Pentru pasionaţii de istorie: “Românii, cum au fost şi cum sunt” şi “Comunitatea dispărută” - Ana are carti!

Pentru pasionaţii de istorie: “Românii, cum au fost şi cum sunt” şi “Comunitatea dispărută”

Ca orice blog care se respectă, avem şi noi partea noastră de reclamaţii 🙂 . În unele ni se reproşează că ne ocupăm prea mult de beletristică şi nu acordăm deloc atenţie… istoriei, de exemplu.

Cititorii noştri au perfectă dreptate! Cu toată sinceritatea ţi-o spun: nici unul din membrii echipei anaarecarti.ro nu are un astfel de titlu pe lista de lecturi imediate.

Dar ne descurcăm… Două cărţi trimise de editura Tritonic ne sar în ajutor. Şi pentru că e clar că va mai dura până la o “recenzie” serioasă, am ales să ţi le prezint, apelând la autorii lor. Îi las pe ei să te convingă să le citeşti cărţile, eu mă întorc la lecturile mele… neserioase 🙂 .

“Românii, cum au fost şi cum sunt” de Constantin Schifirneţ

Autorul este profesor de sociologie, politică şi antropologie culturală în cadrul Departamentului de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA, Bucureşti. Semnează articole în Adevărul, acolo unde a şi scris, de altfel, despre propria-i carte.

627x0“Cartea prezintă oameni, idei şi fapte ale românilor aşa cum au fost şi cum sunt dincolo de conotaţiile ideologice sau conjuncturale. Textele constituie comentarii asupra unor teme esenţiale ale culturii noastre, dar şi asupra unor idei fixe sau clişee despre identitatea românească. Caut să dovedesc că numai studiul direct al realităţii şi cunoaşterea în profunzime a marilor idei româneşti sunt profitabile.

Noi, ca români, avem o istorie şi o moştenire pe care ni le asumăm. Se discută despre calităţile şi defectele românilor, se compară poporul român cu alte popoare şi, evident, se accentuează pe aşa zisul deficit de calităţi. Eu nu abordez calităţile şi defectele românilor fiindcă nu există popoare doar creative şi popoare doar imitative, ci în fiecare popor există oameni cu reale calităţi şi oameni cu defecte majore. Scot în relief faptul că oricât s-ar nega miturile istoriei naţionale şi a pune în discuţie idei şi opere din cultura românească, românii de ieri şi de astăzi au găsit un modus vivendi în mediul lor de viaţă, diferit în multe privinţe, de alte zone, şi numai astfel poate fi conturat corect specificul naţional. Eu sunt de părere că trebuie să privim cu obiectivitate istoria trecută şi să realizăm analize de evidenţiere a ceea este caracteristic unei personalităţi, însă, înainte de toate, să marcăm aportul ei la dezvoltarea unui domeniu al cunoaşterii şi culturii. Din această perspectivă, cartea Românii, cum au fost şi cum sunt abordează personalităţi şi idei româneşti şi consecinţele acestora în procesul de modernizare.“

Cartea poate fi cumpărată online de AICI

“Comunitatea dispărută – Germanii din România între anii 1945 şi 1967” de Laura Gheorghiu

“Am scris această carte în semn de respect și admirație față de comunitatea germană din România, a cărei prezență în Transilvania timp de opt secole și în regiuni precum Banat, Bucovina și Basarabia pe durata a două secole a fost întreruptă în mod brutal de către regimul comunist instaurat cu sprijin sovietic în martie 1945. Prin reîntoarcerea etnicilor germani pe meleagurile de unde au venit strămoșii lor, România a suferit o pierdere ireparabilă, comunitatea germană fiind purtătoarea unor valori și a unui model de civilizație care astăzi ne lipsesc.

9574D27A-E825-4EB8-80F7-CE4C015D1A70_w610_r0_sCartea tratează situația comunității germane din România în primele două decenii după încheierea celui de-al doilea război mondial și se concentrează pe analizarea cauzelor care i-au determinat pe etnicii germani să părăsească țara, astfel că în cca. 45 de ani România a pierdut populația sa de origine germană.

Am prezentat drama comunității germane în primii ani de la instalarea, cu sprijin sovietic, a regimului comunist în România: deportarea etnicilor germani în URSS și ulterior în Bărăgan, procesele politice împotriva elitei intelectuale a comunității germane, valul de arestări, abuzuri, confiscarea caselor, a proprietăților și bunurilor etnicilor germani, care au rămas fără mijloace de trai și posibilități de a se întreține pe ei și familiile lor. Situația comunității germane din România se îmbunătățește abia începând din anul 1949 și treptat în anii 1954-1956 etnicilor germani le sunt înapoiate casele confiscate în 1945 și li se permite să utilizeze limba maternă în spațiul public. De asemenea, apar ziare și reviste de limbă germană și se înființează teatre și alte instituții culturale pentru minoritățile naționale din România”, a declarat Laura Gheorghiu într-un interviu pentru clubulscriitoarelor.ro.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!