Otilia Cazimir şi-a detestat numele literar

Otilia Cazimir şi-a detestat numele literar: „… proastă şi grasă“

Otilia Cazimir, una dintre cele mai talentate scriitoare, remarcată mai ales pentru versurile pentru copii, a trăit cu povara unui nume greu de acceptat. Un nume care nu i-a plăcut deloc.

Supranumită „poeta sufletelor simple”, Otilia Cazimir a povestit într-un interviu, cu doar 3 ani înainte de a se stinge din viaţă, de ce nu i-a plăcut pseudonimul său literar. Mihail Sadoveanu şi Garabet Ibrăileanu sunt cei care au botezat-o.

Otilia Cazimir

Cine i-a dat numele de Otilia Cazimir?

Scriitoarea, pe numele său adevărat Alexandrina Gavrilescu, s-a născut pe 12 februarie 1894, în judeţul Neamţ, într-o comună din apropiere de Roman. Pentru că la începutul carierei evita să-şi semneze lucrările, preferând să-şi marcheze creaţiile cu trei steluţe, Mihail Sadoveanu şi Garabet Ibrăileanu, coordonatorii de la “Viaţa românească”, s-au gândit la un pseudonim pentru talentata poetă, scrie Adevărul.

 Ibrăileanu i-a dat numele de familie al primei sale iubiri din copilărie, o domnişoară Cazimir. Sadoveanu o botează Otilia, după acelaşi criteriu sentimental. Chiar dacă l-a păstrat de-a lungul întregii vieţi, Otilia le-a dezvăluit „naşilor săi” că nu a îndrăgit niciodată pseudonimul.

Daţi-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuşi l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane. Cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viaţă, fetiţa cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă şi buboasă…

Otilia Cazimir

Marea dragoste a poetei Otilia Cazimir

Scriitoarea s-a îndrăgostit iremediabil la doar 17 de ani de poetul George Topîrceanu, care era mai mare cu 8 ani ea. Totuşi, cei doi au ales să-şi ascundă relaţia. Legătura lor a fost întreruptă doar de distanţă, în perioada în care Topîrceanu a fost prizonier de război în Bulgaria (1916-1918).

George Topîrceanu se căsătorise în 1912 cu învăţătoarea Victoria Iuga, cu care avea un fiu, Gheorghe. Căsnicia s-a destrămat după puţină vreme. Câţiva ani mai târziu, Topârceanu se mută în casa Otiliei din Iaşi.

Topârceanu a murit în urma unui cancer hepatic, la vârsta de 51 de ani, în anul 1937, după mulţi ani petrecuţi alături de frumoasa poetă.

Misterioasa moarte a scriitoarei Otilia Cazimir

Nu este cunoscută cauza exactă a morţii Otiliei Cazimir, însă se ştie ca suferea de mai multe boli care au măcinat-o de-a lungul anilor. Printre afecţiunile care au dus la decesul acesteia s-au numărat ”un dezechilibru glandular, cu hipercalcemie, hipertensiune, stare rea a ficatului şi mai ales un surmenaj accentuat” şi se bănuia că avea şi probleme cardiace. Otilia Cazimir a murit la 73 de ani, în noaptea de 7 spre 8 iunie 1967, la ora 2.30.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!