Regatul umbrelor (Grisha 1) de Leigh Bardugo - recenzie
Regatul umbrelor

“Regatul umbrelor (Grisha 1)” de Leigh Bardugo

Nu știu alții cum sunt, dar eu din când în când mai trebuie să fac o pauză de la SF-uri, thrillere, fantasy-uri și Stephen King-uri pentru a încerca ceva diferit. Pentru asta apelez la Ana să-mi recomande ceva. Cum ea a fost… unavailable (nota Anei: Pffff, de parcă eram plecată pe Marte!!! Nu puteai să dai un telefon?!), a trebuit să mă descurc singur.

Tot uitându-mă pe liste de bestseller-uri, am întâlnit o serie despre care nu știam nimic. “Grisha” este scrisă de Leigh Bardugo și include trei cărți: “Regatul umbrelor”, “Regatul furtunilor” și “Regatul luminilor”. Citind în diagonală recenziile, am zis: “This is the one!”. Este exact genul de carte pe care nu aș citi-o niciodată și, cred, nimeni din cadrul echipei anaarecarti.ro. Așa că am tras aer în piept, m-am încurajat: “Do it for the team, man!” și am deschis-o.

Regatul umbrelor este un stat de inspirație țaristă

Acțiunea romanului are loc într-un stat de inspirație țaristă, Ravka. Ca orice stat țarist ce se respectă, este în război cu vecinii săi. Mai mult, țara a fost împărțită în două de Falia Umbrei. Zona, rezultatul muncii unui personaj malefic din trecut, este un teritoriu al nopții eterne. Aici nu crește nimic, iar creaturile înfiorătoare care îl populează se hrănesc cu cei care au proasta inspirație să-l traverseze.

Cei pe post de meniu sunt în special membrii forțelor armate. Armata Întâi este alcătuită din oameni obișnuiți și loială regelui. Armata a Doua este formată din oameni cu însușiri magice, numiți Grisha. Aceasta este controlată de al doilea om din stat, un tip misterios ce se prezintă sub numele de Întunecatul.

Cartea poate fi cumpărată de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Totul este prezentat din punctul de vedere al eroinei: orfana Alina Starkov, cartografă în Armata Întâi. Atunci când traversează Falia Umbrei, descoperă că atât ea, cât și Mel, băiatul de care este îndrăgostită în secret, sunt pe cale de a deveni cina băștinașilor. Pericolul scoate la iveală faptul că este posesoarea celei mai importante însușiri Grisha: poate invoca lumină, lucru care alungă creaturile.

Orfana Alina Starkov, arma perfectă

Bineînțeles că acest lucru atrage atenția Întunecatului. Când realizează capacitatea fetei de a deveni arma perfectă, acesta o ia la el la palat și o introduce în lumea Grisha… Un univers luxos, lipsit de griji, în care nimeni nu-și face probleme, decât, poate, asupra modului în care îi stă coafura. Toate bune și frumoase, până când Alina află că Întunecatul, oricât de fascinant, este un personaj malefic și fuge împreună cu Mel în lumea largă. Ce urmează rămâne să citiți, pentru că merită…

Mărturisesc că mi-a plăcut faptul că  Bardugo a evitat să o implice pe Alina într-un triunghi amoros atât de des întâlnit în literatura young adult de azi. Deși are momente de slăbiciune față de Întunecat, orice relație cu el încetează atunci când descoperă că acesta nu vrea decât să se folosească de ea, pentru a controla mai bine Falia Umbrei, a cărui creator este.

În același timp, Alina și Mel sunt două personaje credibile, reale. Au momente de impulsivitate, de copilărisme, de prietenie, de prostie uriașă, lucru care le-a umanizat foarte mult, fiind mult mai ușor de acceptat de către mine. La acest lucru a contribuit și faptul că povestea lor de iubire seamănă cu orice poveste adolescentină de iubire dătătoare de fluturi în stomac din lumea reală: glumesc, râd, au probleme, se ceartă, se împacă, se sprijină, au încredere unul în celălalt sau sunt geloși.

Întunecatul este plin de clișee

Din păcate, Întunecatul este plin de clișee. Se îmbracă în negru (la ce nume are, era tare dacă purta o altă culoare). Are un aer misterios, prin urmare toate reprezentantele sexului frumos (atât cele din carte, cât și majoritatea celor care au recenzat cartea pe internet) sunt facinate de el. Poate controla întunericul (ce surpriză!). Și, în ciuda numelui său, cei din jurul lui sunt convinși că este un om bun.

La final de recenzie, un avertisment! Dacă ești fan Lee Child, Stephen King, Raymond Chandler, Dan Simmons sau dacă ai vazut de zeci de ori “Rambo”, “Commando”, “Die Hard”, “The Expendables” cartea asta nu e pentru tine!

Dacă totuși te încumeți să o citești, așa cum am făcut eu, pregatește-te! Va trebui să faci față la o serie de termeni de specialitate sau asocieri neobișnuite de cuvinte precum: coafură, mătase, mărgele, delicat, iar mătase, bucle, agrafe, broderii, din nou mătase, superb, nuanță strălucitoare de păr arămiu, strălucirea perfectă a părului… Și lista poate continua! Pe cuvântul meu, este prima dată când le-am întâlnit pe toate într-o singură carte…

Cartea poate fi cumpărată de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!