deși finalul cărții este super OK, sunt tare curios ce vor aduce pentru Danny celelalte două volume: Rai sau Iad? Acum a fost Iadul…
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!