Autor: Janice Hallett
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Trei
Anul apariției: 2023
Traducere: Alexandra Fusoi
Pentru mine Codul Twyford este surpriza anului 2023. Nu aveam nici o așteptare de la această carte și, sincer, nici nu știu ce m-a făcut să o iau și să o deschid. Însă după câteva pagini am fost prins de cârligul de pe copertă și nu am mai vrut sa-i dau drumul.
Modul original în care este scrisă, sub forma unor înregistrări pe un telefon, și povestea care de la un capitol la altul devine din ce în ce mai incredibilă au fost elementele decisive care m-au determinat să citesc romanul până la final… Și când am ajuns la final am zis ʺWOW… asta chiar că este o poveste cu final neașteptat!ʺ.
Dacă îți plac puzzle-urile, Codul Twyford este perfect pentru tine. Daca vrei o carte cu răsturnări de situație, cu conspirații din ce în ce mai extravagante, ʺCodul Twyfordʺ este perfect pentru tine. Iar dacă vrei să încerci o carte scrisă într-un mod complet neobișnuit, ʺCodul Twyford ʺeste perfect pentru tine. De fapt, dacă vrei o carte bună, ʺCodul Twyfordʺ este perfect pentru tine.
Cartea poate fi cumpărată de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI
Personajul principal este Steven „Smithy” Smith care a ieșit din închisoare și încearcă să-și clădească o viața nouă departe de amicii săi interlopi și de existența plină de violență de dinainte. Acum are două scopuri: să-și refacă relația cu fiul înstrăinat și să dezlege misterul dispariției de acum 40 de ani a profesoarei sale, dispariție care nu a încetat să-l bântuie. Însă întâlnirea cu fiul nu decurge așa cum spera și singurul lucru care îi rămâne de la acesta este un telefon Iphone 4.
O spioană care se folosea de cărțile pe care le scria pentru a transmite mesaje codate
Descoperind că dispozitivul poate înregistra mesaje lungi, Smith, care nu știe să scrie și să citească foarte bine, începe să se confeseze dispozitivului electronic căruia îi descrie fiecare etapă legată de investigația pe care o realizează în legătură cu profesoara sa.
Atunci când era copil, Smith a găsit într-un autobuz o carte pentru copii scrisă de Edith Twyford. Profesoarea a vazut-o, i-a luat-o spunându-i că este plină de coduri și secrete pentru cei mari și nu i-a mai înapoiat-o niciodată. La scurt timp după aceea, femeia a luat cinci copii, printre care se afla și Smith, într-o excursie la casa lui Edith Twyford. Acolo ea a dispărut fără urmă.
Cartea poate fi cumpărată de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI
Investigația pe care el o realizează acum scoate la iveală o serie de dovezi incredibile care sugerează că Twyford a fost o spioană britanică, trimisă în Germania în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care se folosea de cărțile sale pentru a transmite mesaje codate șefilor săi de la Londra. Apoi alte dovezi sugerează că femeia a ascuns în cărți indicii legate de o cantitate uriașă de aur rămasă nedescoperită și care, în prezent, este căutată de o serie de indivizi dubioși și periculoși.
Conspirații incredibile, dovezi false și coduri misterioase peste tot
Înregistrările de pe telefon redau și discuțiile pe care Smith le are cu amicii săi și cu cei care îl pot ajuta în cercetările sale. Totodată, conțin și amintirile lui despre diverse întâmplări, formând povestea complicată a vieții sale. O copilărie fără părinți, alături de un frate mai mare. Apoi intrarea într-o grupare interlopă unde devine un specialist în crime și fărădelegi. Apoi prăbușirea: condamnarea la închisoare. Viața lui Smith, deși plină de întâmplări și aventuri povestite relaxat și parcă cu un zâmbet în colțul gurii, nu a fost deloc una ușoară.
Foarte multe indicii încep să aibă sens și importanță abia în ultimele paginii ale cărții. Însă până atunci sunt secrete la fiecare pagină, conspirații incredibile, dovezi false și coduri misterioase peste tot… (Fac o paranteză: cartea este atât de bine scrisă încât, la un moment dat, nu am rezistat și am început să caut și eu pe internet să văd dacă Edith Twyford chiar a existat și dacă nu cumva aurul ei nu a ajuns și prin România!!!)
Codul Twyford, o carte ciudată și neobișnuită
Fiecare înregistrare de pe telefon constituie o piesă a unui puzzle a cărui imagine completă se formează abia la final. În plus, înregistrările au o serie de cuvinte lipsă sau transcrise aiurea sau înțelese greșit, lucru care complică, în sensul bun al cuvântului, și mai mult lectura și mărește misterul care o învăluie pe scriitoarea Edith Twyford.
Codul Twyford este o carte ciudată și neobișnuită, care din cauza modului în care este scrisă și a limbajului folosit s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Mie însă mi-a plăcut și, mai mult decât atât, când am închis-o am realizat că necesită, cu siguranță, o recitire. Abia aștept să-i vină iar rândul!!!