Mircea Eliade şi Maitreyi. Cum a decurs reîntâlnirea lor: „Nici nu s-a uitat la mine“
Mircea Eliade Maitreyi

Cum a decurs reîntâlnirea, după aproape o jumătate de secol, dintre Mircea Eliade şi Maitreyi Devi: „Nici nu s-a uitat la mine“

42 de ani au trecut până când Mircea Eliade şi Maitreyi Devi, unul dintre cele mai exotice cupluri din literatura universală, s-au reîntâlnit în viaţa reală.

Revederea a avut loc în SUA, la Universitatea din Chicago, în biroul lui Eliade, în acel moment profesor de istorie a religiilor, scrie Adevărul. Însă regăsirea iubitului din prima tinereţe a fost extrem de dezamăgitoare pentru Maitreyi, care nu a înţeles răceala cu care a fost primită.

Mircea Eliade Maitreyi
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi

Mircea Eliade şi Maitreyi Devi au avut o relaţie platonică în perioada în care românul studia în India. Eliade, care avea atunci 23 de ani, a fost găzduit în casa profesorului său de filosofie, în Calcutta, acolo unde a şi întâlnit-o pe Maitreyi, pe atunci doar o adolescentă care abia împlinise 16 ani.

Mircea Eliade, alungat din casa lui Maitreyi

Maitreyi era fiica profesorului de filosofie, iar în momentul în care tatăl a aflat ce sentimente s-au înfiripat între cei doi tineri, Eliade a fost alungat din casă brutal, sub ameninţarea poliţiei. Se întâmpla în anul 1930, iar o căsătorie între un european creştin şi o femeie indiancă era de neconceput. Povestea de dragoste a fost redată de Mircea Eliade în romanul care poartă numele iubitei sale. Cartea a fost publicată în anul 1933, având un succes enorm, fiind tradusă în mai multe limbi.

În 1974, Maitreyi Devi scrie, la rândul ei, romanul autobiografic ”Dragostea nu moare”, considerat ca un răspuns pentru Eliade. În acest roman, Maitreyi descrie din perspectiva femeii indience relaţia dintre ea şi tânărul european, dar totodată povesteşte şi ultima întâlnire care a avut loc între cei doi, la mai bine de 40 de ani distanţă de la despărţire.

Mircea Eliade către Maitreyi: ”Nu vreau să te văd pe tine”

Când a intrat în biroul ticsit de cărţi al profesorului Eliade, Maitreyi a fost întâmpinată cu răceală, iar atitudinea fostului iubit a rămas pe vecie un mister.

”Am intrat în cameră. În acelaşi moment, bătrânul a exclamat: Ohh! şi a ţopăit în loc. Pe urmă s-a aşezat, s-a ridicat iar şi s-a întors cu spatele la mine. Ce-o fi asta, mi-am spus, m-o fi recunoscut? Cum a putut? Nici nu s-a uitat la mine, e cu putinţă să-mi fi recunoscut zgomotul paşilor? Imposibil. În orice caz, farsa asta nu mai putea continua”, scrie Maitreyi Devi în romanul său.

Întrebat de ce se comportă în acest fel, Eliade îi răspunde scurt: ”Nu vreau să te văd pe tine. Aştept pe altcineva (…) Pe funcţionarul de la Fisc”.

Maitreyi Devi este surprinsă şi insistă cu întrebările, sperând că Mircea Eliade nu a recunoscut-o după atâta amar de vreme. Răspunsul bărbatului a convins-o însă că nu mai are în faţă tânărul îndrăgostit de care s-a despărţit atât de brusc.

”Tu ai un soţ, iar eu am o soţie. Ce mai pot spune acum?”

-”Nu m-ai recunoscut? Ştii cine sunt?

– Desigur, desigur, dă el din cap (…)

– Ce să fac, Amrita (pseudonim pentru Maitreyi în cartea “Dragostea nu moare”)? Tu ai un soţ, iar eu am o soţie. Ce mai pot spune acum?

Sunt şocată peste măsură. Am amuţit. Ce tot spune omul ăsta?”, este parte din ultimul dialog care a avut loc între Maitreyi şi Mircea.

Cei doi se despart cu promisiunea venită din partea lui Mircea Eliade care nu s-a mai concretizat niciodată.

”- Amrita, aşteaptă puţin. De ce te laşi doborâtă acum, când timp de atâţia ani ai fost atât de curajoasă? Îţi promit că am să vin la tine şi, acolo, pe malurile Gangelui, am să mă arăt ţie aşa cum sunt eu cu adevărat”.

Reîntâlnirea dintre cei doi a avut loc în anul 1972. Mircea Eliade a încetat din viaţă în 1986, fără să se mai revadă cu Maitrey Devi, care a murit la începutul anului 1989.

Romanul „Maitreyi” poate fi cumpărat online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Romanul „Dragostea nu moare” poate fi cumpărat online de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!