Maryse Conde a câştigat “Nobelul alternativ” pentru literatură – Ana are carti!

Maryse Conde a câştigat “Nobelul alternativ” pentru literatură

Scriitoarea Maryse Condé din Guadelupa, de mai multe ori citată între favoriţi la premiul Nobel, a primit vineri “noul premiu literar”, instituit de “The New Academy” din Suedia ca reacţie la mişcarea “#MeToo”, care a determinat amânarea cu un an a premiului Nobel pentru Literatură.

“În operele sale, cu un limbaj precis”, Maryse Condé “descrie ravagiile coloniasmului şi haosul post-colonial”, a anunţat instituţia, citată de AFP.

Născută în februarie 1937, la Pointe-à-Pitre (Guadelupa), Maryse Condé a publicat peste 30 de romane, în special despre sclavie şi Africa, precum şi piese de teatru şi eseuri. Adesea între favoriţi la premiul Nobel, ea nu l-a primit încă.

“Sunt foarte fericită şi foarte mândră să am acest premiu, dar permiteţi-mi să îl împart cu familia mea, cu prietenii mei şi mai ales cu toţi oamenii din Guadelupa (…), care vor fi emoţionaţi şi fericiţi să mă vadă premiată”, a reacţionat scriitoarea într-un video, transmis la puţin timp după anunţ, scrie Adevărul.

Crearea acestui premiu a fost anunţată în primăvară, odată cu înfiinţarea “The New Academy” în care s-au înscris 100 de personalităţi ale culturii din Suedia, după anunţul amânării premiului Nobel pentru Literatură 2018. “Nu va fi acordat decât anul acesta”, înainte de dizolvarea instituţiei prevăzută pentru decembrie, a precizat Alexandra Pascalidou, personalitate a scenei culturale suedeze, care a avut ideea acestei recompense.

Academia suedeză se află într-un scandal “#MeToo” din toamna anului 2017 când 18 femei l-au acuzat public pe soţul francez al uneia dintre academiciene, beneficiar al unor subvenţii ale Academiei, că le-ar fi hărţuit, agresat sau violat. Jean-Claude Arnault a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare la începutul lunii.

Contrar premiului Nobel, ales de 18 membri ai Academiei, “noul premiu” se vrea rezultatul unui lung proces popular, care a avut la bază vozul oamenilor obişnuiţi. Organizatorii spun că au primit peste 33.000 de propuneri. Pe lista finală apar britanicul Neil Gaiman, canadiana de origine vietnameză Kim Thúy şi Maryse Condé. Japonezul Haruki Murakami a cerut să-i fie retras numele de pe lista nominalizaţilor.

Premiul – în valoare de un milion de coroane suedeze (în jur de 97.000 de euro), adică puţin mai mult de o zecime din cec-ul primit de laureaţii Nobel – este strâns prin finanţare participativă şi mecenat. El va fi acordat laureatei pe 9 decembrie.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate