Studiu: Românii spun că lectura, sportul și odihna le țin mintea sănătoasă, nu filmele – Ana are carti!

Studiu: Românii spun că lectura, sportul și odihna le țin mintea sănătoasă, nu filmele

Cei mai mulți români consideră cititul factorul principal care poate ține mintea sănătoasă, urmat de sport și odihnă, arată un studiu. Totuși, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește lectura.

Cu o majoritate zdrobitoare de 90%, românii consideră că sănătatea mentală este la fel de importantă, ca și cea fizică. Dintre aceștia, 39% consideră  cititul cărților principalul mod prin care au grijă de sănătatea lor psihică, 36% – practicarea sportului și 15 % – odihna prin somn, arată un studiu realizat MedLife România pe platforma online ivox.ro.

Doar 1% dintre repondenți au spus că vizionarea filmelor și serialelor îi ajută să își îngrijească sănătatea mentală.

61% dintre români încearcă să profite de orice ocazie pentru a se relaxa și 44% caută să evite situațiile stresante. Pe de altă parte, ponderea celor care se preocupă activ de starea lor de sănătate mentală este ceva mai ridicată: 48% caută un echilibru între viața profesională și cea personală și 43% își rezervă timp pentru cultivarea propriilor pasiuni. Doar 28% încearcă să doarmă mai mult, în timp ce aproape unul din zece români nu face nimic pentru a-și proteja sănătatea psihică.

În altă ordine de idei, datele obținute confirmă tiparele deja știute ale consumului de carte din România. Românii citesc moderat. Un român din trei citește cel mult o carte pe lună, în vreme ce doar 18% citesc mai mult, deși majoritatea consideră că lectura le dezvoltă memoria și imaginația (65%), îi ajută să-și mențină mintea în formă (60%), să se relaxeze (68%) sau să evadeze din cotidian (52%).

7 din 10 români uită de griji când citesc o carte de plăcere, iar 56% dintre respondenți simt că gândesc mai limpede. Momentele zilei pe care românii le dedică cititului sunt variate: majoritatea (27%) citesc în weekenduri și 18% seara, în timp ce doar 18% citesc în vacanțe și chiar mai puțini, în jur de 8%, pe drum spre birou, conform aceluiași studiu. În plus, românii preferă cărțile tipărite în locul celor electronice, citite pe dispozitive digitale de tip e-reader sau pe telefon (65% vs. 27%).

Conform studiilor realizate la nivel european, România se află pe ultimul loc din UE în ceea ce privește lectura.

Studiul ivox.ro a fost realizat pe un eșantion de 654 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, dintre care 89% rezidenți în mediul urban.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate