O scrisoare de pe Titanic s-a vândut cu 166.000 de dolari, stabilind un nou record mondial - Ana are carti!

O scrisoare de pe Titanic s-a vândut cu 166.000 de dolari, stabilind un nou record mondial

O scrisoare scrisă de un pasager care a murit pe Titanic a fost adjudecată la licitaţia casei Henry Aldridge & Son pentru 166.000 de dolari, stabilind astfel un nou record mondial.

Scrisoarea, redactată de Alexander Oskar Holverson, un pasager aflat la clasa întâi, a fost recuperată la câteva zile după scufundarea vaporului în 1912, atunci când a fost găsit trupul neînsuflețit al bărbatului, scrie The Guardian.

Conform CNN, citat de stiripesurse.ro, preţul de vânzare pentru document, care se crede că este unul dintre ultimele mesaje scrise înainte ca vasul să se izbească de aisberg şi să se scufunde în Atlantic, a depăşit aşteptările.

Casa de licitaţii britanică Henry Aldridge & Son a estimat lotul între 60.000 şi 80.000 de lire sterline (79.000-106.000 de dolari). Identitatea cumpărătorului, care a supralicitat la 120.000 de lire sterline (166.000 de dolari), nu a fost dezvăluită.

Scrisoarea a fost redactată de comis-voiajorul Alexander Oskar Holverson către mama sa şi conţine o frază emoţionantă: “Dacă totul merge bine vom ajunge la New York miercuri dimineaţa”.

A fost atât de căutată de colecţionari pentru că este datată 13 aprilie 1912, cu o zi înainte ca vasul să se scufunde la jumătatea drumului dintre Southampton, Anglia, şi New York, SUA.

În scrisoare, Holverson îşi spune impresiile personale de pe pachebot, cel mai mare din lume când a fost finalizată construirea lui acum 100 de ani. “Nava asta este gigantică şi este ca un hotel-palat”, a scris el. Holverson îşi exprimă şi uimirea că l-a văzut la clasa I şi pe John Jacob Astor, la vremea aceea cel mai bogat om din lume.

Holverson şi Astor au murit amândoi când pachebotul s-a scufundat, împreună cu alţi 1.500 de pasageri şi membrii ai echipajului. Aproape 700 de oameni au supravieţuit, inclusiv soţia lui Holverson, Mary.

Trupul lui Holverson împreună cu scrisoarea şi alte obiecte personale au fost recuperate din Atlantic câteva zile mai târziu. Cele trei pagini pe care Holverson i le-a scris mamei se aflau într-un carnețel și erau îmbibate cu apă. Din fericire, o bună parte din scris s-a păstrat și se poate înțelege perfect.
În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, RMS Titanic, s-a scufundat după ce a lovit un aisberg, în mijlocul Oceanului Atlantic. La bord se aflau 2.500 de pasageri, din care au murit 1491.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!