A-şi pune cenuşă în cap - de unde vine expresia

De unde vine expresia „a-şi pune cenuşă în cap“

Expresia „a-şi pune cenuşă în cap“ este extrem de folosită în zilele noastre, dar originea ei vine din antichitate, având legătură cu un obicei evreiesc.

Evreii, atunci când se aflau la o mare durere, îşi sfâşiau veşmintele, precum Iov, se acopereau cu un sac şi îşi puneau cenuşă pe cap. Conform Adevărul, cenuşa era considerată un semn de doliu, practic o manifestare exterioară a durerii.

Acest obicei apare şi de fiecare data când evreii postesc, ca simbol prin care se transmite ideea că omul admite distanţa dintre el si Dumnezeu. Pentru ca postul la evrei e însoţit şi de mărturisirea păcatelor, s-a ajuns ca a-ţi pune cenuşă în cap să însemne că admiţi o greşeală. Ceea ce spune şi Dicţionarul Explicativ al Limbii Române: „„a-şi pune cenuşă în cap înseamnă a se pocăi, a-şi recunoaşte vina sau greşeala”.

Cenuşa, folosită ca şampon

În timp, cenuşa a fost folosită şi ca şampon pentru păr: aşa numita leşie obţinută din cenuşă amestecată apă rece.

“Expresia poate fi folosită şi la modul ironic. De exemplu, Cehov scria, într-o scrisoare din anul 1888: Dacă bunăvoinţa pe care o manifest întâmpină neîncredere, nu-mi rămâne decât să-mi pun cenuşă pe cap şi să mă închid într-o tăcere de mormânt”, explică I. Berg, autorul „Dicţionarului de Cuvinte, Expresii, Citate Celebre”.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!