Se apropie sfârșitul lunii mai, deci acest lucru nu poate însemna decât ″it’s that time of the year″… Bineînțeles că nu mă refer la Crăciun, ci la Bookfest: bucuria cititorilor și spaima portofelelor…
Încercând să-mi fac o listă de cărți de cumpărat am pornit să vizitez site-urile editurilor preferate. Tot ce este trecut mai jos nu reprezintă decât Wish List-ul meu. Nici nu știu dacă o să apară la Bookfest, dar cu siguranță că o să apară la un moment dat în biblioteca mea.
Primul popas a fost la Paladin. Aici, surpriză uriașă: dacă tot ce au trecut pe site la rubrica ″În pregătire″ o să apară la târg, o să fie o nebunie…
Dar să începem.
″Roboţii IV: Roboții din Lumea Zorilor″ de Isaac Asimov
Deși o am deja și deci nu o să o cumpăr, nu pot decât să mă bucur că Paladin nu a renunțat la bătrânul Asimov și îl publică în continuare. Pentru mine, această carte este una dintre cele mai bune din seria Roboților.
Detectivul Elijah Baley, eroul din ″Cavernele de oțel″, este trimis pe Aurora, o lume spațială, pentru a investiga o crimă neobișnuită: un robot umanoid a fost ucis, iar criminalul pare să fie chiar creatorul acestuia. Rolul pământeanului este de a dovedi nevinovăția suspectului. Pentru ca totul să fie și mai complicat, Asimov adaugă intrigii polițiste și o poveste de dragoste interzisă între o spațială și un robot.
Un lucru e cert: îi invidiez pe cei care o să citească pentru prima dată această carte.
″Poarta jurământului (Cuvinte despre lumină – vol. 2)″ de Brandon Sanderson
Cum încă nu am citit primul volum, nu pot să spun prea multe despre carte. Decât că orice este scris de Brandon Sanderson merită să fie în biblioteca ta prin orice mijloc: cumpărare/ furt 🙂 / împrumut.
Am o singură problemă cu această carte: coperta. Nu înțeleg de ce s-a renunțat la albul specific volumelor scrise de Sanderson și publicate de Paladin în favoarea movului turbat. Chiar nu înţeleg… Era ocazia perfectă de a avea o serie de autor unitară și spectaculoasă atât din punct de vedere al conținutului, cât și ca aspect vizual. Revenind la ″Poarta jurământului″ o să trec în continuare prezentarea editurii:
″Toate poveștile spuse au mai fost istorisite.
Ni le spunem nouă înșine, așa cum au făcut toți oamenii care au existat vreodată. Și toți oamenii care vor exista vreodată. Singurele lucruri noi sunt numele.
Câmpiile Sfărâmate cunosc încă o bătălie, posibil confruntarea finală. Cu riscul unui nou legământ cu Pustiitorii, parshendii sunt hotărâți să-și învingă vechii dușmani. Descoperirea lui Shallan i-ar putea salva pe toți, însă eforturile ei par sortite eșecului.
Între timp, Kaladin trebuie să-și dea seama dacă datoria față de rege este și datoria față de el însuși. Pe fundalul unei lumi fără speranță și al unor revelații tulburătoare, singura cale de urmat e cea dreaptă.
Așa cum nu mă tem de un copil cu o armă pe care n-o poate ridica, n-o să mă tem niciodată de mintea unui om care nu gândește. ″
″Giganții adormiți″ de Sylvain Neuvel
Nu știu nimic despre acest autor, iar prezentarea cărții făcută de editură nu mi-a spus nimic. Însă titlul mi-a plăcut și m-a făcut să caut pe net o prezentare pe scurt. Aceasta sună cam așa: o fetiță de 11 ani cade într-o groapă adâncă… numai că salvatorii văd că groapa este de fapt o cameră uriașă, iar puştoaica nu stă pe pământ, ci pe o mână gigantică din metal.
Deși a fost analizată și reanalizată, nimeni nu poate spune cine a construit-o, de unde vine și care este scopul ei. Tot ce se știe e că este veche de 6.000 de ani. Atunci când crește, fetița devine fizician și încearcă să descopere răspunsul la aceste întrebări.
Foarte interesant! Cartea promite multe și am pentru ea același vibe pe care l-am avut pentru cartea ″Seveneves. Șapte Eve″ a lui Neil Stephenson!!!
″Vrăjitorul″ de Gene Wolfe
O să zic o blasfemie: nu mă împac prea bine cu Gene Wolfe. Deși mi-am dorit din tot sufletul, seria ″Cartea Soarelui Nou″ nu m-a cucerit, din contră. Wolfe are un stil de a scrie care mi se pare dificil și pretențios. Cu toate acestea, am decis să-i mai acord o șansă și am cumpărat ″Cavalerul″, volumul a cărui acțiune are loc înaintea celei din ″Vrăjitorul″.
Prezentarea cărții ″Vrăjitorul″ făcută de editura Paladin sună cam așa:
″Cunoștințele pe care le dobândești contează prea puțin. Importante sunt faptele tale.
După ce a învățat tainele celor șapte lumi ale universului și secretele magiei, puștiul răpit de Aelfi și devenit acum Sir Able se întoarce în Mythgathr și caută să restaureze ordinea printre locuitorii acestui tărâm. Nimeni nu se mai îndoiește de statutul lui de cavaler și, mai iscusit la vorbe și mai înțelept, descoperă că prezența sa aici nu este întâmplătoare.
Cred că e important să învățăm să deosebim răul de bine; dar ca să fii capabil să faci o asemenea deosebire, trebuie să plătești un preț.
Fiecare lucru își are prețul lui. ″
″Saga – vol. 1″ de Brian K. Vaughan, Fiona Staples
WOW!!! Ce surpriză uriașă!!! Nu credeam că o să citesc vreodată ″Saga – vol. 1″ în română. Acesta este considerat, încă de la primul număr, drept unul dintre cele mai bune comicsuri din prezent.
Cu toate acestea, relația mea cu ″Saga″ a fost una cam dificilă: primul contact a fost un eșec, nimic nu mi-a plăcut – poveste, grafică, personaje. Timpul a trecut și pe măsură ce vedeam că ″Saga″ este în top 5 în toate clasamentele de profil făcute la sfârșit de an, am mai făcut o încercare. Am cumpărat primul volum în variantă electronică și am fost cucerit. Acum sunt un fan declarat!!!
Povestea din ″Saga″ sună cam așa: în timpul unui război intergalactic, doi soldați din tabere şi rase opuse, un el și o ea, se îndrăgostesc și fac un copil. Acest lucru nu este pe placul comandanților celor doi care decid că e cazul să scape de ei. Și așa începe o urmărire care te va duce de-a lungul și de-a latul galaxiei.
″Sandman Vol 1: Preludii şi nocturne″ de Neil Gaiman
Știam de mult că Neil Gaiman este fan comicsuri, dar până acum nu am avut ocazia să citesc ceva scris de el în acest domeniu. Când aud Neil Gaiman, mie îmi vine în minte cartea ″Zei americani″. Poate după ce citesc ″Sandman″, acest lucru o să se schimbe?
Prezentarea editurii sună cam așa (și de data aceasta sună bine 🙂 ):
″Sandman, capodopera lui Neil Gaiman, unul dintre cele mai apreciate
romane grafice ale tuturor timpurilor, a impus un standard pentru un fantasy matur în domeniul
benzilor desenate. Seria Sandman a fost
ilustrată de mai mulți artiști excepționali, fiind un amestec de mitologie
antică și modernă în care se întrepătrund perfect ficțiunea
contemporană, drama istorică și legendele.
Preludii și nocturne este primul volum dintr-o saga unică în literatura
benzilor desenate, care-i introduce pe cititori în lumea fantastică și
întunecată a viselor și coșmarurilor, pe tărâmul lui Morfeu. Membrii unei
organizații oculte încearcă să captureze Moartea pentru a obține viața
veșnică, dar îl prind pe fratele ei, Visul/Morfeu. Șaptezeci de ani mai târziu,
Visul reușește să evadeze și pornește în căutarea a trei obiecte magice
care i-au fost furate la întemnițare. Și astfel începe una dintre cele mai
extraordinare serii din istoria romanului grafic.″
După editura Paladin, m-am mutat la Nemira. Aici oferta este mult mai slabă cantitativ, dar bogată calitativ.
″Prăbușirea Imperiului″ de John Scalzi
A doua surpriză editorială!!! De când am terminat de citit seria ″Războiul bătrânilor″, m-am întrebat de ce nu se mai publică și alte cărți scrise de acest autor. A trecut ceva timp de atunci și l-am cam uitat pe Scalzi. Noroc că Nemira, nu!!! Cartea face parte dintr-o nouă serie, ″Interdependența″, și a câștigat premiul Locus în 2018.
Prezentarea cărții făcută de editură:
″În universul nostru, călătoria cu viteza luminii nu a fost posibilă până la descoperirea Fluxului. Un câmp extradimensional la care avem acces în anumite momente și care ne poate transporta la distanțe teribil de mari.
Oamenii călătoresc tot mai departe, ajungând să uite de primul lor cămin și să creeze un nou imperiu în care toate avanposturile sunt dependente unele de celelalte. Războaiele nu sunt posibile, iar imperiul controlează totul printr-un sistem foarte strict în care se îmbină monopolurile cu dependența de resurse.
Însă, deși Fluxul este etern, el nu e și stabil. Așa cum un râu își modifică uneori cursul, și Fluxul își schimbă mișcarea, lăsând unele lumi pământene fără posibilitatea de a mai călători vreodată cu viteza luminii.
Un om de știință, un căpitan de navă și Împăraxul trebuie să găsească o soluție înainte ca întregul imperiu să se prăbușească.″
″Vântul prin gaura cheii″ de Stephen King
A treia surpriză! Ce zic surpriză… O mega uber surpriză!!! O carte din seria Turnul Întunecat!!! Trebuie să o citesc! Asta îmi aduce aminte că am rămas în urmă cu recenziile la această serie. Sper că Ana să nu observe asta 🙂
(Nota Anei: poţi să speri cât vrei…)
Prezentarea editurii sună cam aşa:
„Vântul prin gaura cheii este o punte perfectă între romanele patru și cinci din seria „TURNUL ÎNTUNECAT”, o poveste despre pistolarul tânăr și pistolarul bătrân.
Roland Deschain și tovarășii lui pleacă din Orașul de Smarald, dar sunt opriți de o furtună periculoasă. La adăpost, Roland are timp să le povestească despre zilele lui de tinerețe, când a fost trimis de tatăl lui să cerceteze cazul unui metamorf criminal în orășelul Debaria.
Acolo îl ia în grijă pe Bill Streeter, un băiețel curajos, dar foarte speriat, singurul martor în viață al fărădelegilor creaturii. Ca să-l liniștească, Roland îi spune povestea „Vântul prin gaura cheii“, pe care el însuși a ascultat-o de nenumărate ori de la mama lui.
O poveste în poveste – așa se construiește întregul roman, îmbogățind, astfel, mitologia și lumea fascinantă a Turnului Întunecat.”
Cam acestea sunt cărțile din Wish Listul meu. Lista rămâne deschisă!
UPDATE
Bookfest 2019 s-a terminat! Aşa că a venit vremea bilanţului. Nu vreau să mă laud, dar am reuşit performanţa să cumpăr aproape tot ce mi-am propus. Există o singură excepţie: „Vrăjitorul” lui Gene Wolfe care, după o deliberare foarte scurtă, a fost înlocuit cu „Portalul îngerilor” al lui Richard Morgan. Cartea reprezintă volumul doi din seria Takeshi Kovacs, serie care a început cu un super roman cyberpunk, „Carbon modificat”. Acesta mi-a plăcut foarte mult, aşa că am trecut seria pe lista de citit. Dar nu ştiu cum am izbutit până acum să ignor cu graţie apariţia „Portalului”… Aşa că atunci când am avut de ales între continuarea unui volum citit şi plăcut şi continuarea unui volum necitit şi cu un statut încă incert, am ales prima variantă.