Paulo Coelho, 6 lucruri mai putin stiute. De ce a făcut închisoare
Paul Coelho

Paulo Coelho: 6 lucruri pe care nu le știai despre el. De ce a făcut închisoare autorul Alchimistului

Paulo Coelho, unul dintre cei mai de succes autori la ora actuală, are o viaţă de… roman.

A petrecut câțiva ani într-un ospiciu, a ajuns în închisoare, a fost actor, regizor, textier și a declarat că a descoperit care îi este cu adevărat sensul vieții la 42 de ani. Gandul a întocmit o listă cu 6 lucruri pe care nu le știai despre Paulo Coelho.

1. Paulo Coelho a fost internat într-un ospiciu

Pentru că încă din copilărie le-a tot spus părinților că vrea să devină scriitor și artist, aceștia au început să se gândească serios la faptul că fiul lor are o boală psihică. Așa că l-au internat într-un azil pentru persoane cu afecțiuni psihiatrice de trei ori înainte de a împlini vârsta de 20 de ani, prima dată la 16 ani.

Părinții mei credeau că sunt psihotic. Acesta a fost și diagnosticul medicilor. Citeam mult, eram foarte timid și nu socializam foarte ușor. Erau disperați. Acesta a fost modul în care au înțeles ei să mă ajute. Nu că ar fi vrut să mă rănească, dar nu știau ce să facă. I-am iertat. Ei nu au făcut asta pentru a mă distruge, au făcut asta pentru a mă salva. Asta se întâmplă tot timpul cu dragostea – dacă iubești pe cineva și vrei din tot sufletul ca acea persoană să se schimbe, să fie ca tine, iubirea poate deveni o forță extrem de distructivă. Și se întâmplă cu multă dragoste, tot timpul. Depinde de tine să spui: oprește-te, te iubesc, dar voi face ceea ce este mai bine pentru mine și, la sfârșitul zilei, vei realiza că am avut dreptate.

Paulo Coelho

2. Paulo Coelho a fost arestat și torturat în închisoare

După câțiva ani în care a călătorit foarte mult și a experimentat hedonismul în forma sa cea mai pură, Paulo Coelho s-a întors în Brazilia natală unde a încercat să își urmeze vocația artistică. 

A compus versuri pentru Elis Regina, Rita Lee și starul Raul Seixas. A mai lucrat ca actor, jurnalist și regizor de teatru înainte de a-și începe cariera de scriitor.

Versurile pe care le-a compus pentru piesele lui Raul Seixas l-au transformat pe Coelho într-o țintă a regimului de la acea vreme, acestea fiind considerate oculte. În plus, el a fost adesea acuzat că plagiază versuri ale unor melodii străine necunoscute la acea vreme în Brazilia.

În 1974 Paulo Coelho a fost arestat pentru activități „subversive” și torturat de guvernul militar, care preluase puterea cu zece ani înainte și considera versurile sale ca fiind de stânga și periculoase.

Cred că nu am fost în viața mea atât de speriat ca atunci când am fost în închisoare, iar după aceea am rămas cu spaima asta mai bine de șapte ani… Este o experiență traumatizantă, dar apoi, după șapte ani, timpul vindecă totul și astăzi sunt implicat în mai multe proiecte care au legătură cu drepturile civile, inclusiv Amnesty International. De fiecare dată când văd că ceva nu este în regulă, consider că este responsabilitatea mea să-mi exprim opoziția. Poate că nu funcționează, dar cel puțin nu tac, nu sunt un laș. Am temerile mele, dar nu sunt un laș.

Paulo Coelho

3. Paulo Coelho are un ritual de scriere fascinant

Coelho acordă o mare atenție prevestirilor și uneia în mod special – va începe să scrie o carte nouă abia după ce va găsi o pană albă.

Chestia cu pene albe a început înainte de cartea Jurnalul unui mag. M-am întrebat după pelerinajul de pe Santiago de Compostela: să scriu acea carte? Nu eram sigur și am spus că dacă văd o pană albă astăzi, o să scriu; dacă nu văd, nu este în destinul meu să fac asta. Am găsit-o, așa că am zis că trebuie să scriu. Și la următoarea carte am respectat același ritual și apoi a devenit o tradiție și acum nu pot scrie decât dacă găsesc o pană albă.

Paulo Coelho

De atunci, acest ritual a devenit mai specializat, pe măsură ce penele albe au devenit din ce în ce mai ușor de găsit. Începând cu 2005, provocarea lui a fost să găsească o pană albă în luna ianuarie a unui an impar.

4. Călătoria spirituală a lui Paulo Coelho a început la 42 de ani

Coelho a declarat că a descoperit care îi este cu adevărat sensul vieții la 42 de ani.

În 1986, Coelho a plecat în pelerinaj pe Santiago de Compostela, un drum de peste 1000 km în nordul Spaniei.

Eram foarte fericit cu lucrurile pe care le făceam. Făceam ceva care îmi punea mâncare și apă pe masă – ca să folosesc metafora din Alchimistul. Lucram, aveam o persoană pe care o iubeam, aveam bani, dar nu îmi îndeplineam visul. Visul meu a fost și este încă să fiu scriitor.

Paulo Coelho

A decis că trebuie să o facă și nu s-a uitat niciodată înapoi.

5. După Alchimistul, Coelho a scris cel puțin un roman la fiecare doi ani

În 1988, Coelho a scris cartea Alchimistul şi a publicat-o la o mică editură braziliană, cu un tiraj inițial de 900 de exemplare. De când a publicat Alchimistul, a scris cel puțin un roman la fiecare doi ani. Patru dintre ele, Hippie, Aleph, Jurnalul unui mag și Walkiriile sunt autobiografice, în timp ce restul sunt în mare măsură fictive. Cărțile lui Coelho au fost publicate în peste 170 de țări și traduse în peste optzeci de limbi. În total, s-au vândut în 320 de milioane de exemplare. Pe 22 decembrie 2016, el a fost listat de compania Richtopia din Marea Britanie pe locul 2 în topul celor mai influenți 200 de autori contemporani.

6. Paulo Coelho începuse să lucreze la un proiect cu Kobe Bryant

În 2016, jucătorul de baschet Kobe Bryant l-a contactat pe Paulo Coelho, pentru a discuta cu el un proiect de carte pentru copii. Cu câteva luni înainte de moartea lui Kobe Bryant într-un accident de elicopter în ianuarie 2022, au început să scrie cartea împreună. Coelho a decis însă să șteargă întregul proiect și a spus că publicarea cărții fără Kobe nu ar avea sens. Paulo Coelho nu a dezvăluit niciodată câte pagini fuseseră scrise sau titlul cărții.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!