Autor: Jon Krakauer
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Humanitas
Anul apariției: 2018
Traducere: Iulia Blaga
În lumea mea ideală, cărțile s-ar reaşeza pe rafturile librăriei, în momentul în care aş intra acolo, după preferințele mele: cele care mi-ar plăcea în față, cele care nu, ascunse prin cotloane… În aceeaşi lume ideală, cărțile mi-ar transmite senzații la simpla atingere, ca să ştiu la ce să mă aştept când le citesc, iar cele care mă intrigă, deşi nu sunt în aria mea de interes, ar putea fi administrate într-o pastilă, ca să nu-mi răpească mai mult de 5 secunde din viață.
În această lume ideală, „În sălbăticie” ar fi o pastilă pe raftul din spate al librăriei. Iar dacă i-am dat 3 stele, nu 2, e doar pentru că neajunsul ei nu este acela de a fi scrisă prost, ci de a fi destul de nişată.
Povestea lui Christopher McCandles, care, după facultate, scăpat din lesa scurtă a tatălui său, înțelege prost noțiunea de libertate, taie toate legăturile cu familia şi pleacă de nebun în lumea largă, într-o maşină veche şi fără bani în buzunar, pe modelul hippie, pentru ca după doi ani să moară singur în sălbăticia din Alaska nu m-a impresionat decât când m-am pus în locul părinților lui.
Christopher a vrut să experimenteze viața departe de civilizație, dar nu era pregătit pentru asta. Nu avea maturitatea necesară, nu avea cunoştințele necesare, a refuzat să se pregătească, echipeze şi aprovizioneze corespunzător, crezând, cu teribilismul şi inconştiența specifice vârstei, că omul e mai tare decât natura – dar, nu-i aşa?, ştim că nu e şi lui i-a servit lecția finală.
Unde cred eu că este buba? Povestea lui Chris nu e singulară. Aventurile prin care trece el nu sunt deosebite. El nu este unic în nicio privință. Are anumite calități şi abilități, dar nu e unic. A transforma drama sa şi a familiei sale într-un documentar – pentru că, deşi e catalogată drept roman, cartea de față este un documentar, iar descrierea de pe coperta 2 confirmă acest lucru: „După o minuțioasă cercetare, Krakauer scrie În sălbăticie, refăcând traseul lui McCandles, urmărindu-l pas cu pas, stând de vorbă cu oamenii pe care acesta i-a cunoscut în ultimii doi ani de viață. Cartea reconstituie puzzle-ul complicat al motivației care l-a condus către un sfârşit tragic” – este prea mult. Poate dacă Krakauer ar fi folosit povestea pentru a crea o ficțiune, un roman adevărat, păstrând doar miezul întâmplărilor reale şi brodând inspirat în jurul lor, cartea ar fi fost mai puternică. Şi mai consistentă.
Că subiectul e prea „subțire” pentru o carte i-a fost clar şi scriitorului când a ales să umple zeci de pagini cu dramele altor tineri care s-au aventurat în sălbăticie şi au murit acolo. Krakauer încearcă să-i lege cumva de McCandles, dar simți că e un lucru forțat.
Am hotărât să fac circuitul complet şi să văd şi filmul făcut după carte de Sean Penn, de vreme ce asta m-a împins, cam în proporție de 50%, să cumpăr „În sălbăticie”. Să-i mai dau şi să-mi mai dau o şansă. Cu riscul de a-mi lua înjurături, am să spun, cu toată convingerea, că subiectul nu merita un film, exact cum nu merita o carte şi că pun premiile şi nominalizările pe seama prieteniilor de la Hollywood, unde actorul/regizorul/producătorul Sean Penn este destul de influent. Eu m-am plictisit şi la film, şi cu cartea în brațe.
CE-AM SCRIS CÂND AM ÎNCEPUT S-O CITESC:
Cartea asta nu prea e genul care mă atrage de obicei, dar are cârligul potrivit aşezat pe copertă: o ecranizare semnată de Sean Penn, destul de lăudată şi marcată cu 4 stele din 5 pe un site de specialitate. Başca două Globuri de Aur şi două nominalizări la Oscar.
Din ce înţeleg din scurtele descrieri de pe copertele 2 şi 4, este povestea unui tânăr care s-a aventurat singur în Alaska, în căutarea libertății, dar nu tocmai pregătit pentru ce avea ea să-i ofere. Finalul aventurii e clar de la bun început: Christopher moare. Şi cum Christopher a existat în carne şi oase – da, cartea asta e bazată pe un fapt real -, mă aştept să fie ceva destul de tulburător.
Să vedem dacă sunt pe aceeaşi lungime de undă cu Sean Penn… ☺
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook) sau de AICI