Articolul pe care l-am publicat de 1 iunie, “Ce citesc CU ADEVĂRAT copiii în ziua de azi?”, a născut dezbateri aprinse în rândul părinţilor din cercul nostru de prieteni.
Am asistat la un adevărat “bombardament” reciproc cu idei şi sugestii de lectură pentru copii, cu păreri pro şi contra despre cărţile pentru vârstele juniorilor. Însă mi-a rămas în cap mărturisirea pe care mi-a făcut-o, plin de amărăciune, un amic: “Eu nu reuşesc s-o conving deloc pe fata mea să citească”. Aş fi vrut să-l putem ajuta.
Zilele trecute am găsit un articol cu titlul “Cum să-ţi faci copilul să citească”. Părerile specialiştilor de la sfatulparintilor.ro mi s-au părut pline de bun-simţ. Prin urmare iată două dintre ele.
(Pentru tot materialul te invit să accesezi sursa).
Transformă lectura cărţilor pentru copii într-o experienţă pentru toate simţurile
Sper să-l ajute şi pe Bogdan, tăticul menţionat mai sus, dar şi pe oricare alt părinte care se confruntă cu aceeaşi problemă.
Transformă lectura cărţilor pentru copii într-o experienţă pentru toate simţurile. Este minunat ca o carte să prindă viaţă într-un mod senzorial. De exemplu, dacă personajul principal din poveste mănâncă o banană sau bea un suc, în momentul în care face aceste lucruri tu să ai pregătite exact aceleaşi elemente. Îndeamnă-l pe cel mic să muşte din banană sau să bea suc. Astfel copiii vor asocia gusturile plăcute cu cititul…
Angajaţi-vă într-o dezbatere inspirată din cărţile pentru copii. Îţi doreşti ca micuţii tăi să înveţe să abordeze cărţile într-o manieră critică, să pună sub semnul întrebării tot ceea ce citesc – de fapt, asta înseamnă educaţie – şi nu este niciodată prea devreme pentru a începe. De exemplu, poţi întreba un copil de 4 ani: Cine este eroul poveştii? Eroul are o problemă, care este aceasta? Pentru unul de 6 ani poţi introduce în conversaţie cuvântul “conflict”.
POATE TE INTERESEAZĂ ŞI: Cum ştim ce carte trebuie să-i cumpărăm unui copil?