Bogdaproste - ce înseamnă, de fapt, acest cuvânt?

Ce înseamnă “bogdaproste”?

„Bogdaproste” auzi mereu când dai de pomană. Dar te-ai întrebat vreodată ce înseamnă şi de unde vine acest cuvânt?

bogdaproste

În religia ortodoxă, unul dintre cele mai răspândite obiceiuri este acela de a pomeni morții, iar expresia este folosită drept o formă de recunoștință în momentul în care se primește ceva ce a aparținut celui trecut în neființă, imediat după binecuvântarea dată de preot.

Dicționarul Explicativ al Limbii Române: bogdaproste/bodaproste (adesea substantivat) 1. cuvânt de mulțumire adresat celui care dă ceva de pomană; ◊ loc. adj. de bogdaproste = de pomană; ◊ expr. ca un pui de bogdaproste = (despre copii) nenorocit, prăpădit; (fam.) a umple de bogdaproste = a ocărî (2) (– din bg. bog da prosti) (pop.) (-da-pros-) interj.

Etimologic, cuvântul are la bază expresia bulgărească bog da prosti, care se traduce prin “Dumnezeu să-i ierte pe morții tăi”.

Conform www.crestinortodox.ro, acest cuvânt semnifică mulțumire adresată celui care dă de pomană și rugăciune pentru mântuirea sufletelor celor adormiți.

Obiceiul păstrează astfel vie memoria celui decedat și este un ajutor din lumea vie pentru ca persoanei trecute în neființă să-i fie iertate mai multe păcate pe care le-a săvârșit în perioada în care a trăit.

Facebook Comments

Comentarii

  1. Bog in limbile slave inseamna Dumnezeu.Limba slavona a fost limba de cult in Tarile Romane.Propozitia Bog da prosti , semantic, inseamna Dumnezeu sa ierte.

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!