"Ghosted, vol. 1" de Joshua Williamson / „Recenzie” de comics - Ana are carti!

“Ghosted, vol. 1” de Joshua Williamson / „Recenzie” de comics

“Ghosted, vol. 1” este una dintre cele mai bune benzi desenate citite de mine în acest an. Totul la ea – subiect, desene, dialoguri – este la superlativ, dovedind o grijă aproape obsesivă pentru detalii, pentru dorința de a transforma o banda desenată într-o capodoperă a genului. Și, din punctul meu de vedere, Joshua Williamson, Miroslav Mrva și Goran Sudzuka au reușit…

Eroul din “Ghosted” este Jackson T. Winters, un expert în furturi și jafuri, un tip dur și cinic, căruia nu-i pasă de nimic. La începutul benzii desenate, se află în închisoare după ce încercarea de a jefui un cazino a dus la măcelărirea echipei lui și arestarea sa. Winters este scos din spatele gratiilor de o blondă fatală, înarmată cu două mitraliere, care lucrează pentru Markus Schrecken, un miliardar excentric, pasionat de ocult și paranormal. Motivul: Markus vrea ca Winters să fure o fantomă dintr-o casă bântuită.

În casa bântuită NIMENI nu rămâne  după ce apune soarele

Neavând de ales, Winters acceptă și își alcătuiește o echipă pestriță formată dintr-un sceptic, un magician ratat, dar maestru în exorcizări și vinderea de obiecte oculte pe piața neagră, doi frați specializați în surprinderea pe peliculă a fantomelor. Plus o spiritistă și, bineînțeles, misterioasa blonda care l-a scos din închisoare.

Împreună intră în casa bântuită având o singură regulă de respectat: NIMENI nu rămâne acolo după ce apune soarele. Numai că, așa cum toată lumea știe, regulile sunt făcute pentru a fi încălcate… Astfel începe o aventură palpitantă, cum rar am întâlnit, care m-a ținut pe marginea canapelei cât timp am citit-o.

foto 3

Din punct de vedere grafic, “Ghosted” este perfectă: expresivă, plină de culoare – acolo unde este nevoie, de personalitate, mai ales în ceea ce privește prezentarea fiecărui personaj, viu sau fantomă. Mai mult decât atât, cei doi graficieni, Miroslav Mrva și Goran Sudzuka, sunt obsedați de detalii. Discuția dintre Jackson T. Winters și Markus Schrecken are loc în camera colecțiilor a celui din urmă.

Aceasta este plină cu fel de fel de obiecte ciudate: lilieci, cranii, pentagrame, globuri de cristal și, lucrul cel mai uluitor, în fața unui șemineu se află… blana unui vârcolac!!! Exteriorul și interiorul casei din care trebuie furată fantoma arată exact așa cum te aștepți de la o casă bântuită: statui ciudate, camere care dau într-o altă dimensiune, posibil chiar în Iad, tablouri care se mișca și fantome deloc, dar deloc binevoitoare.

Cum scoți o fantomă dintr-o casă și cum o cazezi în alta?

foto 4În timp ce citeam m-am întrebat, împreună cu eroii comicsului: cum scoți o fantomă dintr-o casă și cum o cazezi în alta? Soluția a venit din partea scepticului, ultima persoană de la care mă aşteptam.

(SPOILER: Rezolvarea constă în posedarea unuia dintre hoți. Frumos, elegant și complet neașteptat!!!)

Asta nu înseamnă că restul personajelor stau degeaba. Fiecare are rolul lui, chiar dacă asta duce la un sfârșit prematur, deloc liniștit și foarte, foarte sângeros.

Ghosted nu este o bandă desenată pentru copii.

Deși subiectul în sine ar trebui să constituie un avertisment, tot simt nevoia să subliniez. “Ghosted” nu este o bandă desenată pentru copii! Viața lui Winters în închisoare, motivul pentru a fost ales pentru această lovitură, fantomele din casa bântuită sunt redate prin intermediul unor imagini cam deranjante pentru cineva mai sensibil.

La final, nu pot să zic decât că “Ghosted” m-a bântuit atât de mult încât acum sunt mai mult decât fan. Așa cum zice o fantomă la un moment dat: “You`ll never escape this house. It loves its guests too much”.

Sursa foto

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!