"Pasiune simplă" de Annie Ernaux - recenzie

„Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux

Pasiune simpla - coperta

Mult tam-tam am mai făcut în jurul ultimului Premiu Nobel pentru Literatură – şi aici pe blog, dar mai ales pe pagina noastră de facebook.

Alegerea comitetului, o franţuzoaică de care eu nu auzisem până în acel moment, Annie Ernaux, a stârnit dezbateri aprinse, patimaşe şi…, în marea lor majoritate, negative. Căci laureata a fost acuzată de toate nenorocirile posibile: ba că scrie cărţi subţirele, bune de citit când călătoresti cu trenul şi de uitat imediat ce cobori în gară. Ba că s-a dat cu comuniştii şi socialiştii. Şi, în orice caz, pare că-i arde mai mult de demonstraţii şi de mitinguri pe străzile Parisului decât de biroul de scris. Ca să nu mai vorbim că e şi cam ciufulită.

Desigur, ultima “acuzaţie” e inventată de mine (şi, oricum, cine mă cunoaşte ştie că venind din partea mea reprezintă chiar un compliment 🙂 ). Doar că la un moment dat mi s-a părut că, deşi aproape nimeni nu citise vreo carte semnată de Annie Ernaux, toată lumea îi căuta nod în papură. Iar impresia generală era că… nu prea a meritat premiul.

„Pasiune simplă”, prima carte apărută în limba română, după câştigarea Nobelului

Şi iată-mă pe mine care fug de Nobelul pentru Literatură mai rău ca Annie Ernaux de peria de păr… într-o ipostază cu totul nouă. Aceea de a aştepta cu nerăbdare prima ei carte apărută în limba română, după câştigarea Nobelului. “Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei”. Pffffff…

Pe care, după ce mi-am cumpărat-o, am primit-o şi de la editura Pandora M. Ca să fie treaba treabă!

Prin urmare, zilele trecute, am aruncat un exemplar în poşeta în timp ce zburam pe scări disperată că întârzii la dentist. Doar îl răsfoiesc puţin!, mi-am spus.

Şi l-am răsfoit. Puţin mai mult. Apoi m-am întors la prima pagină şi am început să citesc. Cu atenţie. Chiar m-am uitat cam iritată la asistenta care m-a întrerupt şi m-a invitat în cabinetul dentistului. În taxiul care mă aducea înapoi acasă, am continuat să citesc.

Atât îţi spun deocamdată:

WOW!

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!