Numele celălalt. Septologie I-II de Jon Fosse
Numele celălalt

“Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse. Premiul Nobel pentru Literatură 2023

Deși jonglez în acest moment cu atât de multe cărți încât nu mai am… minte pentru încă una, tot mi-am cumpărat “Numele celălalt” de Jon Fosse. Și am luat-o cu mine în bucătărie în această dimineață la cafea. Măcar s-o răsfoiesc, să-mi fac o primă idee…

“Numele celălalt. Septologie I-II” este singurul roman al lui Jon Fosse, câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură 2023, care a fost tradus până acum la noi. A apărut la începutul anului trecut, în cadrul colecţiei Anansi. World Fiction de la editura Pandora M, iar traducerea din limba norvegiană este semnată de Ovio Olaru.

La vremea respectivă, numele autorului și titlul cărții nu mi-au spus nimic, prin urmare nu am dat năvală în librării… cum s-a întâmplat acum după anunțul Comitetului Nobel. Și chiar am avut noroc! Am luat ultimul exemplar, aproape smulgându-i-l din brațe vânzătoarei, care cred că dorea să-l pună deoparte pentru vreo cunoștință, că altfel nu-mi explic de ce mai aveam puțin și ne băteam pe el. Dar, după cum știi, nimic nu poate sta între mine și cartea pe care mi-o doresc 🙂 .

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

Primele impresii

Așa că am venit aseară cu ea acasă și în această dimineață, după cum îți spuneam, am luat-o cu mine în bucătărie, la cafea. Deși îmi este evident că va mai dura ceva până o să mă apuc s-o citesc serios, tot vreau să fac cunoștință cu Jon Fosse, să-i explic cine sunt eu și să aflu… cine e el 🙂 .

Până o să mă întorc cu o recenzie adevărată, las mai jos prezentarea editurii și… două observații personale, la cald, după ce-am citit prima pagină a romanului:

  1. cartea se deschide cu explicația imaginii de pe copertă… ceea ce ador!
  2. editura chiar nu a glumit în prezentare! Dintre toate semnele de punctuație, Jon Fosse pare să aibă o adevărată aversiune pentru punct… ceea ce nu pot să sufăr!

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

Cum a promovat editura romanul “Numele celălalt. Septologie I-II”

Capodoperă a unuia dintre cei mai mari scriitori contemporani ai lumii, „Numele celălalt” reprezintă o explorare percutantă a condiţiei umane.

Romanul face parte dintr-un septet de trei volume, în care textul nu conţine nici măcar o singură oprire completă pe tot parcursul cărţii. O asemenea stăpânire a ritmului prozei i-au determinat pe critici să apropie romanul lui Fosse de textele sacre.

În Numele celălalt, acumularea ritmată de cuvinte are ceva incantatoriu – un aer aproape sacru .

The Wall Street Journal

De altfel, aceasta este şi opinia traducătorului ediţiei în limba română, Ovi Olaru. „Să-l traduci, dar mai ales să-l citeşti, înseamnă să accepţi că nu vei înţelege, dar să te laşi îngânat de monstruoasa frază-rugăciune de 500 de pagini care este Numele celălalt”.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

Deschiderea magnum opus-ului lui Jon Fosse urmăreşte în paralel vieţile a doi bărbaţi ce trăiesc pe coasta de vest a Norvegiei. Naratorul, pictorul văduv Asle, şi celălalt Asle, tot pictor. Cei doi sunt identici, versiuni ale aceluiaşi om, două variante ale aceleiaşi vieţi. Scris într-un stil hipnotic, „Numele celălalt” pune sub semnul întrebării noţiunile de subiectivitate şi de Sine. Printr-o proză „lentă”, cu ajutorul amintirilor, Fosse explorează convergenţele şi divergenţele dintre cele două vieţi, totul conducând la o întâlnire decisiva a celor doi.

O minibiografie Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse a fost recompensat cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 2023 „pentru piesele şi proza sa inovatoare, care dau voce celor nespuse”, a anunțat Comitetul Nobel.

Prozator, poet şi dramaturg, Jon Fosse şi-a început cariera prolifică în 1983, odată cu romanul Roşu, negru. A început să scrie teatru în 1993, iar piesele sale au cunoscut un succes nemaiîntâlnit, fiind jucate de peste o mie de ori pe scenele din toată lumea.

Destinul a fost generos cu scriitorul născut la o fermă izolată, pe coasta de vest a Norvegiei, lângă fiordul Hardanger. Ceva din „matricea stilistică” a locului s-a impricat pentru totdeauna în scrisul său, care a primit în timp recunoaşterea meritată.

„Proza lui este mistică”

De-a lungul anilor, a câştigat aproape toate premiile literare care se acordă în Norvegia. În 2010 i s-a decernat prestigioasa distincţie Henrik Ibsen, considerat cel mai important premiu din lume pentru dramaturgie,. În 2013, a primit Ordre National du Mérite în Franţa, iar în 2014, European Prize for Literature.

Presa internaţională a scris despre opera lui Jon Fosse în termeni elogioşi.

„Proza lui este mistică, spirituală, perfect meşteşugită. Pură poezie!” (The Paris Review),

„În mâinile lui Fosse, Dumnezeu devine o forţă estetică greu de stăpânit, explozivă, invizibilul din ceea ce este vizibil” (The Nation).

Jon Fosse este atât de respectat în Norgevia, încât, începând din 2011, are dreptul de reşedinţă în Palatul Regal din Oslo. Acest privilegiu este acordat de guvernul norvegian artiştilor care se bucură de cea mai mare apreciere.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!