De sfaturi de la specialişti e plin Internetul. Până şi pe anaarecarti.ro găseşti din când în când articole conţinând aşa ceva, mai ales când e vorba de domenii care ne depăşesc (exemplul cel mai recent: ce cărţi să-i cumperi unui copil?).
Departe de mine gândul de a spune că aceste sfaturi nu sunt folositoare! Însă uneori mie îmi vine să-mi întorc privirea şi spre cei cărora li se adresează si să le aud părerea. Aşa s-a născut articolul de mai jos.
După ce ţi-am prezentat ce spun specialiştii despre cărţile recomandate micuţilor, am făcut un sondaj printre prietenii mei care au acasă unul-doi-trei copii mai mult sau mai puţin năzdrăvani, dar toţi – cititori/ascultători “cu greutate” 🙂 .
Care sunt cărţile lor preferate? Sau, dacă sunt prea mici ca să desluşească singuri literele, ce le citesc părinţii şi micuţilor chiar le place?
Deci le dau cuvântul parinţilor (şi în unele cazuri, chiar copiilor 🙂 ):
Cărți pentru copii – sondaj printre copiii prietenilor 🙂
Ştefania, 6 ani
La toamnă, merge la şcoală. Până atunci, mama e… “de bază” 🙂 şi ne-a dezvăluit care e cartea preferata a Ştefaniei, pe care vrea să o audă iar şi iar: “Degeţica”. Acum a început şi ea să citeasca încet, pe silabe.
Ruxandra, 10 ani
La 10 ani, Ruxandra este o fetiţă hotărâtă care nu e de acord ca părinţii să vorbească în numele ei. Aşa că a dorit să ne răspundă chiar ea la întrebări: “Eu acum citesc Timmy Fiasco 3, o carte amuzantă şi plină de aventuri. Am citit şi Timmy Fiasco 2 şi mi-a plăcut”.
David, 10 ani
Simpaticul roşcovan care a acceptat să pozeze pentru articolul nostru citeşte acum “Shiloh”. Ce părere are despre carte? “E despre un băieţel care găseşte un câine. Este puţin tristă la început, dar mie îmi plac tare mult căţeii. Şi cartea îmi place, dar sper să nu plâng până la sfârşit”.
Luca, 8 ani, & Saşa, 10 ani, verişori şi… cei mai buni prieteni
Ce spune mama lui Luca:
“Au început să citească singuri romane grafice acum trei ani. Cartea cu care s-au împrietenit a fost “Aventurile Căpitanului Chiloţilă”, despre un director de şcoală care nici nu ştie când se transformă în marele căpitan Chiloţilă, arma lui mortală fiind… elasticul de la chiloţi. Georgică şi Tudorică sunt cei care l-au hipnotizat pe director, acesta transformându-se pe nesimţite într-un adevărat erou. Au continuat cu “Jurnalul unui puşti”. Volumele acestei serii i-au făcut să citească singuri şi să se amuze împreună de întâmplările haioase ale unui puşti, un pic mai mare decât ei, dar care trece prin întâmplări similare, de genul “pofta de joacă mai mare decât cea de şcoală”.
“Sara” este povestea unei fetiţe şi prietenia ei cu înţeleapta bufniţă Solomon care o învaţă despre viaţă pe principiul legii atracţiei.
“Momo” este povestea unei fetiţe care ştie să asculte ca nimeni alta şi de la care am învăţat să preţuim timpul altfel.
“Punci cu porunci” spune povestea unui corb şi a unui motan, care -trimişi de Curtea Supremă a Animalelor să spioneze doi magicieni –află toate planurile acestora şi reuşesc să îi oprească.
Unele cărţi le citim împreună, ei – mai mult dialogurile, restul – noi, adulţii… e ca o poveste de seară.
Alte cărţi care ne-au atras atenţia:
“Băiatul miliardar” – prietenia e nepreţuită şi nu poate fi cumpărată cu bani.
“Roboţii din familia mea” – un roman grafic despre toleranţă, acceptare, afecţiunile incurabile, intimidarea şi comportamentul agresiv din şcoli.
“O inimă de broscuţă”, un roman în două ipostaze: benzi desenate şi carte de poveşti. Le citim în paralel. Am ales cartea împreuna la Bookfest – ne încântă faptul că autorul e un român şi cred că va deveni una din cărţile lor favorite.
Ne-a mai plăcut şi am terminat de curând “Cine a fost Albert Einstein?”, o carte care povesteşte pe scurt şi pe înţelesul copiilor viaţa lui Einstein şi marile lui teorii.
Ana, 3 ani şi 9 luni, sora lui Saşa
Are mai multe poveşti favorite. Acum cel mai mult îi plac cărticelele din colecţia ROGER HARGREAVES, cu poveşti diferite în funcţie de defectul sau calitatea pe care o au personajele: obraznic, săritor, vesel, sperietoare, gâdilici, deştept etc.
Tudor, 6 ani, verişorul lui Luca
E un ascultător de poveşti şi un mic cititor în devenire. Romanul favorit e “Pippi Şoseţica”, o fetiţă orfană lângă care fiecare zi devine o aventură.
În concluzie, din ce am citit până acum, romanele favorite ale copiilor la vârstele acestea sunt cele grafice sau benzi desenate, care îmbină cu umor situaţii în care ei se regăsesc. Cel mai important aspect: să fie amuzante!”
Dacă te interesează vreuna din cărţile de mai sus pentru copilul tău, iată unde le poţi comanda online:
Degeţica – o găseşti AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI sau AICI
Timmy Fiasco – o găseşti AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI
Shiloh – o găseşti AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI
Jurnalul unui puşti – o găseşti AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI
Momo – o găseşti AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI sau AICI
Punci cu porunci – o găseşti AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI
Roboţii din familia mea – o găseşti AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI sau AICI
Băiatul miliardar – o găseşti AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI
O inimă de broscuţă – o găseşti AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI
Pippi Şoseţica – o găseşti AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI
Copii citesc cărți diferite. Asemeni nouă. Avem gusturi diferite. Băiatul meu citește cărțile Nemi. Sincer și eu le ador
Ce frumos 🙂 ! Cati ani are pustiul tau?