Cele 10 sfaturi ale criticului literar George Călinescu pentru doamne şi domnişoare: “O prietenie delicată nu e un adulter” - Ana are carti!

Cele 10 sfaturi ale criticului literar George Călinescu pentru doamne şi domnişoare: “O prietenie delicată nu e un adulter”

George Călinescu, autorul Istoriei Literaturii române de la origini până în prezent, era considerat în epocă un mare cuceritor, deşi a fost căsătorit doar cu o singură femeie.

Un amănunt mai puţin ştiut din viaţa marelui critic literar George Călinescu este faptul că în vremea tinereţii sale s-a ocupat şi de un domeniu caracteristic mai degrabă sexului frumos, scrie Adevărul. În ziarul înfiinţat de el, Jurnalul Literar, a ţinut multă vreme o rubrică permanentă despre modă, cu cunoştinţe solide despre acest domeniu. Călinescu era considerat un mare cuceritor şi datorită acestei rubrici, deşi a fost un bărbat statornic, fiind căsătorit toată viaţa cu o singură femeie, Alice Vera.

George Călinescu
George Călinescu

În jurnalul său, el dădea sfaturi femeilor cum să se îmbrace cu gust fără să cheltuiască foarte mulţi bani. Unul dintre articole se intitulează chiar “10 sfaturi pentru femei”, un fel de decalog în care le imploră pe doamne să fie feministe, dar nu sclave ale modei. Sfaturile au creat oarece vâlvă în epocă, fiind şi criticate, dar şi lăudate.

“Dacă ai copii, nu deveni ostentativ mamă”

1. Pentru o fată, reuşita în viaţă nu e o chestiune de studiu şi de energie. Rostul femeii este să placă, afară de asta nu poate fi fericire.

2. Poţi fi savantă, poţi fi artistă, dar nu uita că eşti femeie. Nu trece în tabăra bărbaţilor.

3. Esenţialul este nu de a fi desăvârşită trupeşte, ci expresivă. Bagă de seamă că expresia nu e numai a feţei. Sunt femei care par distinse facial şi sunt vulgare corporal. Genunchiul tău să inspire sentimente nobile.

4. Nu-ţi fortifica în aşa fel caracterul încât să nu mai poţi plânge. O femeie care nu ştie să plângă şi-a pierdut jumătate din farmecul ei.

5. Fereşte-te de imperiul pe care îl au asupra fetelor fine firile înapoiate şi brutale. Nu confunda virilul cu grosolanul.

6. Dar nici nu cădea în greşeală contrară de a căuta cu tot dinadinsul un învăţat. Nu rareori aceştia sunt primitivi şi egoişti şi sufletul lor este sub nivelul intelectului. Caută un om adevărat.

7. Nu te căsători cu un bărbat care declară cinic că nu pricepe arta. Poate ascunde vicii îngrozitoare.

8. Dacă soţul tău va fi un bărbat excepţional, nu te extazia în faţa celorlalţi de ceea ce face, nu-l apăra de bârfeli. Îl vei obişnui să se considere intangibil.

9. Nu îndepărta brutal, fiind căsătorită, pe bărbatul pe care-l stimezi şi crezi că te iubeşte cu adevărat. Poţi întuneca astfel o existenţă. O prietenie delicată nu e un adulter.

10. Având copii, nu deveni ostentativ mamă. Întâlneşti la unele femei cu progenitura o voluptate şi o lipsă de pudoare neplăcute. Chiar cu copii, să fii pururi copilăroasă.

Soţia lui George Călinescu: Iniţiativele îi aparţineau lui. Eu nu aveam voinţa mea

 În viaţa particulară, scriitorul a avut o căsnicie dusă în intimitate. S-a căsătorit cu Alice Vera la vârsta de 30 de ani, iar detalii despre viaţa de cuplu a oferit doar soţia sa, după dispariţia scriitorului.

 „Viaţa noastră a fost totdeauna modestă. Trăiam retraşi. Mergeam o dată, de două ori pe săptămână la cinematograf, la teatru. Spectacolele le alegea soţul meu. În ultimii ani mergeam la concertele simfonice de la Ateneu. Vizite? Rar primeam. Una, două pe an. Şi de făcut nu făceam mai niciodată nimic împreună. Ne vizitau îndeosebi scriitorii, cunoscuţi ce se anunţau dinainte. Iniţiativele îi aparţineau lui. Eu nu aveam voinţa mea. Şi gospodăria noastră s-a despărţit în două. Eu aveam grijă de tot ce privea latura materială: piaţa, mâncarea, cumpărăturile curente; lemne eu aduceam. El era foarte comod. În afară de scris, nu avea grijă de altele”, scria Alice Vera, soţia lui George Călinescu, în jurnalul său.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!