Autor: Guy Gavriel Kay
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Paladin
Anul apariției: 2018
Traducere: Laura Ciobanu
Atunci când deschid o carte semnată de un scriitor despre care nu am mai auzit sau pe care nu l-am citit, sper din tot sufletul că respectivul autor a dat tot ce a putut pentru a mă impresiona cu creația sa. Motivul este simplu: în caz contrar, șansele să mai cumpăr ceva semnat de el sunt foarte mici, aproape zero. În cazul cărților mele nu prea există a doua șansă. Scriitorul trebuie să fie nu bun, ci foarte bun. Sunt atât de multe cărți încât nu merită să-mi pierd timpul cu ceva ce nu îmi place.
Ei bine, Guy Gavriel Kay este un scriitor de urmărit. “Pământul iubit de zei” nu este doar un roman bun, ci unul excelent. Este o adevărată cărămidă literară, bună de pus la temelia oricărei biblioteci, plină de aventuri palpitante într-o lume exotică, cu personaje complicate și o intrigă captivantă. Toate aceste lucruri m-au obligat să prelungesc cât am putut lectura (la fel am pățit și la SF-ul “SevenEves: Șapte Eve”). Atât de mult mi-a plăcut cartea…
Înainte de orice, trebuie să menţionez traducerea realizată de Laura Ciobanu. Mai bine de atât nu se poate!!! Dacă Guy Gavriel Kay ar fi scris această carte în română, acesta ar fi fost rezultatul. Cuvintele românești sunt alese cu atenție pentru a ajunge să alcătuiască propoziții și fraze care să sune bine atât în românește, cât și să se potrivească perfect cu atmosfera asiatică a romanului. Din această cauza am impresia că romanul i-a plăcut foarte mult și traducătoarei. Respect Laura Ciobanu!!!
Revenind la povestea din “Pământul iubit de zei”… Tai, fiul unui mare general, decide să-și arate respectul față de defunctul său tată, într-o maniera neobișnuită. Pe toată perioada doliului, de doi ani, se va afla la locul ultimei bătălii a părintelui unde va îngropa rămășițele a aproape 100.000 de soldați decedați, inclusiv pe cei inamici. Decizia sa neobișnuită, dar și foarte onorabilă atrage mulțumirea celor din urmă care pentru a-l răsplăti îi vor oferi 250 de Cai Celești.
Aceștia sunt visul oricărui om care a pășit pe pământul iubit de zei. Simbol al nobilității, dar și adevărate arme mortale în orice luptă, armăsarii sunt doriți de oricine: de la cel mai umil cerșetor, la însuși împăratul. În timp ce un singur cal poate transforma un țăran într-unul dintre cei mai bogați oameni din imperiu, zece cai sunt considerați ca fiind darul perfect pentru însuși conducătorul imperiului. Așa că să devii proprietarul a 250 de asemenea armăsari este ceva ce depășește imaginația oricărui muritor, dar în același timp stârnește gelozii și invidii.
Un roman cu o atmosferă exotică care reușește să te facă să trăiești în vremurile Chinei antice
În aceeași zi când este anunțat să se pregătească pentru viitoarea sa herghelie, Tai primește vizita unui bun amic însoțit de bodyguardul său. Numai că acesta din urmă se dovedeşte a fi un asasin care după ce își omoară clientul încearcă să-l ucidă și pe Tai. Însă eroul nostru izbutește să scape, deoarece în spatele înfățișării banale de om simplu se ascunde un luptător pentru care sabia nu ascunde nici un secret.
Și uite așa Tai se pomenește cu două probleme: cum va putea traversa întregul imperiu pentru a-și prezenta darul primit în fața împăratului și cum află cine vrea să-l omoare. Prima problemă este cel mai ușor de rezolvat: anunță în lungul și în latul imperiului că nimeni nu va putea revendica în lipsa sa caii respectivi. Pentru a-i primi, trebuie să fie el, și numai el, prezent. Pentru a doua problemă nu are nici o soluție, dar indiciile care încep să apară arată că persoana care a ordonat crima se ascunde în capitala imperiului.
Inspirat de dinastia Tang din China antică, “Pământul iubit de zei” nu este un roman fantasy așa cum sună definiția genului. La început și undeva pe la mijloc apar câteva elemente fantastice care nu influențează prea mult acțiunea. Este mai mult un roman istoric care conține o poveste complicată cu planuri, intrigi, atentate și conspirații. La toate acestea iau parte personaje care îți plac – luptători pentru care onoarea este un mod de viață, asasine mortale și concubine seducătoare, precum și personaje care îți displac profund – trădătorii lipsiți de verticalitate ce-și urmăresc numai propriul interes. Este un roman cu o atmosferă exotică care reușește să te facă să trăiești în vremurile Chinei antice, o lume misterioasă, plină de lumini și umbre, ciudată și uneori de-a dreptul neobișnuită. O lume în care fiecare mișcare, cuvânt, gând sau atitudine au o însemnătate aparte.
Este o poveste asemenea unui exerciţiu graţios de tai chi, delicat dar şi plin de viață, desfășurat într-o lume minunat descrisă (şi mai ales tradusă) din care nu îți mai vine să pleci.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI sau de AICI