Autor: Andy Weir
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Nemira
Anul apariției: 2021
Traducere: Iulia Anania
Am așteptat cu foarte mare interes apariția noului roman al lui Andy Weir, “Proiectul Hail Mary”. Romanele sale anterioare, “Marțianul” (recenzia, aici) și „Artemis” (recenzia, aici), mi-au plăcut foarte mult și eram curios dacă va reuși să-și păstreze stilul unic de a scrie.
Ei bine, “Proiectul Hail Mary” este a treia carte scrisă de Andy Weir şi citită de mine care primește cinci stele! De acum, este oficial: Andy Weir este unul dintre scriitorii mei preferați de SF! “Proiectul Hail Mary” este un hard SF impecabil, care dovedește cârcotașilor care au strâmbat din nas la apariția lui “Artemis“ că “Marțianul“ nu a fost o întâmplare, ci doar un semn al lucrurilor bune pe care acest scriitor urma să le publice.
“Proiectul Hail Mary” începe direct, fără menajamente
Acțiunea din “Proiectul Hail Mary” începe direct, fără menajamente: un astronaut se trezește din somnul criogenic (de fapt comă criogenică, ca să fim mai exacți) la bordul unei nave spațiale, la ani lumină de Terra și având alături de el două cadavre. Nu știe cum îl cheamă, ce trebuie să facă, unde se află, unde merge și de ce merge acolo, de fapt.
Pe măsură ce trece timpul, bărbatul începe să-și aducă aminte secvențe din trecutul său: se numeşte Ryland Grace, este american, este unicul supraviețuitor al unei misiuni de salvare a omenirii, iar nava lui se îndreaptă spre steaua Tau Ceti. Acesta este locul unde poate găsi cheia evitării unui dezastru uriaș.
În nici 20 de ani Terra intră într-o nouă eră glaciară
De ceva timp, soarele nostru a început să emită din ce în ce mai puțină energie, urmând ca în nici 20 de ani Terra să intre într-o nouă eră glaciară, iar omenirea să dispară din cauza foametei și a frigului. Motivul răcelii îl constituie niște creaturi spațiale minuscule, numite Astrofagi, care înfulecă energia solară așa cum noi mâncăm bomboanele M&M.
Savanții noștrii au descoperit că această situație se regăsește cam la toate stele din jurul nostru, mai puțin la steaua Tau Ceti. Așa că pasul următor a fost construcția unei nave spațiale cu această destinație și trimiterea ei acolo. Ce se află la fața locului… Nu zic nimic, la anaarecarti.ro lucrăm fără spoilere, așa că trebuie să citiți cartea. Merită!
În “Proiectul Hail Mary” știința se află în prim plan
Spre deosebire de “Artemis”, romanul anterior al lui Weir, în “Proiectul Hail Mary” tot ce ține de fizică, chimie, biologie, astronomie, matematică, adică tot ce înseamnă știință, se află în prim plan. De fapt, poți să consideri cartea drept un manual plin de informații interesante. Ca și în “Marțianul”, Andy Weir nu a fost deloc zgârcit cu cantitatea de informații plasată pe fiecare pagină, din contră. Dar acesta este stilul său de a scrie: informații, poveste, informații, poveste și iar informații.
Trebuie să recunosc că au fost momente în care a trebuit să recitesc o pagină pentru a înțelege despre ce este vorba. Dar talentul lui Weir de a transforma noțiunile științifice, pe care le prezintă cu nonșalanță, în niște concepte ușor de înțeles, chiar și pentru cineva ca mine care a preferat să joace fotbal în curtea liceului decât să fie atent la orele de chimie și fizică, a funcționat perfect.
Finalul este absolut magnific, neașteptat și înduioșător
Însă, toată această știință și bogăție de detalii tehnice nu ar fi însemnat mare lucru dacă romanul nu ar fi avut o poveste bună, niște personaje geniale și un umor negru marca Andy Weir. Apocalipsa care amenință omenirea, colaborarea mondială pentru găsirea unei soluții la o problemă imposibilă, amintirile lui Ryland Grace despre ce s-a întâmplat înainte de plecarea de pe Terra “înmoaie” din hard SF-ul ce domnește în “Proiectul Hail Mary”.
La aceasta se adaugă aventurile trăite de erou când ajunge la destinație, toate problemele care trebuiesc rezolvate rapid, apariția (aici citez din prezentarea editurii) “unui aliat absolut neașteptat”, relațiile de la bordul navei spațiale… Toate acestea sunt elementele care contribuie la crearea unei povești unice, captivante și foarte optimiste. Iar finalul… Finalul este absolut magnific, neașteptat și înduioșător. Mi-a plăcut la nebunie!!!
PS1: Traducerea este impecabilă. Decizia Nemirei ca traducerea să fie făcută de Iulia Anania, cea care s-a ocupat şi de “Marțianul”, a fost de milioane! Stilul ei de a traduce mi-a asigurat o continuitate neașteptată care mi-a creat sentimentul, deși știam că este complet neadevărat, că “Proiectul Hail Mary” este continuarea firească a poveștii din “Marțianul” și pentru asta îi mulțumesc!
PS2: Coperta este absolut superbă!
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
Pentru mine a fost o dezamăgire …. Față de celelalte două titluri, mi s-a părut, pe alocuri, de-a dreptul puerilă. Nu m-a convins deloc.
Se mai intampla. Insa sper sa nu-l abandonezi pe Andy Weir si sa-i mai dai o sansa cu romanul urmator.
Tocmai am terminat-o azi, a fost genială 🙂
Suspansul, amestecul de chimie, fizică, matematică, astrofizică, în doze perfecte încât nu au plictisit, imaginaţia tuturor întâmplărilor şi lucrurilor…
Are imaginaţie captivantă autorul, cum a pus toate detaliile la punct.
M-a convins să îmi cumpăr şi Marţianul (am văzut filmul) şi Artemis, sunt pe drum.
Traducerea mi s-a părut şi mie foarte buna, aici am descoperit că e de aceeaşi traducătoare ca la Marţianul, mă bucur.
Bun, tocmai l-am încadrat şi eu la Andy Weir la autori favoriţi 🙂