Bob Dylan, Premiul Nobel pentru Literatură 2016! Ce-am mai râs

Bob Dylan, Premiul Nobel pentru Literatură 2016! Ce-am mai râs

Premiul Nobel pentru Literatură în 2016 i-a revenit artistului Bob Dylan.

bob Dylan Premiul Nobel pentru Literatură

UPDATE 7. Ce zăpăceală! După ce a anunţat că nu participă la ceremonia de decernare a premiilor Nobel din decembrie de la Stockholm din cauza ”altor angajamente”, Bob Dylan s-a răzgândit: va ajunge totuşi în capitala Suediei, a anunţat Academia Suedeză. Reprezentanţii instituţiei au afirmat că sunt ”mari şanse ca laureatul să vină la Stockholm anul următor”, informează AFP, citată de stiripesurse.ro.

Discursul de acceptare

Sara Danius, secretar permanent al Academiei Suedeze, a declarat la postul naţional suedez de radio că a primit confirmarea de la managerul lui Bob Dylan că artistul american va ajunge totuşi la Stockholm. ”Atunci va avea o excelentă oportunitate de a-şi ţine cuvântarea”, a spus Danius. Discursul de acceptare a premiului este singura cerinţă pentru un laureat al prestigiosului premiu şi trebuie realizat în decurs de şase luni începând cu data de 10 decembrie.

Sara Danius a precizat că această intervenţie poate avea orice formă. ”Poate fi un discurs, un mesaj video sau o altfel de prezentare”, a explicat aceasta.

Bob Dylan rupe tăcerea după ce a câştigat Nobelul: M-a lăsat fără cuvinte

UPDATE 6. Cântărețul Bob Dylan a rupt, în sfârșit, tăcerea, la două săptămâni de când a fost desemnat drept câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură, anunțând că va participa la ceremonia de premiere… „dacă va fi posibil”.

”Este greu de crezut”, a spus artistul american în vârstă de 75 de ani pentru cotidianul Daily Telegraph fiind întrebat ce părere are despre obţinerea premiului Nobel.

Bob Dylan „apreciază foarte mult onoarea”

Întrebat dacă va participa la gala din 10 decembrie de la Stockholm, când regele Suediei înmânează distincţiile Nobel câştigătorilor, Dylan a spus: ”Desigur, în măsura în care acest lucru este posibil”.

Vineri, secretarul permanent al Academia suedeze de ştiinţe, Sara Danius, a discutat telefonic cu Bob Dylan, artistul confirmându-i acesteia că ”apreciază foarte mult onoarea care i s-a făcut, indicând că a rămas fără cuvinte în momentul în care a aflat că a câştigat premiul Nobel pentru Literatură”, conform The Guardian, citat de DCNews.

În aceeaşi zi, Fundaţia Nobel a indicat că deocamdată nu a fost luată o decizie privind sosirea lui Bob Dylan la evenimentele de la Stockholm din luna decembrie dedicate premiilor Nobel.

Bob Dylan ar putea pierde 900.000 de dolari pentru Nobel

UPDATE 5. Mulţi scriitori şi-ar dori să fie răsplătiţi cu aproape un milion de dolari pentru a oferi o prelegere.

Dar tăcerea lui Bob Dylan după acordarea Premiului Nobel pentru Literatură ar putea însemna că muzicianul nu va primi banii atribuiţi pentru premiu, cei 900.000 de dolari, relatează Reuters, preluat de cultural.bzi.ro.

În conformitate cu normele Academiei Nobel, câştigătorul trebuie să ofere o prelegere despre literatură – sau, în cazul lui Dylan chiar şi un concert – în termen de şase luni, pentru a primi premiul în bani, în valoare de 900.000 de dolari.

Dylan, așteptat să ţină o prelegere

Fundaţia Nobel nu acceptă refuzul premiului. Numele lui Dylan va fi listat drept câştigător în 2016, indiferent de reacţia muzicianului. Dar banii atribuiţi sunt o chestiune diferită.

Există o condiţie pentru a primi suma de bani echivalentă prestigioasei distincţii. Dylan trebuie să ţină o prelegere pe un subiect „relevant pentru munca ce a constituit motivul pentru care premiul a fost acordat”, la nu mai mult de şase luni după data de 10 decembrie, când se comemorează trecerea în nefiinţă a lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.

„Este ceea ce cerem în schimb”, a declarat Jonna Petterson, purtător de cuvânt al Fundaţiei Nobel, adăugând Dylan ar putea opta, de asemenea, pentru a susţine un concert, în loc de o prelegere. „Da, încercăm să găsim un aranjament care se potriveşte laureatului (Dylan).”

Șase laureaţi au refuzat premiul

Prelegerea nu trebuie să fie livrată neapărat la Stockholm. Atunci când romanciera britanică Doris Lessing a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 2007, era prea bolnavă ca să călătorească. În schimb, scriitoarea a compus o prelegere şi a trimis-o către editorul ei suedez, care a citit-o la o ceremonie organizată în capitala suedeză.

De-a lungul anilor, numai şase laureaţi au refuzat premiul. Unul dintre ei a fost existenţialistul francez Jean-Paul Sartre în 1964. După ce Sartre a ajuns la anaghie din motive pecuniare, câţiva ani mai târziu, avocatul său a scris fundaţiei Nobel şi le-a cerut să-i trimită banii lui Sartre. Academia Nobel a refuzat.

Bob Dylan i-a enervat pe cei din Academia Suedeză. “Atitudinea lui e arogantă”

UPDATE 4. Un membru important al Academiei Suedeze l-a criticat pe laureatul de anul acesta al Premiului Nobel pentru Literatură, Bob Dylan, ca urmare a tăcerii totale a artistului american cu privire la anunţul de săptămâna trecută.

Scriitorul suedez Per Wastberg a descris la televiziunea publică SVT atitudinea lui Dylan ca fiind „nepoliticoasă şi arogantă”, scrie ziare.com.

Bob Dylan a şters de pe site-ul său oficial singura referire la premiul Nobel

UPDATE 3. Bob Dylan, care nu a vorbit deocamdată în public despre premiul Nobel pentru literatură pe care l-a câştigat săptămâna trecută, a şters de pe site-ul său oficial o referire la această distincţie prestigioasă, informează The Guardian.

”Bob Dylan a avut nevoie de aproape o săptămână pentru a recunoaşte că a câştigat premiul Nobel pentru literatură şi a făcut acest lucru în stilul său obişnuit, aproape nepăsător: prin intermediul unei actualizări pentru un articol de pe site-ul său oficial, care promovează un nou volum cu versurile sale. Dar, din câte se pare, chiar şi acea menţiune minusculă a fost prea mult pentru legendarul muzician”, afirmă jurnaliştii de la The Guardian.

Menţiunea ”laureat al premiului Nobel pentru literatură”, care a apărut în articolul de promovare a volumului de versuri ”The Lyrics: 1961-2012”, a fost ştearsă de cântăreţul american. ”Bob Dylan, laureat Nobel, a devenit încă o dată Bob Dylan şi atât”, notează cotidianul britanic.

Acea menţiune singulară a reprezentat unica recunoaştere publică de către Bob Dylan a faptului că a câştigat acest trofeu literar prestigios, anunţat săptămâna trecută, la Stockholm.

Eroare administrativă sau o alegere deliberată

Deocamdată, nu se ştie dacă cel mai recent element din saga Dylan-Nobel reprezintă rezultatul unei erori administrative sau o alegere deliberată. Site-urile celebrităţilor sunt de obicei administrate cu un aport minimal al proprietarilor lor şi este perfect plauzibil ca Bob Dylan să nu fi ştiut niciodată faptul că site-ul lui oficial a inclus o referire la premiul Nobel şi apoi a şters acea menţionare. În schimb, este mult mai puţin probabil ca Jeff Rosen, managerul artistului, să nu fi fost la curent cu acest detaliu, afirmă The Guardian.

Unii dintre fanii artistului au sugerat că Bob Dylan ar fi trebuit să refuze titulatura de ”laureat Nobel” – deşi Comitetul Nobel nu acceptă refuzuri şi continuă să publice pe site-ul oficial numele câştigătorilor, indiferent dacă aceştia doresc sau nu doresc acest premiu. ”Singura mea opoziţie are legătură cu faptul că ar fi o asociere «ieftină» pentru Dylan, care ar putea fi asociat cu un premiu înfiinţat cu ajutorul unei averi ce a fost făcută din explozibili şi armament”, a declarat Will Self, un scriitor britanic în mare vogă.

În fiecare an, pe 10 decembrie, laureaţii premiilor Nobel sunt invitaţi la o ceremonie în cadrul căreia trofeele le sunt înmânate de regele Carl XVI Gustaf al Suediei. Laureaţii trebuie să susţină discursuri de acceptare a premiilor în cadrul unui banchet.

Hai c-o dăm în comedie cu Nobelul pentru literatură! Bob Dylan fuge de Academie 🙂

UPDATE 2. Leşin de râs, nu alta! Deci Bob Dylan e anunţat ca fiind câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta, dar ia-l de unde nu-i! Academia care acordă premiul nu a reuşit să dea de el, aşa că… a renunţat 🙂 .

Comitetul care acordă premiul Nobel a anunţat că a renunţat să mai încerce să îl contacteze pe Bob Dylan, la câteva zile dupa ce artistul a fost desemnat câştigător al premiului pentru Literatură. Cântăreţul nu a putut fi contactat de reprezentanţii academiei suedeze şi nici nu a comentat obţinerea premiului, chiar daca între timp a ieşit în public şi chiar a susţinut un concert, scrie The Telegraph, citat de ziare.com.

„În acest moment nu mai facem nimic. Am sunat şi am trimis emailuri colaboratorilor săi apropiaţi. Pentru moment este de ajuns”, a declarat Sara Danius, secretar permanent al Academiei Regale Suedeze. Aceasta a precizat că nu ştie dacă Bob Dylan are de gând să se prezinte la ceremonia pentru decernarea premiilor Nobel, care va avea loc pe 10 decembrie în Stockholm. „Dacă nu vrea să vină, nu vine. În orice caz va fi o petrecere mare, iar premiul îi aparţine. Dar nu sunt îngrijorată. Cred că va veni”, a punctat Sara Danius.

UPDATE! Bob Dylan, premiul Nobel pentru Literatură! Hai, lasă-mă!

Premiul Nobel pentru Literatură în 2016 i-a revenit artistului Bob Dylan pentru „crearea unor noi modalități de exprimare poetică prin intermediul tradiției cântecului american”, după cum şi-a argumentat Academia suedeză alegerea.

„Hai, dă-o încolo”, am reacţionat eu când am citit ştirea de mai sus. Şi după primul moment de stupoare (parcă era vorba de Nobelul pentru literatură, nu de premiile Grammy…), după nervii (ufff, Murakami!) şi glumele de rigoare (anul viitor e rândul lui Stephen King, acum că Academia a deschis cutia Pandorei), să ne întoarcem puţin la Bob Dylan şi la versurile lui.

Las aici una dintre poeziile lui celebre (sau, cel puţin, aşa cred, ţi-am zis că nu mă pricep la versuri, dar prea o văd citată peste tot, deci trebuie să fie importantă). Traducerea îi aparţine lui Mircea Cărtărescu (care, în treacăt fie spus, n-a fost deloc blând cu decizia Comitetului Nobel):

Trei îngeri

Trei îngeri zboară peste străzi
Cântând la câte-un corn de-argint
În rochii verzi şi cu aripe
Din ziua de Crăciun venind
Cea mai sălbatică pisică din Montana trece
Şi-o doamnă în oranj, strălucitoare
O furgonetă U-Haul, un camion fără roţi
Autobuzul de Tenth Avenue lucind în soare
Câinii şi porumbeii zboară-mprejur
Trece un om în piept cu o stea
Trei tipi se târăsc înapoi de la slujbă
Nimeni nu se-opreşte să-i întrebe ceva
Camionul brutăriei se-opreşte la colţ
Lângă stâlpii pe care îngerii-adastă
Şoferul se uită după un chip
În lumea asta concretă şi vastă
Îngerii cântă din corn toată ziua
Pământul trece pe lângă ei ca o arcă
Dar ascultă cineva muzica lor
Cineva măcar încearcă?

Acestea fiind zise, mă retrag să citesc ceva din „superficialul de Murakami”, aşa cum l-au descris câţiva critici literari atunci când au argumentat de ce NU ar trebui să ia scriitorul japonez premiul Nobel. Ei, lasă că a luat „profundul de Bob Dylan”!

––––––––––––

Etern-favoritul Murakami

Laureatul premiului Nobel pentru Literatură va fi cunoscut pe 13 octombrie, cu o săptămână mai târziu decât calendarul obişnuit.

Printre cei creditaţi cu şanse la premiu în acest an, apar etern-favoritul (uffff!) Haruki Murakami, Adonis, Philip Roth, Milan Kundera, a anunţat Academia suedeză, conform Adevărul.

Atribuit pentru prima dată în 1901 lui Sully Prudhomme, premiul pentru Literatură a fost întotdeauna anunţat  în jurul datei de 1 octombrie, în aceeaşi săptămână cu cele patru recompense create de Alfred Nobel, informează Livres Hebdo. Anul acesta el va fi anunţat mai târziu, fiind ultimul.

Nu trebuie să existe niciun dezacord între academicieni

”Nu trebuie să existe niciun dezacord între academicieni. Realitatea este mai simplă: statutul nostru prevede că ne reunim de patru ori la rând înaintea ultimei joi din septembrie, înainte de a anunţa laureatul”, a explicat pentru AFP academicianul Pär Wästberg.

”Este aritmetică”, a adăugat el, subliniind că ”asta lasă loc de speculaţii” asupra identităţii câştigătorului. Pronosticurile au fost lansate. Votul formal va departaja ultimii cinci autori, cu câteva ore înaintea anunţului oficial.

Romancierul japonez Haruki Murakami are cea mai bună cotă printre parizieni, poetul sirian Adonis şi scriitorul kenian Ngugi wa Thiong sunt citaţi alături de autori americani celebri precum Don DeLillo, Philip Roth şi Joyce Carol Oates. De asemenea, britanicul Salman Rushdie, albanezul Ismail Kadaré, israelianul David Grossman, francezul Milan Kundera şi dramaturgul norvegian Jon Fosse sunt printre favoriţi.

În 2015, jurnalista bielorusă Svetlana Alexievitch, favorita pariurilor, a primit distincţia Nobel.

Dacă vrei să ai în bibliotecă volume semnate de Bob Dylan, iată ce poţi cumpăra online:

„Cronica vieţii mele” – de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

„Tarantula” – de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

„Suflare în vânt” – de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!