Obiectele lui Emil Cioran, scoase la licitaţie! Cu cât s-a vândut celebra fotografie în care apare alături de Ionesco și de Eliade? - Ana are carti!

Obiectele lui Emil Cioran, scoase la licitaţie! Cu cât s-a vândut celebra fotografie în care apare alături de Ionesco și de Eliade?

Am citit pe mai multe site-uri de ştiri despre licitaţia la care s-au vândut obiecte personale ale lui Emil Cioran. Deşi de obicei pe mine astfel de evenimente mă fascinează, acum detaliile articolelor m-au întristat profund. Mă voi abţine de la orice alt comentariu şi îţi voi reda informaţia sec, aşa cum am găsit-o în diverse locuri.

Obiectele personale ale filosofului român Emil Cioran, din perioada copilăriei şi formării sale, au fost licitate, marţi seară, la Casa de licitaţii de artă Artmark, de la Palatul Cesianu-Racoviţă. În cadrul licitaţiei, scrie Mediafax, s-au găsit peste 50 de obiecte, de la inelul mamei, fotografii cu familia sau prietenii, carneţelul cu notiţe al lui Emil Cioran, până la cărţi ce au fost găzduite de casa de la Sibiu şi icoane, cruci, ceasuri de şemineu, mobilier al părinţilor. Valoarea de achiziţie a acestor “nimicuri lumeşti”, cum le-ar fi considerat filosoful, a ajuns la suma de în jur de 25000 de euro. Doar şase loturi din aproape 70 de obiecte ce au aparţinut familiei Cioran au primit specificaţia „trimite ofertă post-licitaţie”. Restul au fost adjudicate, conform stiripesurse.ro.

Un set de tacâmuri art deco pentru 12 persoane, din argint masiv, ce a aparţinut familiei filosofului Emil Cioran în perioada 1918-1939, a fost adjudecat marţi, la casa de licitaţii Artmark, pentru suma de 5.000 de euro.

Al doilea cel mai valoros obiect ce a aparţinut familiei filosofului Emil Cioran, icoana pe sticlă „Duminica Tuturor Sfinţilor, Lancrăm (Valea Sebeşului)”, datând din ultimul sfert al secolului al XIX-lea, s-a vândut cu 4.250 de euro.

Carneţelul de panseuri şi notiţe olografe aparţinând lui Emil Cioran, un obiect de o raritate extremă, potrivit organizatorilor, a avut un preţ de pornire de 900 de euro. Licitaţia s-a oprit la 1.400 de euro, casa aşteptând o ofertă mai consistentă.

Cele mai dorite loturi de către cumpărători au fost obiectele de cult şi fotografiile. Astfel, o cruce din lemn, îmbrăcată în filigran şi decorată cu caboşoane policrome, datând din 1889, ce a împodobit casa părintească a lui Emil Cioran, s-a vândut cu 800 de euro, licitaţia pornind de la 100 de euro.

Menora din bronz ce a împodobit camera adolescenţilor Emil şi Aurel Cioran în casa de la Răşinari s-a vândut cu 600 de euro. În plus, icoana „Maica Domnului Îndurerată”, de factură occidentală, s-a vândut cu 1.400 de euro.

Fotografie originală cu Emil Cioran, Eugen Ionescu și Mircea Eliade, transformată în anii recenți în afiș
Fotografie originală cu Emil Cioran, Eugen Ionescu și Mircea Eliade, transformată în anii recenți în afiș

O furtună de oferte a produs fotografia Cioran-Eliade-Ionesco, cunoscută din dese reproduceri. Dar nu a depăşit 800 euro după 10 paşi de licitaţie. Două cărţi poştale trimise de Cioran părinţilor au fost achiziţionate cu 700 de euro fiecare.

Biroul în stil Biedermeier la care a scris adolescentul Emil Cioran primele sale texte și idei ce s-au materializat ulterior în volumul Pe culmile disperării, publicat în 1934
Biroul în stil Biedermeier la care a scris adolescentul Emil Cioran primele sale texte și idei ce s-au materializat ulterior în volumul Pe culmile disperării, publicat în 1934

Unul dintre obiectele pentru care Artmark a insistat la licitaţie pentru un preţ care să depăşească estimarea a fost biroul în stil Biedermeier la care a scris adolescentul Emil Cioran primele sale texte şi idei ce s-au materializat ulterior în volumul „Pe culmile disperării”, publicat în 1934. Biroul a fost adjudecat cu suma de 2.500 de euro.

Mobilierul de salon cu mai multe componente şi care pornea de la 12500 euro nu şi-a găsit stăpân.

Sursa foto

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!