"Gotham Central" de Ed Brubaker & Greg Rucka

“Gotham Central” de Ed Brubaker & Greg Rucka/ „Recenzie” de comics

De când am văzut filmul “Dark Knight” am început să mă gândesc la ce înseamnă să fii poliţist în Gotham.

Cum e să te trezeşti dimineaţa, să-ţi bei cafeaua, să-ţi săruţi soţia şi copilul şi să pleci la muncă pe străzile populate de cei mai ciudaţi dintre ciudaţii răufăcători? Cum e să fii trimis să aplanezi o ceartă într-o familie, iar când deschizi uşa la apartament să dai nas în nas cu Joker? Și să realizezi că nu vei pleca pe picioarele tale de acolo?

Oare cum se simt poliţiştii din Gotham atunci când nu reuşesc să rezolve un caz, iar şeful lor apelează la Batman? Sunt mulţumiţi ca totul se încheie cu bine? Sau se simt umiliţi de faptul că altcineva face dreptate, fiind apoi lăudat pentru asta, iar ei – trimişi să dirijeze circulaţia prin intersecţii?

“Gotham Central” descrie întâmplările prin care trec membrii Departamentului de Poliție din Gotham

Spre marea mea surprindere, am descoperit că există o serie de benzi desenate care tratează exact această temă: Gotham Central. Realizată de Ed Brubaker și Greg Rucka şi aparută între 2003 şi 2006, seria nu cuprinde, din păcate, decât 40 de numere. Ea descrie întâmplările prin care trec membrii Departamentului de Poliție din Gotham. Personaje celebre precum Batman, Catwoman, Jocker sau Poison Ivy nu apar decât în calitate de “special guest”, ca să zic aşa.

În consecinţă, seria este mai mult poliţistă decât una tipică despre super eroi plini de gadgeturi. Gândiţi-vă la serialele TV poliţiste, precum „Minţi criminale”, „Cititorii de oase”, „NYPD” sau „Lege şi ordine” şi veţi avea imaginea exactă a ceea ce este Gotham Central.

Primul număr a început perfect pentru mine. Doi poliţişti, aflaţi în căutarea unei fetiţe răpite, intră într-un apartament unde dau peste Mr. Freeze. Acesta îl îngheaţă complet pe unul dintre ei şi îl face bucăţi, apoi se distrează congelându-l puţin pe celălalt, ca în final să dispară.

O adevărată vânătoare pe străzile din Gotham

Acest lucru declanşează o adevărată vânătoare pe străzile din Gotham. Oamenii legii sunt conştienţi că în cazul în care nu rezolvă până la lăsarea întunericului cele două cazuri, salvarea fetiţei şi arestarea lui Freeze, Batman va interveni, iar ei se vor face de râs. Sentimentele lor de umilinţă, neputinţă, furie şi razbunare sunt foarte bine redate de desenatorul Michael Lark.

Până acum nu am citit decât primele zece numere care sunt excelente. Povestea este originală, deşi cadrul ei, oraşul Gotham, este arhicunoscut. Faptul că totul este prezentat prin ochii poliţiştilor mi se pare un lucru inedit, fiind obişnuit să văd totul din unghiul lui Batman.

Grafica este întunecată, iar atmosfera este sumbră. Nimeni nu zâmbeşte, totul este tensionat şi stresat. Ici, colo se mai strecoară câte o glumă timidă, care însă este complet îngropată de situaţia încordată în care se află personajele.

Deci…

Mi-a placut? Da! Puncte slabe? Nu are.

Gotham Central - foto 2 - pentru interior

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!