Criticul Nicolae Manolescu era de părere că vor exista confuzii şi interpretări la examenele de Limbă şi literatură română de la Bacalaureat atâta vreme cât terminologia folosită este ea însăşi confuză. Așa s-a întâmplat în 2016, în cazul categoriei de „roman psihologic”.
Nicolae Manolescu argumentează că orice roman este, în sens larg, psihologic, de vreme ce are de-a face cu personaje umane.
„Romanul «Enigma Otiliei» poate fi foarte bine încadrat la roman psihologic. Terminologia nu este neapărat bătută în cuie. Mai greu de spus care nu e psihologic. Din moment ce toate romanele au personaje umane, să zic aşa, toate sunt psihologice, în sens larg. Eu am propus formula mea, cu doric, ionic şi corintic, tocmai ca să evit aşa ceva. «Enigma Otiliei» e un roman doric de tip clasic. Nu e un roman ionic, unde intră majoritatea romanelor psihologice din anii 1930. Dar nu e o greşeală, mai ales că e o problemă de psihologie foarte clară”, argumentează criticul Nicolae Manolescu.
Profesorii consultaţi de „Adevărul” susţin însă că romanul „Enigma Otiliei” nu a fost încadrat şi nici nu a putut fi încadrat vreodată la roman psihologic.
Nicolae Manolescu, contrazis de profesori
“În „Enigma Otiliei” într-adevăr accentul cade pe tipologia personajului. Dar autorul nu intră în psihologia personajului. Prin simplul refuz al omniscienţei, nu poate fi catalogat ca roman pshiohologic. Enigma îi este păstrată. Într-adevăr, în 2013, s-a acceptat ca acesta să fie încadrat şi la roman al experienţei, dar tot ca o concesie”, a explicat profesorul de Limba şi Literatura Română, Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu”.
Totodată, profesoara Ruxandra Achim, de la Colegiul „I.L.Caragiale”, susţine că una este prezentarea unei tipologii de personaj, iar alta „să faci din analiza psihologică o strategie narativă, cum face Camil Petrescu”.
De ce Nicolae Manolescu le-a sărit în ajutor elevilor după examenul de Bacalaureat 2016?
La profilul Uman, elevii au primit ca temă „Particularităţile de construcţie ale unui personaj dintr-un roman psihologic studiat“. Care este acel „roman psihologic“ constituie, însă, adevăratul subiect al examenului.
Destui candidaţi au considerat că nu doar „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ a lui Camil Petrescu intră în această categorie a romanului psihologic. La indicaţia propriilor profesori de la clasă, liceenii au scris – aşa cum au învăţat la ore – despre romane ca „Ion“, „Moromeţii“ sau „Enigma Otiliei“.
În cazul ultimului titlu, confuzia este şi mai mare, creată nu din vina elevilor. La examenul de Bacalaureat al olimpicilor din anul 2013, „Enigma Otiliei“ a lui George Călinescu a fost catalogată de Ministerul Educaţiei drept roman psihologic. La Bac 2016, subiectul este notat cu 30 puncte. Deci elevul este depunctat serios, cu aproape o treime din punctaj, în cazul în care a respectat lecţia profesorului de la catedră, având în vedere că programa de Bac din acest an defineşte doar „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ ca fiind roman psihologic.
Elevii au creat o petiție online
Absolvenţii clasei a XII-a au creat o petiţie online prin care contestă notarea răspunsurilor lor la subiectul al treilea de la proba de română de la profilul real, potrivit stirileprotv.ro. Adolescenții au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume și viață într-un roman interbelic. Mulţi au scris despre „Moromeţii” – răspuns greşit, dat fiind că primul volum al romanului lui Marin Preda a apărut în 1955, iar al doilea, în 1967, deci nu este un roman interbelic, ci un roman postbelic.
Liceenii nemulțumiți au creat o petiţie online. Ei speră în succesul acesteia după modelul ”bătăliei”de pe internet din jurul graficului de la evaluarea naţională. Iată textul petiţiei, exact aşa cum l-au conceput iniţiatorii acesteia.
”Aceasta petitie a fost creata pentru a se lua in considerare si romanul ”Morometii” la subiectul 3 la bac , deoarece acțiunea romanului este interbelica chiar dacă romanul a apărut în perioada postbelică , mulți dintre noi ne-am gândit ca este corect să scriem Moromeții doar din aceasta cauza… și nu e chestia ca nu am învățat cei care am scris romanul Morometii , ci probabil din cauza emotiilor si altor chestii care ne-au pus piedica.. Daca insultati în această petiție , nu arată decat , ”buna crestere” pe care voi o aveti . ! Sustinem Morometii pentru subiectul 3 la bac !!!!!”. Petiţia a fost semnată de peste 4.000 de persoane în mai puțin de 24 de ore.
Nicolae Manolescu are perfecta dreptate. Romanul Enigma Otiliei , nu este mai psihologic decat alte in literatura romana , doar prin faptul ca are un titlu oarecum psihologic. L-am citit si nu mi sa parut de loc mai psihologic decat romane precum: – Ciocoii Vechi si Noi , Viata la tara , Elena , Moara cu noroc , Mara , Hotul si hagiul , Rascoala , Ultima noape de dragoste , Prima Noapte de Razboi, Sfarsit de Veac in Bucuresti , Dona Alba , Rusoaica , Cazul Magheru , Invitatie la Vals , Baltagul , Neanul Soimarestilor sau altele . Cel mai greu de inteles , mi sa parut , drama : ” O Scrisoare Pierduta ” care a fost scrisa cu un anume scop si intr-un anumit fel de I.L.Caragiale si care intamplator mi-a cazut la Bacalaureat , dar dupa studiu si cercetari atente am inteles-o si mi-e floare la ureche. Este o presupunere inainte de a le citi. Citile si le veti cunoaste.