Ne vedem în august, romanul pe care Gabriel Garcia Marquez a vrut să-l distrugă, a apărut în librării

„Ne vedem în august”, romanul pe care Gabriel Garcia Marquez a vrut să-l distrugă, a apărut în librării

„Ne vedem în august/En agosto nos vemos”, un roman nepublicat până acum de Gabriel Garcia Marquez, autorul care a popularizat genul literar al ”realismului magic” latino-american, a avut lansarea internațională, parţial împotriva dorinţelor scriitorului decedat în urmă cu zece ani.

În România, editura RAO a anunțat lansarea, în colecția „Maestro”, a romanului „Ne vedem în august”, de Gabriel Garcia Marquez.

Ne vedem în august
În România, editura RAO a anunțat lansarea, în colecția „Maestro”, a romanului „Ne vedem în august”, de Gabriel Garcia Marquez.

Cartea are o poveste aparte, fiind scrisă spre finalul vieții de apreciatul scriitor, atunci când acesta se confrunta cu o boală gravă. Suferind de demență senilă, Marquez nu a vrut ca ultima sa carte să fie publicată, însă la zece ani după moartea autorului, romanul va vedea lumina tiparului, cu binecuvântarea celor doi fii ai săi.

„Cartea cuprinde o serie de variații mult îndrăgite de autor pe tema libertății și a dorinței, fiind, în același timp, și un imn al libertății, și un omagiu adus feminității și subiectelor, o reflecție asupra misterului iubirii și a regretelor. Intriga povestește viața Anei Magdalena Bach, o femeie în vârstă de aproape cincizeci de ani, cu treizeci de ani de căsătorie satisfăcătoare. Ea face o călătorie în fiecare an, pe 16 august, către o insulă din Caraibe unde este înmormântată mama ei.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI

Feribotul, taxiul, o grămadă de gladiole și hotelul: acest ritual exercită asupra ei o invitație irezistibilă de a se transforma – o dată pe an – într-o altă femeie, de a-și explora propria senzualitate și de a sonda frica tăcută care îi curge în inimă. Așadar, o eternă întoarcere, dar de fiecare dată ceva diferit. Timpul ciclic – timpul reîntoarcerii și al ritualului – este, de altfel, specific întregii opere a lui García Márquez. Ca în alte cărți ale lui García Márquez, și în Ne vedem în august există o situație mentală pe care autorul o numește soliedad.

O singurătate personală, dar și colectivă. În cele cinci povestiri ale cărții, Ana Magdalena Bach pare să se regăsească, paradoxal, tocmai prin ritualul solitar al călătoriei. O aventură amoroasă îi schimbă existența: din acel moment se va întoarce pe insulă în fiecare august sperând, dar, totodată, temându-se să experimenteze altă stare de singurătate. Volumul, de fapt, încheie în mod ideal ciclul de romane despre dragoste care a început în 1985 cu Dragostea în vremea holerei și a continuat în 1992 cu Despre dragoste și alți demoni. Un roman emoționant, revelația literară a anului 2024”, transmite Editura RAO.

„Ne vedem în august” a rămas într-o formă necizelată

Înainte de moartea sa în 2014, la vârsta de 87 de ani, Gabriel Garcia Marquez a spus că acel proiect de carte nu are valoare şi ar trebui ”distrus”, dar fiii şi agenţii autorului au revizuit diferitele manuscrise şi au considerat că acestea au o valoare literară care este posibil să nu fi fost înţeleasă de autorul aflat pe atunci în ultimii săi ani de viaţă, marcaţi de pierderi de memorie.

”Din punctul meu de vedere, înseamnă că toată creaţia lui Gabo a fost publicată, că nu mai e nimic în aşteptare şi că astfel s-a încheiat un ciclu”, a spus Gonzalo Garcia Barcha cu prilejul unei conferinţe de presă, menţionând numele sub care Garcia Marquez era alintat de admiratorii săi din America Latină, scrie Agerpres. Familia scriitorului consideră că romanul, deşi a rămas într-o formă necizelată, poartă amprenta recognoscibilă a stilului autorului şi a unei cunoaşteri în profunzime a fiinţei umane.

Cea mai cunoscută operă a lui Garcia Marquez este ”Un veac de singurătate”, o saga dinastică plasată într-un cadru oniric, roman care l-a ajutat să câştige premiului Nobel pentru literatură în 1982.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!