Lacrimi care ard de S.A. Cosby - recenzie
lacrimi care ard

“Lacrimi care ard” de S.A. Cosby

Lacrimi care ard

Trebuie să încep cu o mărturisire: nu-mi place titlul în română al acestei cărți, “Lacrimi care ard”.

Originalul este ʺRazorblade Tearsʺ. În timp ce varianta românească a titlului mă face să mă gândesc la un episod lacrimogen dintr-un serial sud-american, originalul îmi sugerează o lume plină de durere și violență, o lume în care, așa cum spune S.A. Cosby, ʺniciun conflict nu are o rezolvare neviolentă. Lovești primul și lovești tareʺ. Iar acest lucru se potrivește perfect cu personajele din carte. Personaje care sunt… negrul Ike și albul Buddy Lee.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

Deși complet diferiți în absolut toate privințele, cei doi au ceva în comun: sunt tații a doi tineri homosexuali. După ce au fost respinși de familie din cauza orientării lor sexuale, aceștia și-au construit singuri o viață, o carieră, s-au căsătorit, au devenit părinții unei fetițe și… au fost uciși de ceea ce pare să fie un asasin profesionist.

Lacrimi care ard – răzbunarea taților

Deoarece ancheta poliției pare să se fi împotmolit, Ike și Buddy decid să pornească pe urmele ucigașului pentru a-l pedepsi cum se cuvine. Deși au o vârsta cam înaintată, sunt duri, au un CV interlop foarte bogat și au toată experiența necesară de a produce durere celor care merită.

Cei doi tați sunt printre cele mai sângeroase și bătăioase personaje întâlnite în ultimul timp. Uriașul Ike este ca un tanc care distruge totul în calea sa, iar Buddy, deși cam bolnav și slăbănog, este o tornadă care îi ia și îi aruncă în toate direcțiile pe cei care îi stau in cale.

Aventurile lor sunt extrem de violente și vor implica mult sânge, multe victime și foarte multe gloanțe. Plus un ciocan folosit cu brutalitate în alte scopuri decât cel pentru care a fost cumpărat din magazin. În timpul investigaței, ei vor fi puși față în față cu prejudecățile, atât ale lor, cât și ale celor din jur, legate de homosexuali, de cei de culoare și de cei care au trecut prin închisoare. Totul este prezentat fără rușine, timiditate sau pudoare.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

Că tot a venit vorba de prejudecați… Dacă faci parte din rândul celor care atunci când află că există personaje homosexuale în această carte zic ʺO, nu! Iar o carte cu personaje gayʺ, ei bine, poți să stai liniștit. Cartea nu se axează pe acest aspect. Informația există și este importantă în poveste, desigur, constituind motivul care a dus la ruperea unor familii și la înstrăinarea taților ultra macho & mega homofobi de fiii lor. Dar doar atât. În ʺLacrimi care ardʺ, accentul s-a pus pe încercarea de a-i accepta pe cei care fac parte din comunitatea LGBTQ. Ceea ce Ike și Buddy reușesc într-un final.

Traducerea mi s-a părut excelentă

În afară de violența extremă prezentă din abundență, ʺLacrimi care ardʺ redă excelent sentimentele de regret ale părinților care și-au înmormântat copiii cu care s-au certat și care acum ar face orice pentru a da timpul înapoi. Măcar pentru câteva minute pentru o ultimă împăcare. Regretele pentru insultele spuse când s-au văzut sau au vorbit ultima dată, tristețea din spatele cuvintelor, vina pe care o simt și nevoia de a le cere iertare fiilor lor sunt tulburătoare și foarte greu de citit.

Cartea este impecabil scrisă și, dacă ți-a plăcut cel puțin un capitol din ʺPustiul de asfaltʺ, atunci ʺLacrimi care ardʺ este de neratat. Povestea rapidă, replicile memorabile, acțiunile neobosite ale celor doi tați nu îl vor plictisi nici pe cel mai snob cititor de pe planetă. E la fel de bună ca ʺPustiul de asfaltʺ? Da!!! Și de acum S.A Cosby a devenit noul meu scriitor preferat!

PS1 Se pare ca producătorul Jerry Bruckheimer vrea să ecranizeze această carte!!!
PS2 În afară de problema legată de titlu, traducerea mi s-a părut excelentă. Traducătorul Dan Doboș, care s-a ocupat și de cartea anterioară – ʺPustiul de asfaltʺ – și care sper că o să se ocupe și de volumele următoare semnate S.A Cosby, a surprins exact esența cărții care este ușor de citit și imposibil de lăsat din mână. Chiar dacă ceasul arată ora 2.47 noaptea! Și vorbesc din experiența personală.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!