Lev Tolstoi, lucruri mai puţin ştiute. A fost martor la autopsia unei sinucigaşe. Ulterior, i-a folosit povestea în “Anna Karenina”
Lev Tolstoi

Lev Tolstoi, lucruri mai puţin ştiute. A fost martor la autopsia unei sinucigaşe. Ulterior, i-a folosit povestea în “Anna Karenina”

În anul 1901, când a fost acordat premiul Nobel pentru Literatură pentru prima dată, mulţi au presupus că Lev Tolstoi va fi câştigătorul. L-a pierdut în favoarea poetului francez Sully Prudhomme, pe motiv că opera sa nu era suficient de „idealistică‟.

Patruzeci şi doi de scriitori şi artişti i-au scris lui Tolstoi pentru a-şi exprima dezacordul. Răspunsul lui a fost plin de umor:

M-am bucurat foarte mult să ştiu că Premiul Nobel nu mi-a fost acordat. M-a scutit de o mare bătaie de cap cu privire la modul de utilizare a banilor.

Lev Tolstoi

În fiecare din următorii 5 ani a fost nominalizat, fără a primi premiul vreodată. Este doar unul dintre lucrurile care se cunosc mai puţin despre faimosul scriitor, cum ar fi şi acela că personajul Anna Karenina a fost creat după povestea unei femei care s-a sinucis, scrie Click pentru femei.

Anna Karenina, inspirată din fapte reale

Mulţi specialişti consideră că romanul „Anna Karenina‟ este posibil să aibă la bază drama trăită în viaţa reală de prietenul şi vecinul său, Aleksandr Nikolaevich Bibikov. Acesta a fost implicat într-o relaţie cu o femeie pe nume Anna Stepanovna Pirogova. El a început s-o neglijeze, ba chiar a început o relaţie paralelă cu guvernanta germană a copiilor săi. Învinsă de gelozie, Stepanovna a fugit, a rătăcit mâhnită câteva zile înainte de a se arunca în faţa unui tren, sinucigându-se, în ianuarie 1872. Tolstoi a fost martor la autopsia ei. Zguduit de cele văzute, scriitorul s-ar fi decis sa scrie romanul.

Lev Tolstoi a ajuns să-şi dispreţuiască romanul „Război şi pace‟

Lucrul la „Război şi pace‟ a fost un proces istovitor pentru Lev Tolstoi. Obişnuia să-şi recitească lucrarea constant. A refăcut deschiderea de 15 ori, ceea ce i-a luat aproximativ un an pentru a se declara mulţumit. Cu toate că a petrecut atât de mult timp scriindu-l sau poate tocmai din această cauză, Tolstoi a ajuns să-şi dispreţuiască lucrarea. Într-o scrisoare către un prieten, a spus că el crede că povestea era prea exagerată şi, în jurnalul său, a notat:

Oamenii mă iubesc pentru fleacuri – ca „Război şi pace‟  – pe care le cred prea importante.

Lev Tolstoi

Lev Tolstoi, unul dintre cei mai bine vânduţi autori din toate timpurile

Chiar dacă este greu să fie găsite cifre exacte ale vânzărilor de carte pentru titlurile publicate înainte de secolul al XX-lea, este cert că volumele Tolstoi sunt bestselleruri. Potrivit unor estimări, au fost vândute peste 400 de milioane de exemplare ale operelor lui Tolstoi.

Numai în anul 2004, tirajul pentru „Anna Karenina‟  a primit un impuls în SUA din partea Clubului de carte Oprah Winfrey, ajungându-se de la 20.000 la 800.000 de exemplare. „Război şi pace‟ a vândut, de asemenea, suficiente exemplare pentru  ajunge în top 50 în lista celor mai vândute cărţi din Marea Britanie în anul 2016.

foto: portret realizat de Ivan Kramskoi în 1873.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!