Ideea să-ți prezint câteva cărţi despre iarnă mi-a venit aseară când mă uitam pe geam… îngrozită. “Pffff, cum, cu ce ajung mâine la serviciu dacă începe să ningă iar la noapte?!” Dinspre televizor mai primesc o veste proastă: urmează câteva zile de ger cumplit!!! Se poate şi mai rău?
Mda, cred că se poate dacă mă gândesc la “Drumul” de Cormac McCarthy (era vară când l-am citit, dar jur că în noaptea aceea am adormit învelită, atât de frig mi s-a făcut citindu-l).
Şi uite aşa mi-a venit ideea să-ţi recomand câteva cărţi a căror acţiune se petrece în timpul unor ierni crâncene – poate comparaţia o să te încălzească puţin.
Deci, “la prima strigare” a amintirilor şi într-o ordine absolut întâmplătoare, pentru că toate mi-au plăcut, chiar dacă din motive diferite:
Cărţi despre iarnă care te înfioară sau care te emoționează
- “Drumul” de Cormac McCarthy. Câştigător al premiului Pulitzer şi ecranizat cu unul din favoriţii mei în rolul principal: Viggo Mortensen. E un roman post-apocaliptic, în care un tată şi fiul său trebuie să supravieţuiască în timpul “iernii atomice”, în care nu mai există animale sau plante. Îţi atrag atenţia că trebuie să ai un stomac destul de tare pentru cartea aceasta: e plină de scene dure, chiar macabre. În momentul în care tatăl şi fiul dau peste… un bebeluş gătit la proţap, eu am închis pur şi simplu ochii, aşa cum fac la filmele de groază!
- “Copila de zăpadă” de Eowyn Ivey. E o carte de… emoţie pură. Jack şi Mabel, stabiliţi în Alaska, văd cum relaţia lor se distruge pe zi ce trece pentru că nu au copii. La un moment dat, dintr-o glumă plină de disperare, cei doi fac din zăpadă… o fetiţă. A doua zi, spre uriaşa lor uimire (şi a mea, recunosc!), copila de zăpadă prinde viaţă şi… n-o să-ţi povestesc mai mult: aceasta e o carte pe care TREBUIE s-o citeşti!
Furtuna de gheaţă & Shining
- “Furtuna de gheaţă” de Rick Moody. E un roman în care toată lumea face sex cu toată lumea, pentru că suntem în plină revolutie sexuală în America anilor ’70. Tabuurile cad unul după celălalt, adolescenţii experimentează tot ce se poate în domeniu… De la pierderea virginităţii la lesbianism, totul presărat cu cantităţi uriaşe de droguri. Iar părinţii nu au timp să observe ce se întâmplă cu copiii lor pentru că sunt ei înşişi ocupaţi cu propriile orgii sexuale. Ei bine, decorul unor scene atât de fierbinţi este o furtună teribilă de zăpadă care transformă “codul portocaliu” de la noi într-o glumă.
- “Shining” de Stephen King. Nici nu ştiu de ce mă mai obosesc s-o recomand, doar a citit-o toată lumea, da? 🙂 Mai vreau doar să spun că, din punctul meu de vedere, Stephen King alege decorul perfect pentru unul din cele mai bune romane horror pe care le-am ţinut vreodată în mâini (dacă nu cumva cel mai bun!): un hotel, pierdut în creierii munţilor, unde Jack, care se angajase acolo ca paznic, îşi duce soţia şi fiul pentru a petrece… o iarnă întreagă. Let the nightmare begin…
- “Cum simte domnişoara Smilla zăpada” de Peter Hoeg. E un roman pe care l-am citit cu mulţi ani în urmă. Detaliile crimei în jurul căreia gravitează toată acţiunea nu prea mi le mai amintesc, dar mi-a rămas viu în minte felul în care Smilla, un fel de expertă în… zăpadă, “citea” şi interpreta omătul, reuşind să-şi folosească neobişnuitele cunoştinte pentru a găsi criminalul.
P.S. Stai pe aproape, Oliver “ameninţă” cu un update la acest articol, cu cărţi din domeniul său de specialitate, SF-ul!
Cărţi despre iarnă din perspectiva lui Oliver
Mâna stângă a întunericului – Premiat cu Hugo și Nebula, romanul scris de Ursula K. Le Guin prezintă aventurile unui pământean pe planeta Iarnă (numită așa deoarece se află într-o eternă… iarnă). Aici locuitorii sunt neutri din punct de vedere sexual, dobândind caracteristicile masculine sau feminine o dată pe lună. Ca fapt divers, pe Iarnă există zeci de termeni pentru a descrie diversele tipuri, stări şi vechimi ale zăpezii. Există o serie de cuvinte pentru varietățile de ninsoare, gheață, temperatură, intensitatea vântului sau tipul de precipitații. În timp ce citeam am avut impresia că am trecut prin jumătate dintre acestea. Uitându-mă pe geam cred că în România se folosește doar unul: mare!
HMS Terror & Regina zăpezilor
HMS Terror – Cartea scrisă de Dan Simmons descrie un posibil deznodământ al expediției lui Sir John Franklin la Cercul Arctic în 1845, despre a cărui soartă nu se știe nimic în mod oficial. Conform lui Dan Simmons, vasul lui Franklin, HMS Terror, a fost prins între ghețuri fiind imposibil de urnit din loc. Din acest moment, personajele cărții sunt puse în fel de fel de situații dificile. Ele se confruntă cu temperaturi foarte, foarte, foarte scăzute, lipsa alimentelor, episoade de canibalism, paranoia, violență. Ca și cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, sunt urmărite de o creatură uriașă care începe să-i vâneze. Vă mai spun un lucru: creatura a fost singura care, în ciuda frigului arctic, s-a simțit bine pe tot parcursul cărții.
Regina zăpezilor – Joan D. Vinge descrie în acest roman, premiat cu Hugo, ce s-ar putea întâmpla într-o lume în care suveranitatea Iernii urmează să ia sfârșit. După 150 de ani de nea și omăt, Iarna va fi înlocuită de Vară. Bineînțeles că Arianrhod, Regina Iernii, nu este deloc mulțumită de situație și o să facă orice pentru a întârzia inevitabilul… Recunosc: această carte nu se numără printre preferatele mele, dar având în vedere vremea de afară trebuie inclusă în listă.