La întrebarea „Avem cea mai frumoasă bibliotecă din lume?” eu una răspund cu tot subiectivismul de rigoare: DA!
Biblioteca Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iasi a candidat la titlul de „cea mai frumoasa bibliotecă din lume„.
Aceasta se află în competiție cu alte instituții precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză din Rio de Janeiro sau Biblioteca Națională din Praga.
Conform clasamentului realizat de portalul BoredPanda.com, citat de Click!, Biblioteca Universității Tehnice din Iași este considerată una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume.
Biblioteca din Iași este un loc de studiu deschis permanent și deține un milion de volume. Poate fi vizitată oricând, accesul fiind liber în toate spațiile principale care au făcut-o celebră prin arhitectura impunătoare.
Profesorul Neculai Seghedin, prorector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi: „În primul rând, vreau să spun că este fără îndoială o poziţie onorantă, este o poziţie poate surprinzătoare pentru cei care nu au vizitat această bibliotecă. Însă nu aş vrea să părem lipsiţi de modestie. Pe mine, cel puţin nu mă miră poziţia în acest clasament.
Motivul este foarte simplu: această bibliotecă, şi întregul Palat Universitar la Copou, au fost racordate încă din faza de proiectare la valorile culturale europene. Dimensiunea culturală a universităţii din Iaşi, mă refer la Universitatea din Iaşi ca un termen generic, a avut o valoare importantă încă de la apariţia acestei instituţii.
Drama prin care a trecut biblioteca în 1944
În anul 1892 s-a pus piatra fundamentală a acestei clădiri. Cel care a elaborat schiţele a fost Petru Poni, profesor la Universitatea din Iaşi şi ministru al Instrucţiunii Publice. Aceste schiţe au fost elaborate după ce Petru Poni a studiat mai multe universităţi din Germania, Austria şi Elveţia. Aceste studii ale sale au fost preluate de un arhitect elveţian, renumitul Louis Blanc, a elaborat proiectul final după schiţele lui Petru Poni. Louis Blanc este cel printre altele cel care a proiectat şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. În anul 1897, Palatul Universitar de la Copou a fost inaugurat în prezenţa Regelui Carol I. Palatul conţine două elemente foarte importante în ceea ce priveşte valoarea lor simbolică şi valoarea arhitecturală. Este vorba de Biblioteca şi de Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”.
Aceste două lăcaşuri de cultură au avut un traseu dramatic în timpul războiului. Au fost afectate linia frontului când a ajuns în zona Iaşi – Chişinău, a produs pagube importante acestor edificii. Biblioteca a fost puternic afectată. Deţinem fotografii, deţinem documente care atestă drama prin care a trecut acest spaţiu cultural, în anul 1944, în lunile iulie – august şi reconstrucţia a durat până spre sfârşitul anilor 50, atunci când s-a finalizat practic întreaga reabilitare a acestui spaţiu care este de o frumuseţe deosebită.”
Sursa foto: TuIasi.ro