O fetiţă numită… Alice l-a inspirat pe Lewis Carroll să scrie „Alice în Țara Minunilor”, cartea care avea să fascineze copii şi adulţi deopotrivă.
Era 4 iulie 1862, când tânărul matematician Charles Dogson, cunoscut drept Lewis Carroll, a pornit într-o călătorie cu vaporul pe râul Isis, însoțit de prietenul lui Henry George Liddell și de cele trei fiice ale acestuia, Edith, în vârstă de opt ani, Alice, de zece ani, și Lorina, care avea 13 ani. Pentru a le distra pe cele trei copile, Carroll a creat o poveste absurdă, plină de personaje fantastice.
Alice Pleasance Liddell a fost atât de captivată de poveste încât i-a cerut lui Carroll să o scrie pentru ea. În noiembrie 1864, acesta i-a trimis fetiței un manuscris cu titlul „Aventurile lui Alice din subterană”, scrie Unica.
Ulterior, Carroll a revizuit povestea pentru a fi publicată (îm 1865) și a redenumit-o „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor”, adăugând scena deja faimoasă a petrecerii cu ceai a Pălărierului Nebun.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
Din motive necunoscute, familia Liddell decide să rupă relaţiile cu Carroll. Numeroasele scrisori adresate de acesta din urmă micuţei Alice vor fi distruse. Ce-ar fi putut conţine ele? Nu s-a aflat niciodată. Cert este că, în 1880, Alice Pleasance se căsătoreşte cu bogatul jucător de crichet Reginald Hargreaves.
Trei ani mai târziu, în 21 decembrie 1883, după o îndelungată tăcere, Carroll revine cu o epistolă pe cât de protocolară, pe-atât de interpretabilă. Vor urma şi altele. Tot protocolare, tot interpretabile.
Mai departe, destinul doamnei Hargreaves se va dovedi sumbru. Îşi va pierde, în război, doi fii, îşi va pierde şi soţul, ceea ce-i va pricinui probleme materiale, atât de serioase, încât va fi nevoită să vândă exemplarul din „Aventurile lui Alice din subterană” pe care îl primise în dar de la autor.
Va muri în 1934, la vârsta de 82 de ani.